«Σπάνε» στα δύο τα στεγαστικά δάνεια – Τι προβλέπεται για τα επιχειρηματικά
Ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που υπολογίζονται σε περίπου 27 δισ. ευρώ, και προβλέπει για τα ληξιπρόθεσμα μείωση κατά 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα, ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας. Επίσης παρουσίασε τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με τη μορφή τροπολογίας, που κατατίθεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά στα στεγαστικά ο υπουργός είπε ότι το κυρίως τμήμα του δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά στην τράπεζα και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο μέλλον, τοκιζόμενο ή όχι, τουλάχιστον μία δεκαετία ή δεκαπενταετία και θα επαναξιολογείται τότε κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης με βάση την αξία του ακινήτου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Ο υπουργός είπε ακόμα ότι ήδη έχει ενημερωθεί η τρόικα και υπάρχει συζήτηση με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η μία εκ των οποίων φαίνεται να συμφωνεί. Υπογράμμισε δε, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δεδομένη.
«Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα «κουρέματος» μέχρι και 50% σε τραπεζικά δάνεια τα οποία έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ αφορά επίσης αγρότες (κόκκινα δάνεια Αγροτικής τράπεζας) και επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο το νομοσχέδιο δίνει μια «δεύτερη ευκαιρία» για ένα νέο ξεκίνημα σε 180.000 επιχειρήσεις και ταυτόχρονα διασώζει τουλάχιστον 350.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Η υποβολή αιτήματος για υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2016 για οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες στις 30 Ιουνίου 2014.
Σημειώνεται ότι ο δανειολήπτης που έχει ταυτοχρόνως υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει με βάση το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να υπαχθεί στη ρύθμιση έως το τέλος Μαρτίου 2015. Στη περίπτωση που επιλέξει να ρυθμίσει τις οφειλές του προς τις τράπεζες μετά τον Μάρτιο του 2015, θα μπορεί να κάνει χρήση του ευεργετήματος για «κούρεμα» του 20% των οφειλών του προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα προβλέπεται επανένταξή του συνδυαστικά και στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.
Η ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή του 50% του συνόλου των οφειλών και μέχρι ποσού 500.000 ανά πιστωτικό ίδρυμα.
Ειδικότερα, δικαίωμα υπαγωγής έχουν Μικρές Επιχειρήσεις ή Επαγγελματίες που:
– Κατά τη χρήση που έληξε στις 31.12.2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ.
– Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του ν.3869/ 2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτή.
– Δεν έχουν παύσει τις εργασίες τους.
– Δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα και
– Δεν έχουν καταδικαστεί – οι φορείς των επιχειρήσεων ή επαγγελματίες – για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ).