Αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Την απόσυρσή του από το ψηδοφέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του για επαναφορά της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με 20% εισφορές αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Ακολούθησε κύμα αντιδράσεων και πριν από λίγη ώρα ο πρώην υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αποσύρεται από τις εκλογές.Διαβάστε αναλυτικά τι έγραψε στο Twitter:

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;

Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη λοιπόν μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται.

Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη.

Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή.

Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του.

Κανονικά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το όνομα του Γ. Κατρούγκαλου –  Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο παραίτησης υποψηφίου βουλευτή

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο παραίτησης υποψηφίου και το όνομά του θα παραμείνει κανονικά στο ψηφοδέλτιο. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι σταυροί που θα πάρει ο κ. Κατρούγκαλος θα καταμετρηθούν κανονικά.

Σκέρτσος: Η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει 

Δήλωση για την απόσυρση Κατρούγκαλου από τις εκλογές έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

«Πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι «μαρτυριάρης»» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ‘Ακης Σκέρτσος σχολιάζοντας την αποχώρηση του Γιώργου Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πρωί η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της ΝΔ. Έως το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση» είπε ο κ.Σκέρτσος και προσέθεσε:

«Αυτό που καταλάβαμε όμως όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι «μαρτυριάρης». Κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών…»

Το χρονικό της επίμαχης δήλωσης και των αντιδράσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο κ.  Κατρούγκαλος, σε συζήτηση που είχε με τον Αδωνι Γεωργιάδη στο Blue Sκy το βράδυ της Τετάρτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει το 20% του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες την επόμενη ημέρα των εκλογών, αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κυβέρνηση.

Δείτε τι έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός της ΝΔ στο Twitter:

Ανεβάζω ολόκληρη την τοποθέτηση του @gkatr στο @blueskytvgr σήμερα, που κατά την γνώμη μου είναι ανατριχιαστική και θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις Εκλογές της Κυριακής. Όχι μόνον σκοπεύουν να επαναφέρουν το 20% κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες (μέτρο που κατά κοινή ομολογία κατέστρεψε πολλούς ανθρώπους) αλλά και το 100% προκαταβολής του Φόρου καθώς αν προσέξτε την προκαταβολή του 100% του φόρου την θεωρεί «απολύτως δίκαιο μέτρο». Αύριο είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλοι οι Σύλλογοι των Ελευθέρων Επαγγελματιών θα λάβουν θέση σε αυτό, ο @atsipras θα υποχρεωθεί να μας αποκαλύψει τί πραγματικά σκέφτονται να κάνουν και θα υπάρξουν αντιδράσεις από ολόκληρο τον κόσμο της Αγοράς και τα Επιμελητήρια. Είμαι υπερήφανος που συνέβαλα σήμερα στο να αποκαλυφθεί εγκαίρως ότι ένα ξαναπλησιάσουν ποτέ στην Εξουσία σκοπεύουν και πάλι να μας γδάρουν στους φόρους και στις ασφαλιστικές εισφορές!

Στο θέμα επανήλθε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος σε ανάρτησή του στα social media ανέφερε ότι όσον αφορά τις εισφορές, εξέφρασε την προσωπική του άποψη.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου:

Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας. Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν. Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές : Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την καταργηση του φόρου επιτηδεύματος. Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πληστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους.

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Κατρούγκαλου από ελεύθερους επαγγελματίες

Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιμελητήριων.

Πρόεδρος ΕΒΕΑ: Η επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις

H Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου – λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές – περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς.

Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της “μαύρης” οικονομίας.

Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση.

Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους».

ΟΕΕ: Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του

«Με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% – των εισφορών επί των εσόδων. Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Στασινός: Ποτέ ξανά δήμευση του εισοδήματος μέσω ασφαλιστικών εισφορών

«Καταστροφική» χαρακτήρισε τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός.

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας! Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν. Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας. Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή». Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια: Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες».

Βερβεσός: «Μείζον ζήτημα» η επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου

«Ο «νόμος Κατρούγκαλου», που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση. Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη Κυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις», ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

«Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν. Η δε Κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους», πρόσθεσε.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Δεν αντέχουμε άλλα βάρη στις πλάτες μας 

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Με αυξανόμενη ανησυχία ο εμπορικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί την φημολογία των τελευταίων ημερών για αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων και την επαναφορά του ποσοστού 20% στις ασφαλιστικές κρατήσεις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους αλλά απαιτούν να ελαφρυνθούν τα πολλά που κουβαλάνε καθημερινά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με βουλευτές της Α’ Αθηνών και εκπροσώπους κομμάτων, παρέδωσε μια σειρά από προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την περαιτέρω ελάφρυνση των εν πολλοίς αβάσταχτων βαρών που σηκώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε οι πολιτικές αρχές να τοποθετηθούν αναλόγως. Οι 10 θέσεις – κλειδιά του ΕΣΑ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας προς ενημέρωση των μελών μας και όλου του εμπορικού κόσμου».

Μασούτης: Ενδεχόμενη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες αποτελεί πισωγύρισμα 

Το ενδεχόμενο επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων στο 20% του εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης τους, αποτελεί επαναφορά στο πρόσφατο παρελθόν, βαρύτατων υποχρεώσεων για τους ίδιους και την επαγγελματική δραστηριότητά τους.

Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και προστίθεται ότι:

«Βασική αρχή των ασφαλιστικών συστημάτων συνιστά η με οποιονδήποτε τρόπο σύνδεση του επιπέδου της τελικής σύνταξης με τις καταβληθείσες εισφορές. Η αρχή αυτή καταφανώς παραβιάζεται όταν οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονται με το εισόδημα ως ποσοστό αυτού, ενώ η τελική σύνταξη που αποδίδεται στο δικαιούχο αποσυνδέεται μερικώς ή πλήρως από τα πραγματοποιθέντα εισοδήματα στον ενεργό βίο του». Η πράξη αυτή, όπως αναφέρει η ΚΕΕΕ, συνιστά, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογία που καλύπτεται με ανάλογο μανδύα.

«Για την Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων Ελλάδος είναι προφανές ότι τυχόν επαναφορά τέτοιου τύπου «μεταρρυθμίσεων» του ασφαλιστικού μας συστήματος μόνο καταστροφική μπορεί να είναι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και – ταυτόχρονα – θα αποτελέσει ένα πλήγμα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας σοβαρά αντικίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε τέλος ότι «διερωτάται εύλογα κανείς ποιοι τελικά και αν τελικά θα ωφεληθούν από μια τέτοια ενέργεια, που σίγουρα θα δυσχεράνει τη δραστηριότητα των αυτοαπασχολουμένων και ειδικότερα των μικρών επιχειρήσεων».

Δείτε επίσης x

scroll to top

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο e-dimosio.gr συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close