Μία καινοτόμα δράση του e- ΕΦΚΑ που βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό επίπεδο και αφορά στους εν δυνάμει συνταξιούχους, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα δήλωσε πως όταν θα πλησιάζει περίπου το 6μηνο πριν υποβάλει ο ασφαλισμένος την αίτηση συνταξιοδότησης, θα τον ενημερώνει ο e-ΕΦΚΑ για τη δυνατότητα συνταξιοδότησής του και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει, προκειμένου αφενός μεν να αποφύγει κάθε ταλαιπωρία και αφετέρου να εκδοθεί αυτόματα η σύνταξή του, καθώς θα έχει προηγηθεί προεργασία.
«Θα είναι η πρώτη φορά που το Κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο Πολίτης στο Κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των τοποθετήσεων των κ.κ. Αλεξάνδρου Βαρβέρη και Παναγιώτη Κοκκόρη στις θέσεις του Διοικητή και Υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ.
Ο κ. Βαρβέρης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα βήματα μετάβασης του Φορέα προς την ψηφιακή εποχή, υποστηρίζοντας πως τους τελευταίους 27 μήνες εκδόθηκαν 678.000 συντάξεις.
«Αυτό έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων όπως τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική τεχνολογία. Ενδεικτικό της προόδου που έχει συντελεστεί είναι ότι, ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια χρειάζονταν μέχρι και 4 έτη για να εκδοθούν, ο e-ΕΦΚΑ έφθασε στο σημείο να μπορεί να εκδίδει σύνταξη, κατά μέσο όρο, σε 60 ημέρες».
Ανέφερε εξάλλου πως έχει εκκαθαριστεί σχεδόν το σύνολο των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και το σύνολο σχεδόν των εφάπαξ του Δημοσίου Τομέα Έχει συντμηθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων Δημοσίου Τομέα έπειτα από την ενεργοποίηση του e-ΔΑΥΚ (Δελτίου Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης). Το ποσοστό ενστάσεων λαθών στις συντάξεις ανέρχεται πλέον σε 12,9%.
«Έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα υπηρεσιών προκειμένου να ανταποκριθεί ο Φορέας στην ανάγκη άμεσης ενημέρωσης των πολιτών για τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές τους υποθέσεις. Αυτό πραγματοποιείται με το 1555 με ταχύτατους χρόνους απόκρισης, με υπηρεσίες ticketing για προσωποποιημένη πληροφόρηση, το myefkalive με βιντεοκλήση με υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ, το Ψηφιακό Δωμάτιο επικοινωνίας για τους συνταξιούχους και τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ που διευκόλυναν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων ευάλωτων πολιτών» τόνισε ο νέος Διοικητής.
Στη συνέχεια, ο κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης παρουσίασε το όραμα της Διοίκησης για την επόμενα ημέρα που περιλαμβάνει:
- Τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτελέσει το κανάλι διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης.
- Την «ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» που θα μεταμορφώσει όλο το χαρτώο αρχείο όλων των ταμείων που εντάχθηκαν «βίαια» το 2016 κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΦΚΑ, προστατεύοντας κατά κύριο λόγο όλη αυτήν την πολύτιμη πληροφορία και κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενημέρωση από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ.
Ο συνδυασμός των δύο ανωτέρω εμβληματικών έργων θα παράσχει τη δυνατότητα στο εγγύς μέλλον να εκδίδονται αυτόματα οι συντάξεις
- Την περαιτέρω ενεργοποίηση των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ). Ενδεικτικά, για το χρονικό διάστημα 2021 με 8ο/2023 οι έλεγχοι εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων δείχνουν να έχουν πραγματοποιηθεί 56.330 επιτόπιοι έλεγχοι, εκ των οποίων 20.514 ήταν στοχευμένοι. Έγινε έλεγχος για την ασφάλιση 116.542 εργαζομένων, εκ των οποίων 5.823 βρέθηκαν αδήλωτοι και 21.745 εκτός ωραρίου. Οι αντίστοιχοι έλεγχοι εργοδοτών οικοδομοτεχνικών έργων, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα την έκδοση πράξεων επιβολής διοικητικών προστίμων.
Ο υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτης Κοκκόρης έκανε αναφορά στα βήματα που έχουν γίνει στην κοινωνική ασφάλιση από το 2012-2014 όπου κι ο ίδιος εθήτευσε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την περίοδο που συστάθηκε το ΚΕΑΟ. Αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση 43 παθήσεων στα ΚΕΠΑ επ’ αόριστον ως μη αναστρέψιμες, στην κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας, στην επέκταση του εργοσήμου και τον εντοπισμό συντάξεων που ελάμβαναν μη δικαιούχοι με όφελος 350 εκατ,€ για το Κράτος.