Τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στις μέρες μας και οι γονείς πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με αιτήματα των παιδιών τους για δημιουργία προσωπικής σελίδας κυρίως στο facebook. Τότε είναι η στιγμή που καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση, να θέσουν όρια και να δώσουν συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του διαδικτύου.
Διαβάστε παρακάτω μερικές προτάσεις προκειμένου να εξασφαλίσετε την επίβλεψη των ενεργειών του παιδιού σας στο facebook.
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζετε τον κωδικό του παιδιού και να έχετε πρόσβαση στη σελίδα του. Πρέπει να μπορείτε να επιλέγετε τις ρυθμίσεις του παιδιού, ώστε να κάνετε ασφαλέστερο το προφίλ του (ρυθμίσεις απορρήτου, ορατότητας κ.λπ.).
Τα μηνύματα email σχετικά με αναρτήσεις, αιτήματα φιλίας κ.α. πρέπει να έρχονται στον οικογενειακό λογαριασμό.
Πρέπει να διατηρείτε και εσείς οι γονείς ένα λογαριασμό στο Facebook και τα παιδιά σας πρέπει να σας έχουν «φίλους» και να σας διατηρούν.
Τα παιδιά δεν πρέπει να προσθέτουν άγνωστα άτομα στους φίλους τους ούτε να χρησιμοποιούν την εφαρμογή άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων (chat) του Facebook για να μιλήσουν με αγνώστους.
Ορίστε και καθιερώστε συγκεκριμένο διάστημα κατά το οποίο τα παιδιά σας θα ασχολούνται με το Facebook και φροντίστε να τηρείτε τη συμφωνία και να μην το υπερβαίνουν τα παιδιά σας.
Ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε χώρο του σπιτιού που χρησιμοποιείται από όλους, όπως στο σαλόνι ή το καθιστικό, όπου θα είναι σε κοινή θέα.
Τα παιδιά δεν πρέπει να κοινοποιούν στο Facebook προσωπικά στοιχεία (διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες) σε άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν καλά.
Τα παιδιά πρέπει να σας ενημερώνουν σε περίπτωση που αισθανθούν άβολα από κάτι που είδαν ή από κάποια συζήτηση που είχαν με κάποιον στο Facebook. Σε αυτή την περίπτωση αποκλείστε ή αναφέρετε στις αρμόδιες αρχές το εν λόγω υλικό.
Αν το παιδί σας δεν εφαρμόζει κάποιον από τους κανόνες, που έχετε ορίσει, ο λογαριασμός του πρέπει να διαγράφεται.