Η προεδρική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ έληξε άδοξα, καθώς χθες απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσαν 100 στελέχη του κόμματος. Με αυτόν τον τρόπο, έγινε ο πρώτος αρχηγός κόμματος που αποχωρεί με τέτοιο τρόπο.
Με 163 ψήφους υπέρ της πρότασης και 120 κατά, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να αποδεχθεί την ήττα του και να αποχωρήσει, προκειμένου να αναλογιστεί το πολιτικό του μέλλον.
Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, εξέφρασε την οργή του και επιτέθηκε στους «συντρόφους» του, δηλώνοντας: «Όσα υπέστην τον τελευταίο χρόνο, τα γνωρίζετε όλοι. Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος, καθώς και οι διάφορες φράξιες που δεν ανήκουν στην Αριστερά, να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη του, φορώντας κουκούλες».
Η επίθεση αυτή προήλθε από την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής το βράδυ του Σαββάτου να διεξαχθεί η ψηφοφορία με κάλπες (122 υπέρ – 86 κατά), γεγονός που απελευθέρωσε πολλά στελέχη κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής. Πολλά μέλη της ΚΕ, που εργάζονται στο κόμμα, θεωρούσαν ότι η επιλογή της ανοικτής ψηφοφορίας θα τους δημιουργούσε προβλήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη διαδικασία υπήρξε και τηλεφωνική ψηφοφορία για ορισμένα μέλη, η οποία ήταν προφανώς φανερή, καθώς οι συμμετέχοντες δήλωσαν την ψήφο τους σε τριμελή επιτροπή.
Από το βράδυ του Σαββάτου, η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη φάνηκε να χάνει έδαφος, αποκαλύπτοντας ότι οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τις οποίες αυτός και ο Νίκος Παππάς είχαν την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, ήταν περισσότερο ελπίδες και προσδοκίες παρά πραγματικότητα. Το τελικό αποτέλεσμα της πρότασης μομφής αποκάλυψε ότι το πρόβλημα του Κασσελάκη στο κόμμα είναι πιο σοβαρό από ό,τι υποστήριζαν οι αντίπαλοί του.
Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι ποια είναι τα σχέδια του πρώην προεδρεύοντος του ΣΥΡΙΖΑ. Σκέφτεται να υποβάλει υποψηφιότητα στις εκλογές του κόμματος ή θα επιλέξει να ιδρύσει δικό του κόμμα; Η απόφαση αυτή είναι αναμφίβολα δύσκολη, καθώς ο Κασσελάκης έχασε την ευκαιρία να καθοδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Παρά τις προτάσεις από τα μετριοπαθή στελέχη της ομάδας του να εμφανιστεί ενωτικός και να αναλάβει την ηγεσία στις εσωκομματικές εκλογές, επέλεξε τον διχασμό και τις επιθέσεις κατά των «συντρόφων» του.
Στην κεντρική του ομιλία, απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΕ, χρησιμοποίησε συνεχώς τη φράση «εμείς και εσείς», αναφέρθηκε σε βαρωνίες και φράξιες, συγκρίνοντάς τους με την «ομάδα αλήθειας» της ΝΔ, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι στο προηγούμενο συνέδριο «πάτησε τη σκανδάλη». Η ομιλία του ήταν τόσο διχαστική που αιφνιδίασε ακόμη και τους υποστηρικτές του.
Η επόμενη μέρα για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολη. Αντιθέτως, είναι γεμάτη προκλήσεις. Με την απώλεια της υποστήριξης και της δημοφιλίας του, φαίνεται ότι θα χρειαστεί να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να επανακατακτήσει ένα μέρος των ψηφοφόρων του.
Αν αποφασίσει να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιμετωπίσει τον πρώην σύμμαχό του, Παύλο Πολάκη, ο οποίος δήλωσε ότι είναι παρών για την ηγεσία του κόμματος και απευθύνεται στην ίδια εκλογική βάση. Στις προηγούμενες εκλογές, ο Πολάκης είχε υποστηρίξει ανοιχτά τον Κασσελάκη, ενώ τώρα δηλώνει ότι «το παιδί δεν μπορεί».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, έχει επίσης εκφράσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ενώ παραμένει αβέβαιο το τι θα πράξει ο Σωκράτης Φάμελλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να αξιολογήσει τις δυνάμεις του και πιθανώς να σχηματίσει συμμαχίες. Αν οι «87» τον υποστηρίξουν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα.