Σεμινάρια, που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και απευθύνονται στους εργαζομένους όλων των επιχειρήσεων που τα παρασκευάζουν, τα διακινούν, τα μεταφέρουν και τα εμπορεύονται διοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Τα σεμινάρια είναι υποχρεωτικά για τους ενδιαφερόμενους και με το τέλος της εκπαίδευσης που τελεί υπό την έγκριση και τις οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), θα χορηγηθεί σχετικό πιστοποιητικό.
Στα σεμινάρια που έχουν διάρκεια δέκα ωρών, διδάσκουν πιστοποιημένοι από τον Ε.Φ.Ε.Τ. ειδικοί επιστήμονες, ενώ στο κάθε ένα συμμετέχουν 30 καταρτιζόμενοι.
Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις 7 και 9 Οκτωβρίου, στις 21 και 23 Οκτωβρίου, στις 4 και 6 Νοεμβρίου και στις 11 και 13 Νοεμβρίου. Με την τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται κάθε φορά και τη συνεργασία του Ε.Φ.Ε.Τ., βρίσκεται σε εξέλιξη ο καθορισμός κι άλλων ημερομηνιών, αφού το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλη.
Στόχος των σεμιναρίων είναι η κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας και καλύπτουν όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, συντήρησης και μεταφοράς των τροφίμων.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας, των προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή, μέσω της αποτελεσματικής και κατάλληλης κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων.
Το Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον Ε.Φ.Ε.Τ. ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, με στόχο να εξυπηρετήσει τα μέλη του, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης, εμπορίας και διακίνησης των τροφίμων του νομού Θεσσαλονίκης είναι γραμμένες στα μητρώα του.
Μείωση του ρυθμού αύξησης των διαγραφών στο 9μηνο του 2013
Στο μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης καταγράφεται ότι, στους πρώτους εννέα μήνες του 2013 γράφτηκαν 2.479 νέες επιχειρήσεις και διαγράφτηκαν 3.241 επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ισοζύγιο είναι αρνητικό, με 762 περισσότερες διαγραφές.
Η μεγάλη πλειοψηφία τόσο των επιχειρήσεων που εγγράφηκαν όσο και αυτών που διαγράφτηκαν ήταν ατομικές επιχειρήσεις, με ποσοστό περίπου 64%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις νέες εγγραφές περιλαμβάνονται και 118 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (ΙΚΕ). Οι Ι.Κ.Ε. είναι η νέα μορφή επιχειρήσεων που μπορεί να ιδρυθεί απ’ ευθείας στο Επιμελητήριο με πολύ χαμηλό κόστος ίδρυσης.
Στο αντίστοιχο διάστημα του 2012 στο μητρώο του ΕΕΘ είχαν εγγραφεί 2.605 εταιρίες και είχαν διαγραφεί 3.725, δηλαδή το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 1.120 διαγραφές. Στο εννεάμηνο του 2011 οι εγγραφές ήταν 2.952 και οι διαγραφές 3.843, δηλαδή υπήρξε αρνητικό ισοζύγιο κατά 891 διαγραφές.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στο πρώτο εννεάμηνο του 2013 υπήρξε το μικρότερο αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών, με 762 περισσότερες διαγραφές. Στα αντίστοιχά εννεάμηνα του 2011 και του 2012 το ισοζύγιο ήταν αντίστοιχα 891 και 1.120 περισσότερες διαγραφές.