Την διαβεβαίωση πως σε όσες περιπτώσεις οι τράπεζες κατέσχεσαν το επίδομα του κοινωνικού μερίσματος που κατετέθη στους λογαριασμούς δικαιούχων, αυτό θα επιστραφεί εντός της ημέρας έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Νωρίτερα το πρωί δημιουργήθηκε αναστάτωση σε πολλές περιπτώσεις καθώς, παρά το γεγονός ότι ο νόμος που διέπει το κοινωνικό μέρισμα είνα σαφής, ορίζοντας ότι αυτό ούτε κατασχεται, ούτε φορολογείται, εν τούτοις δεκάδες δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος διαπίστωσαν πως τα χρήματα που κατέθεσε το Δημόσιο στους λογαριασμούς τους «έκαναν φτερά», καθώς κατασχέθηκαν από τις τράπεζες στο πλαίσιο μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που ήδη εκκρεμούσαν!
Το πρόβλημα φαίνεται πως προέκυψε λόγω του ότι το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εξέδωσαν εγκύκλιο προς τις τράπεζες με τις οποίες να ειδοποιούν ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν μπορεί να κατασχεθεί.
Έπειτα από δεκάδες σχετικές καταγγελίες δικαιούχων που το ποσό τους παρακρατήθηκε από τις τράπεζες, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες ο υφυπουργός εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου έσπευσε πρώτος να διευκρινίσει ότι η κατάσχεση του κοινωνικού μερίσματος από τις τράπεζες για ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι παράνομη, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Σε παρέμβασή του ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε πως εάν έχει συμβεί «αυθαίρετη πράξη» από τις τράπεζες, «θα διορθωθεί άμεσα και εννοώ σήμερα», ενώ διευκρίνισε πως το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο ακόμα και αν υπάρχει πάγια εντολή από το δικαιούχο του τραπεζικού λογαριασμού.
«Το κοινωνικό μέρισμα δεν ακουμπιέται, δε θίγεται, είναι ένα ποσό για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι ακατάσχετο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός συμπλήρωσε πως θα έχει άμεσα τηλεφωνική επικοινωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα.