Ήταν αρχές του 2019 όταν ο Μιχάλης Ιγνατιάδης και η σύζυγός του Τζοάν Λόου από τη Σιγκαπούρη, αποφάσιζαν να συνδυάσουν το επιχειρείν με την κοινωνική προσφορά. Με έδρα τη Σιγκαπούρη, όπου και διαμένουν δημιούργησαν την εταιρεία Lefko, ενώ στην Αθήνα αποφάσισαν να είναι ο τόπος παραγωγής.
Είχε προηγηθεί της ιδρύσεως της εταιρείας η πρώτη παρουσίαση ενός λευκού φορέματος το 2018 στο πλαίσιο του φεστιβάλ Raise Your Voice που είχε γίνει στην Αθήνα. «Ένα φεστιβαλ με στόχο την αφύπνιση για την επάλειψη της Εμπορίας Ανθρώπων και τη προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τεχνόπολη.
Δείξαμε τη δημιουργία μας και πήραμε καλό feedback από το κοινό» θα πει ο Μιχάλης σε συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγο καιρό στο andro.gr. Ο ίδιος δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με την μόδα αφού ασχολιόταν ως σύμβουλος επιχειρήσεων με ειδίκευση την διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα logistics.
Η σύζυγός του Τζοάν ήταν γραφίστρια πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με τη μόδα. Έχοντας έντονο το αίσθημα της φιλανθρωπίας αλλά και της κοινωνικής προσφοράς έβλεπαν αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν κατά χιλιάδες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. «Μερικές φορές είναι εύκολο να πεις «κάνω μια φιλανθρωπία ή θα δώσω κάποια χρήματα σε μια ΜΚΟ» και να κοιμηθείς ήσυχος το βράδυ.
Πίστευα, όμως, πως αν χρησιμοποιήσεις τις δεξιότητές σου έτσι ώστε να έχουν ανταπόδοση, τότε θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Eιδικά αν μπορείς να δώσεις θέσεις εργασίες, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σκεφτήκαμε εξαρχής πώς θα το κάναμε αυτό και ήρθαμε σε συνεργασία μ’ αυτό το εργαστήρι στην Αθήνα (SOFFA) που απασχολεί πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να μάθουν κάποια τέχνη.
Οι άνθρωποι που τρέχουν το εργαστήρι συνεργάζονται με διάφορες ΜΚΟ που τους φέρνουν σε επαφή με ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν» θα πει ο Μιχάλης Ιγνατιάδης στην ίδια συνέντευξη. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι προέρχονται από την δομή φιλοξενίας στον Βοτανικό με την ποιότητα της εργασίας να ικανοποιεί τους ιδρυτές της Lefko. Το υλικό των ρούχων είναι το λινό.
Ένα διαχρονικό, κομψό και αέρινο ύφασμα που στην Ελλάδα φοριέται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. «Εδώ στην Ελλάδα έχουμε ταυτίσει το λινό με το καλοκαίρι. Μπορείς να παίξεις με το πάχος του λινού. Είναι ωραίο ύφασμα γιατί μπορεί να κρατήσει και τη ζέστη και το κρύο. Είναι ευρωπαϊκό, καθώς παράγεται στη Β. Ευρώπη, σε μέρη που είναι πολύ υγρά και έχει μια πολύ ωραία ιστορία ως προς τα στάδια της καλλιέργειάς του μέχρι να γίνει ύφασμα» θα πει στη συνέντευξή του στο andro.gr.
Και όπως αποκάλυψε την ιδέα με τους πρόσφυγες και μετανάστες ως εργαζόμενους την εμπνεύστηκε από την ιστορία της Cocomat που συνεργάστηκε με ευαίσθητες ομάδες για να δημιουργήσει κάτι. Όσον αφορά την προώθηση της εταιρείας και των προϊόντων ο Μιχάλης και η σύζυγός του Τζοάν βασίζονται στο «από στόμα σε στόμα». Οι περισσότεροι πελάτες είναι στη Σιγκαπούρη, ενώ τους επόμενους μήνες θα επικεντρωθούν στην αγορά της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής.
ΠΗΓΗ: pagenews