Φωτιές βάζει στην κυβέρνηση η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, εάν και δεν εξέδωσε οριστική απόφαση, ζητεί από το κράτος να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες όπως ορίζει ο νόμος.
Σύμφωνα με την Ολομέλεια ΣτΕ, η κυβέρνηση έχει παραλείψει παρανόμως να αλλάξει τις αντικειμενικές όλων των ακινήτων της χώρας και για τον λόγο αυτό της δίνει εξάμηνη προθεσμία προκειμένου -όπως αναφέρει στο διατακτικό των σκέψεών της- να προβεί «στην οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια». Ο σκοπός της έκδοσης της απόφασης με διορία έξι μηνών είναι να μην διαταραχθεί αιφνιδίως η φορολογική πολιτική του κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου είχε αποφανθεί, μετά από προφυγή κατοίκων της Νέας Μάκρης των οποίων τα ακίνητα βρίσκονται εντός σχεδίου αντικειμενικών αξιών, ότι αυτές θα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση τις τιμές που έχουν καθοριστεί στους όμορους δήμους και όχι με τις τιμές που προσδιορίστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή (σ.σ.: έφθαναν μέχρι 650 ευρώ ανά τ.μ.).
Σημειωτέον ότι η απόφαση αυτή αναμένεται να φέρει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων και να προκαλέσει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κόμμα Δράση και πολίτες.
Το σκεπτικό των δικαστών:
«Η παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας θα ήταν ακυρωτέα, κατ’ αποδοχή προβαλλόμενου λόγου, και μάλιστα από τον χρόνο συντέλεση αυτής”.
Το ΣτΕ, όμως, εκτιμώντας τις συνθήκες της υπόθεσης και σταθμίζοντας αφενός τα έννομα συμφέροντα των πολιτών που προσέφυγαν στο ΣτΕ και αφ’ ετέρου το έντονο δημόσιο συμφέρον, «συνιστάμενο στην αποφυγή αιφνίδιας διαταραχής των φορολογικών εσόδων του Κράτους υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, κρίνει ότι πρέπει, αντί αναδρομικής ακυρώσεως, να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη διοίκηση να προβεί στην άνω οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια»
Οι δικαστές μάλιστα σημειώνουν ότι «κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και ιδίως από το 2011, οι τιμές των ακινήτων της χώρας μειώνονται», επικαλούμενοι την έκθεση του δοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, για την πτώση των τιμών των ακινήτων αναφέρεται ότι το δ΄ τρίμηνο του 2012 έφθασε η υποχώρηση των τιμών στο 27,9% και το 2013 στο 33,4%.
Στην έκθεση αυτή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ακόμη ότι «η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στην διάρκεια της κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση».