«Κολλημένη» στο 27% η ανεργία στην Ελλάδα μέχρι και το 2015
Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της απασχόλησης στην Ελλάδας, καθώς όπως εκτιμά ο διεθνής οργανισμός, θα παραμείνει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα – κοντά στο 27% – έως και τα τέλη του 2015.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας απασχόλησης το 2014 ο ΟΟΣΑ, η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει «κολλημένη» σε επίπεδα ρεκόρ παρά τα σημάδια μετριοπαθούς ανάκαμψης στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ φέτος.
Το πρώτο τρίμηνο του 2014, πάν από ένας στους τρεις ανέργους ήταν εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον δώδεκα μήνες, αναφέρει ο Οργανισμός.
Οι χώρες που εμφάνισαν τις πιο ραγδαίες αυξήσεις της μακροχρόνιας ανεργίας ήταν όσες επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια κρίση, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, όπου παρατηρείται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, το εν λόγω ποσοστό αυξήθηκε από το 49% το δ’ τρίμηνο του 2007 στο 71% το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η τάση αυτή είναι εξαιρετικά ανησυχητική, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, τόσο για τις επιπτώσεις που έχει στα άτομα που βρίσκονται για μεγάλη περίοδο εκτός αγοράς εργασίας όσο και για τις ενδεχόμενες συνέπειες στην αύξηση της δομικής ανεργίας ως αποτέλεσμα της απαξίωσης των ικανοτήτων και της μείωσης των κινήτρων για αναζήτηση εργασίας.
Ετήσια πτώση πάνω από το 5% έχει σημειώσει ο μέσος μισθός στην Ελλάδα από το 2009 μέχρι σήμερα, αποτελώντας μια από τις χώρες του ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη πτώση μισθών. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε ο ιδιωτικός τομέας (3,4% ανά έτος), ενώ μικρότερος ήταν ο αντίκτυπος στο δημόσιο με ετήσια μέση πτώση μισθών 1,9%.
Ενώ η απότομη πτώση στους μισθούς στην Ελλάδα βοήθησε στην μερική αντιστροφή του χάσματος στο κόστος ανά μονάδα εργασίας σε σχέση με την Γερμανία αλλά και στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση της παραγωγικότητας παρέμεινε αρνητική από την έναρξη της κρίσης, σημειώνει ο οργανισμός.
Αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς απασχόλησης
Με την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη να αποδεικνύεται μετριοπαθής και άνιση, τα ποσοστά απασχόλησης θα παραμείνουν αρκετά χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες κα’ όλη την διάρκεια του 2015, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Όπως επισημαίνει, ενώ τα επίμονα ποσοστά υψηλής ανεργίας οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και ως εκ τούτου θα υποχωρήσουν μόλις η ανάκαμψη κερδίσει momentum, σε ορισμένες χώρες υπάρχουν ενδείξεις πως η υψηλή ανεργία θα παραμείνει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.
«Η προώθηση της ζήτησης πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο της πολιτικής στις χώρες όπου η ανάκαμψη είναι λιγότερο ισχυρή, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των μέτρων για την καταπολέμηση της δομικής ανεργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο Οργανισμός.