Στα ζητήματα της οικονομίας και τηςκαθημερινότητας των πολιτών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ερωτηθείς για το επίδομα θέρμανσης και τα τεκμήρια που αφήνουν εκτός βοηθήματος πολλά νοικοκυριά, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει αυξημένη επιδότηση για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεστάνουν το σπίτι τους, ενώ συμπλήρωσε ότι «καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει μειώσει τόσους φόρους. Υπάρχει μείωση 12 φόρων από την Πρωτοχρονιά και αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ».
Στρέφοντας τα πυρά του προς την αντιπολίτευση, ο Παύλος Μαρινάκης είπε «μας κατηγορούν για επιδόματα: να κόψουμε μια σειρά από επιδόματα πχ. για την φοιτητική στέγη, για την νέα μητέρα; Οφείλει να απαντήσει η αντιπολίτευση ποιο ή ποια επιδόματα πρέπει να κόψει η κυβέρνηση, αλλιώς είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”».
Σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το «ράλι» στη χονδρική αγορά, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «εφόσον παρατηρηθεί ανάγκη οριζόντιας επιδότησης, όπως έγινε και τον Αύγουστο, θα υπάρξει στήριξη. Αυτό θα γίνει άμεσα. Δεν θα δουν υπέρμετρες αυξήσεις οι καταναλωτές. Αυτό θα γίνει για όποιο μήνα χρειαστεί να καλύψει το Κράτος τις υπέρμετρες αυξήσεις, δηλαδή δεν θα πληρώσουν οι καταναλωτές τις αυξήσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται, όπως η άνοδος των τιμών της χονδρεμπορικής».
Προσέθεσε ότι «εδώ υπάρχουν και τα εργαλεία, όταν οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες, ώστε όχι μόνο να στηρίξουμε τους καταναλωτές, αλλά να παρέμβουμε όπου χρειαστεί. Το κέρδος δεν ποινικοποιείται, η κερδοσκοπία όμως σε τέτοιες εποχές είναι…».
Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ακόμη ότι «οι επιδοτήσεις δεν είναι μόνο από τα λεφτά των φορολογούμενων, αλλά και με μέτρα όπως η φορολόγηση υπερκερδών» και συνέχισε αναφέροντας «υπάρχει πρωτοφανής στρέβλωση γι’ αυτό και εκπροσωπώντας τις φτωχότερες χώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην Φον ντερ Λάιεν για κάτι που υπόκεινται πολλές χώρες στην χονδρεμπορική. Θα το θέσουμε μετ’ επιτάσεως. Η Ελλάδα κάθεται πλέον στο τραπέζι των λύσεων, όπως έγινε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και με τα 40 δις ευρώ για την πανδημία, η Ελλάδα δεν διαπιστώνει πλέον, προτείνει και έρχεται να λύσει».
Ως προς την πιθανότητα να δοθεί έκτακτο βοήθημα πριν από τα Χριστούγεννα και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, πλην αυτών για τις οποίες έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό η χορήγηση του βοηθήματος, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «έχουμε παραπάνω έσοδα από την φοροδιαφυγή. Ότι παραπάνω έχουμε θα το επιστρέφουμε στους πολίτες με φοροελαφρύνσεις, που απευθύνονται κυρίως στα χαμηλά εισοδήματα και στην μεσαία τάξη. Τα έσοδα δεν είναι από αυξήσεις φόρων, αλλά από αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και τόνωση της ανάπτυξης. Στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας να “περάσει” στις τσέπες των πολιτών”, αποσαφηνίζοντας πάντως ότι «δεν θα δοθεί άλλο έκτακτο επίδομα πριν από τα Χριστούγεννα, θα δοθούν μόνο όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί».
Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και την ανεργία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 500.000 θέσεις εργασίας, η ανεργία των νέων έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2019».
«Δεν είναι απλή η μάχη με την ακρίβεια, θα έχουμε το επόμενο διάστημα μειωμένες τιμές σε 600 κωδικούς, μέχρι και κατά 24%. Προφανώς πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά, αλλά μην ξεχνάτε πως ήταν άγνωστη λέξη οι έλεγχοι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους ξεκίνησε», προσέθεσε και τόνισε ότι «Ο κόσμος περιμένει από μας και αυστηρά θα μας κρίνει, αλλά να πούμε ότι είμαστε η χώρα με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σίγουρος ότι «θα φτάσουμε τον στόχο για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027, πιστεύω και θα το ξεπεράσουμε. Έχει αυξηθεί και θα αυξηθεί κι άλλο ο κατώτατος μισθός. Αυξάνουμε τα εισοδήματα των πολιτών όσο μπορούμε και το 2025 οι αυξήσεις των εισοδημάτων θα είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των τιμών που δείχνουν μια ήπια τάση αποκλιμάκωσης».
Σε ότι αφορά την Υγεία, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «την διάταξη για τα 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία την ψηφίσαμε μόνοι μας στην Βουλή. Πριν λίγες εβδομάδες ξεκίνησε το πρόγραμμα για προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο κι αυτό είναι πολιτισμός να γίνεται πρόληψη. Δίνουμε 40.000 ευρώ μεικτά ως στήριξη σε γιατρούς που επιλέγουν συγκεκριμένες ειδικότητες. Ενισχύουμε τον θεσμό της πρωτοβάθμιας υγείας και με τα πανεπιστημιακά κέντρα υγείας και την ευχέρεια στους πολίτες να επιλέξουν και άλλες ειδικότητες ως προσωπικό γιατρό. Ιδρύονται σε κάθε πόλη 8 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας. Έχουμε αυξήσει 10% το προσωπικό των νοσοκομείων, αυξάνουμε τις απολαβές και προσπαθούμε να τις αυξήσουμε κι άλλο».
«Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε: από μέρα σε μέρα και μήνα σε μήνα βλέπετε ότι βελτιώνεται η κατάσταση, ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα και οφείλουμε να τα λύσουμε» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.