Μειωμένες τιμές προϊόντων έως και κατά 15% θα προσφέρει στους καταναλωτές η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική, το ποσοστό εξοικονόμησης στην τελική τιμή του προϊόντος σε ένα σύστημα που τα logistics είναι ελαχιστοποιημένα κυμαίνεται μεταξύ 3% και 6% για τα προϊόντα καθημερινής χρήσης, για τα προϊόντα υψηλής τεχνολογικής αξίας τύπου iPhone κ.τ.λ. μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, και για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, αυτά που είναι ενδιάμεσα, δηλαδή τηλεοράσεις κ.τ.λ., είναι 7% με 10%.
Αυτό επισημάνθηκε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου νόμου για την εφοδιαστική αλυσίδα από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης, ορίζει τη δημιουργία logistics parks με τη διαδικασία του fast track, συντελεί στο να καταστεί η Ελλάδα κέντρο διαμετακομιστικών δραστηριοτήτων μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.
Αναφερόμενος στα κυριότερα οφέλη που θα προκύψουν από την παρέμβαση αυτή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της εφοδιαστικής και θα εξαλειφθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Παράλληλα, θα αυξηθεί η εξωτερική ανάθεση των υπηρεσιών logistics (outsourcing), καθώς στην Ελλάδα μόλις το 20% των εταιρειών κάνουν outsourcing, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος αγγίζει το 80%.
Επίσης, προωθείται η καθιέρωση Επιχειρηματικών Πάρκων Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας, τα οποία θα έχουν έκταση τουλάχιστον 500 στρ. και θα διαθέτουν υποχρεωτικά πρόσβαση σε συνδυασμένη μεταφορά (λιμάνι, σιδηρόδρομος, εθνικός δρόμος).
Στο μεταξύ, μικρούς τμηματικούς διαγωνισμούς προβλέπει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου του Θριασίου, καθώς η οικονομική συγκυρία φαίνεται ότι αναγκάζει τους υπευθύνους να εγκαταλείψουν το μοντέλο αξιοποίησης ως συνόλου.
Αυτό επισήμανε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, προσθέτοντας ότι αναμένεται άμεση πολεοδόμηση και «τεμαχισμός» των 600 στρεμμάτων του Θριασίου που θα δοθούν από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στους ενδιαφερόμενους φορείς ή εταιρείες με τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης.