Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές «τρώνε» το 43,4% της αμοιβής ενός παντρεμένου μέσου εργαζόμενου με 2 παιδιά στην Ελλάδα, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 26,9%.
Μετά την Ελλάδα σε ό,τι αφορά το επίπεδο φορολόγησης των οικογενειών με παιδιά, ακολουθούν το Βέλγιο ( 40,6%) και η Γαλλία ( 40,5%) ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Νέα Ζηλανδία (3,8%), στη Χιλή (7%) ,την Ελβετία (9,8%) και την Ιρλανδία( 9,9%).
Σημειώνεται πως η χώρα μας, μαζί με τη Χιλή και το Μεξικό, είναι τα μόνα από τα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ όπου οι κρατήσεις για εργαζόμενους με παιδιά είναι αναλογικά μεγαλύτερες από τις κρατήσεις για άτεκνους.
Ενδεικτικά, οι εισφορές και οι φόροι ενός άγαμου Έλληνα φτάνουν το 40,4% του μικρού μισθού του, έναντι 36% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 14η θέση αυτής της κατηγορίας.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η χώρα μας ήταν η μοναδική όπου καταγράφηκε μείωση άνω της μιας μονάδας (1,2%) στη διαφορά μεταξύ μικτών και καθαρών αποδοχών. Η μείωση των κρατήσεων οφείλεται πρωτίστως στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.