Το εθνικό φαγητό της Ελλάδας, το σουβλάκι έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, καθώς η τιμή του έχει πάρει την ανιούσα, συμπαρασυρόμενο από το ράλι ακρίβειας στο κρέας (όπως και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης) και το αυξημένο λειτουργικό κόστος για επιχειρήσεις (ρεύμα – ενοίκιο), με τους καταναλωτές να μειώνουν τις επισκέψεις στα καταστήματα αλλά και τις παραγγελίες στο σπίτι.
Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, από 3,2 ευρώ που πωλούνταν ένα τυλιχτό με γύρο χοιρινό πριν από 1,5 χρόνο (Ιανουάριος 2023) πλέον αγγίζει τα 4 ευρώ, που ισοδυναμεί με άλμα 25%. Μάλιστα, τους τελευταίους 18 μήνες ένα καλαμάκι χοιρινό (τεμάχιο) από 1,2 ευρώ, πια φτάνει τα 2,2 ευρώ, που συνεπάγεται με εκτίναξη 29%.
Μία μερίδα γύρος που σήμερα κοστίζει 10 ευρώ, όπως επισημαίνουν επαγγελματίες του κλάδου, θα πάει στα 11 ευρώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ μία μερίδα καλαμάκια κοτόπουλο, από 9,3 ευρώ θα πλησιάσει τα 10,3 ευρώ. Εκτός από τις αυξήσεις, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι και το φαινόμενο του shrinkflation.
Υπενθυμίζεται ότι ο όρος shrinkflation προέρχεται από τις λέξεις shrink (συρρικνώνω) και inflation (πληθωρισμός) όπου περιγράφει την τακτική της σχεδόν «βουβής» μείωσης στις ποσότητες των προϊόντων, με την διατήρηση της ίδιας ή και αυξημένης τιμής πώλησης, εν μέσω του αυξημένου κόστους παραγωγής στη σκιά των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.
Βεβαίως, οι ανατιμήσεις δεν έχουν τέλος, καθώς οι αυξήσεις 12% που έγιναν τον προηγούμενο μήνα στις τιμές των κρεάτων, θα οδηγήσουν το κόστος ακόμη υψηλότερα. Με βάση τις εκτιμήσεις, το φθινόπωρο το κόστος θα ανέρχεται σε 4,5 ευρώ, ενώ οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο μέχρι και για 5 ευρώ.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ψητοπωλών Αττικής επεσήμανε πως αυτή την δεδομένη στιγμή, το ακριβότερο σουβλάκι στην πρωτεύουσα έχει κατοχυρώσει τα 4,2 ευρώ, το ορόσημο των 4,5 ευρώ να σπάει σε χρόνο – ρεκόρ, ενώ νέες αυξήσεις θα γίνουν στον Πειραιά και σε άλλες λαϊκές γειτονιές.