Νέες δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης θα υλοποιήσει από το Νοέμβριο το υπουργείο Εργασίας με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χιλιάδες λουκέτα και την αύξηση της ανεργίας που προβλέπουν οι ειδικοί τους επόμενους μήνες.
Συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, έχει ήδη προγραμματίσει έως τον Φεβρουάριο του 2016, νέες δράσεις για την απασχόληση και κατάρτιση περίπου 110.000 ατόμων.
Το υπουργείο θα επιδιώξει τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ, στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης αναθεώρησης του νέου ΕΣΠΑ, να διοχετευθούν στο σύνολό τους στις δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης που χαρακτηρίζονται από μεγάλη απορροφητικότητα.
Ειδικότερα σχεδιάζονται ειδικά προγράμματα 8μηνης διάρκειας, απασχόλησης ανέργων που θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, σε «μικρά έργα», περιβαλλοντικά, εγγειοβελτιωτικά ή άλλα, που θα προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.
Στόχος είναι η έναρξη εγγραφής των ανέργων και η επιλογή των έργων να υλοποιηθεί μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016 και οι άνεργοι να ξεκινήσουν δουλειά εντός του Μαρτίου.
Αναλυτικά τα προγράμματα που θα προκηρυχθούν ειναι:
Σχέδιο για 110.000 θέσεις εργασίας έως τον Φεβρουάριο
Σειρά δράσεων με στόχο τη συμμετοχή 110.000 ωφελούμενων-ανέργων στην αγορά εργασίας έχει προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση επανασχεδιασμού των υφιστάμενων προγραμμάτων, με καλύτερη στόχευση και διεύρυνση των δικαιούχων και βελτίωση όπου ήταν δυνατό των αμοιβών για τους ανέργους.
Αναλυτικά, έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη των εξής προγραμμάτων:
– Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 17.968 ανέργους για τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες, με μοριοδότηση της ηλικιακής ομάδας 42 ετών και άνω.
– Συμβουλευτικής, επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για 15.000 ανέργους ηλικίας 18 έως 24 ετών. Το πρόγραμμα έχει επανασχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς.
– Προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση για τις ηλικίες 29-64 ετών. Είχε ανακληθεί ως οικονομικά ασύμφορο και μικρής ωφέλειας για τους ανέργους. Το νέο πρόγραμμα αφορά πλέον όχι 16.000 ανέργους αλλά 26.000 και προβλέπεται εγγυημένη απασχόληση 6 μηνών με βασικό μισθό.
– Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους άνω των 50 ετών.
– Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για 8.000 ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους εναλλακτικά σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση, προγράμματα προώθησης στην αυτοαπασχόληση και προγράμματα προώθησης στην επιχειρηματικότητα.
– Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις και στη συνέχεια ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση (διάρκεια 12 μήνες).
– Αντίστοιχο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών.
– Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων έως 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.
– Αντίστοιχο πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 ανέργων νέων 25-29 ετών.
– Προώθηση νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία start-ups από νέους 18-29 ετών καθώς και για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών.
– Πρόγραμμα απασχόλησης για ΑΜΕΑ σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
– Πρόγραμμα επιδότησης μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ (1.575 ωφελούμενοι).
– Πρόγραμμα μαθητείας 4.000 νέων 15-24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΝΕΕΤ).
Παράλληλα, δια μέσου του ΟΑΕΔ, είχαν δρομολογηθεί και εκτελούνται προγράμματα που αφορούν 25.600 ανέργους.