Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας όλα τα ανοιχτά μέτωπα με το κουαρτέτο των εκπροσώπων των θεσμών. Έπειτα από τις συζητήσεις για το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη σκυτάλη στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων αναμένεται να λάβουν -μεταξύ άλλων- δύο «καυτά» θέματα: εκείνο της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και εκείνο των αλλαγών στη συνδικαλιστική νομοθεσία.
Το τελευταίο ζήτημα μάλιστα προβλέπει εκτός από τις συνδικαλιστικές άδειες και το θέμα των προϋποθέσεων για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου ζητούν να ακολουθηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε κάθε τομέα της αγοράς εργασίας ενώ διαμηνύουν στο υπουργείο Εργασίας ότι πρέπει να ακυρωθεί κάθε μονομερής ενέργεια που σχεδιάζεται, όπως είναι η εξίσωση του κατώτατου μισθού των νέων με τους μεγαλύτερους, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κλπ.
Πιο συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί με νόμο το υπουργικό «βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις, το οποίο σήμερα έχει στην πράξη υποκατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που εγκρίνει ή όχι τις απολύσεις. Οι τεχνοκράτες των Θεσμών υποστηρίζουν ότι πουθενά στην Ευρώπη – πλην της Ολλανδίας – δεν ασκείται βέτο για τις απολύσεις.
Ωστόσο η ελληνική πλευρά επισημαίνει στην επιχειρηματολογία της ότι χρειάζεται προστασία καθώς στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες βγαίνεις δύσκολα αλλά και μπαίνεις δύσκολα στην αγορά εργασίας, όπως δείχνει το υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων.
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι θεσμοί στα παραπάνω ζητήματα είναι και το γεγονός ότι τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε «προπαρασκευαστική» συνάντηση του «κουαρτέτου» με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.