Σήμερα θα κατατεθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου για τον κατώτατο μισθό, που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και την Τετάρτη, 27 Μαρτίου. Θα υπάρξει απόφαση, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024, επηρεάζοντας 550.000 περίπου εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Η εισήγησή της είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ. «Κύριο μέλημά μας είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού, ειδικά τώρα ενόψει του καλοκαιριού και της θερινής και τουριστικής περιόδου, που θέλουμε οι μισθοί να είναι υψηλότεροι και το διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά να μπορεί να καλύπτει το «κύμα» της ακρίβειας. Από την άλλη πλευρά, επιδιώκουμε η οικονομία της χώρας να κρατείται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διεθνώς» σχολίασε η κ. Μιχαηλίδου και υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει θετικά και 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, αλλά και τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Tην αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά το υπουργικό και σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, δεν αποκλείεται να είναι της τάξης των 50 ευρώ (καθαρά), γεγονός που σημαίνει πως ο κατώτατος θα «κλειδώσει» στα 840 ευρώ μεικτά (718 ευρώ καθαρά), από τα 667 ευρώ που είναι σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση δεν προβλέπεται να είναι μικρότερη από 5,5% με 6% (50 ευρώ μεικτά), δηλαδή ο νέος μισθός να κυμανθεί από 822 έως 830 ευρώ (μεικτά). Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετριαστούν οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών λόγω της ακρίβειας, ενώ το γεγονός πως δεν θα δοθεί κάποια έκτακτη παροχή το Πάσχα ίσως οδηγήσει σε μια πιο γενναία αύξηση, εν όψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου.