Δύο νέα προγράµµατα «Εξοικονοµώ», ένα για ευάλωτα νοικοκυριά και ένα για αντλίες θερµότητας, αναµένεται να παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας µέχρι το φθινόπωρο. Το πρώτο µάλιστα, για τα ευάλωτα νοικοκυριά, βρίσκεται στο τελικό στάδιο µε προοπτική να δηµοσιοποιηθεί πιθανότατα και µέσα στον Αύγουστο. Με το δεύτερο πρόγραµµα, που βρίσκεται ακόµη στο στάδιο της επεξεργασίας, το ΥΠΕΝ θα επιδιώξει την επιτάχυνση του εξηλεκτρισµού της θέρµανσης των κατοικιών στο πλαίσιο των γενικότερων στόχων για τον πλήρη εξηλεκτρισµό της οικονοµίας σταδιακά έως το 2050.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση έναν πρωταρχικό σχεδιασµό, το πρόγραµµα θα επιδοτεί σε ποσοστό 50%-60% το κόστος αγοράς και εγκατάστασης αντλίας θερµότητας κλιµακωτά, εισάγοντας κριτήρια βαθµοηµερών αντίστοιχα µε αυτά που ισχύουν στα επιδόµατα πετρελαίου θέρµανσης. Επίσης, δεν θα υπάρχουν εισοδηµατικά κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραµµα, αφού στόχος είναι η ταχεία υποκατάσταση ορυκτών καυσίµων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) που χρησιµοποιούν τα νοικοκυριά για θέρµανση. Στον στόχο αυτό θα συµβάλει και η απαγόρευση πώλησης νέων καυστήρων πετρελαίου από το 2025, σύµφωνα µε τον κλιµατικό νόµο αλλά και την πρόβλεψη της (αναδιατυπωµένης) οδηγίας (Ε.Ε.) 2024/1275 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, για απαγόρευση χορήγησης κινήτρων για νέους λέβητες αερίου µετά το 2025.
Σύµφωνα µε το αναθεωρηµένο ΕΣΕΚ, ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν τοποθετήσει αντλίες θερµότητας, από το 7% σήµερα στο 17% έως το 2030 και στο 91% έως το 2050. Οσον αφορά τα κτίρια υπηρεσιών, ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό από το 57% σήµερα στο 69% έως το 2030 και στο 90% έως το 2050.
Το «Εξοικονοµώ» για ευάλωτα νοικοκυριά, που αναµένεται να παρουσιαστεί µέσα στον Αύγουστο, µε προϋπολογισµό περί τα 30 εκατ. ευρώ, κρίθηκε αναγκαίο για να καλυφθούν οι στόχοι που τέθηκαν στο προηγούµενο, καθώς δεν υπήρξε η απαιτούµενη συµµετοχή. Το ύψος της επιδότησης στο νέο αυτό πρόγραµµα για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα είναι αυξηµένο από το 75% στο προηγούµενο στο 95% ή και 100% προκειµένου να υπάρξει ανταπόκριση, αφού η διασφάλιση εγγυοδοσίας από το ελληνικό ∆ηµόσιο για ιδίους πόρους που προέβλεπε το προηγούµενο πρόγραµµα δεν ήταν αποτελεσµατικό κίνητρο. Παρά τη διασφάλιση εγγυοδοσίας για το 100% της δανειοδότησης για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης και για το 80% για τις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης, οι τράπεζες, σύµφωνα µε τα όσα έχουν καταγγελθεί, απέρριπταν τις 3 από τις 4 αιτήσεις, µε αποτέλεσµα αυτή να ακυρωθεί στην πράξη και τα νοικοκυριά να µην µπορούν τελικά να κάνουν χρήση του προγράµµατος λόγω αδυναµίας διάθεσης των απαιτούµενων ιδίων κεφαλαίων.
Το νέο πρόγραµµα θα αφορά αποκλειστικά νοικοκυριά µε χαµηλά εισοδήµατα που διαθέτουν την κυριότητα µονοκατοικίας ή διαµερίσµατος και επιθυµούν να τα αναβαθµίσουν ενεργειακά. Η µέση επιδότηση εκτιµάται περίπου στις 10.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο και θα αφορά παρεµβάσεις όπως είναι η τοποθέτηση µόνωσης, η αλλαγή κουφωµάτων κ.λπ. Συνολικά έχει υπολογιστεί ότι το πρόγραµµα µπορεί να επιδοτήσει εργασίες αναβάθµισης σε 5.000 φτωχά νοικοκυριά. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται µε τη µέθοδο άµεσης διαδικασίας «First In, First Out», δηλαδή βάσει σειράς προτεραιότητας όπως αυτή προκύπτει από την ηµεροµηνία και την ώρα της οριστικής υποβολής τους.