Με αδιαπραγμάτευτο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει άμεσες ανάγκες για τη στήριξη των πληττόμενων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τα 450 εκατ. ευρώ θα είναι για την κάλυψη της κρατικής αρωγής και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών μέσω του ΕΛΓΑ.
Τα πρόσθετα «έξοδα» που προκαλεί στον προϋπολογισμό η κακοκαιρία Daniel, αλλάζει και τους σχεδιασμούς στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που σχεδιάζονταν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Έτσι, η επέκταση του Market Pass έως το τέλος του έτους «βγαίνει» από τους σχεδιασμούς. Όσον αφορά την έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα δουν αύξηση το 2024 λόγω προσωπικής διαφοράς το πιο πιθανό είναι να μετατεθεί χρονικά από το τέλος του 2023 στις αρχές του 2024.
Ο προϋπολογισμός του 2024
Ταυτόχρονα όμως βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2024, που πρέπει να κατατεθεί στις 2 Οκτωβρίου στη Βουλή. Σε αυτό θα περιληφθεί μία πρώτη εκτίμηση για το ύψος της ζημιάς που έχει σημειωθεί. Οι καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας Daniel αλλά και οι πρόσφατες πυρκαγιές αλλάζουν τους σχεδιασμούς για το επόμενο έτος με αύξηση των κονδυλίων για φυσικές καταστροφές και αντιμετώπιση φαινομένων.
Για φέτος, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξετάζονται όλοι οι κωδικοί ώστε να διασφαλιστούν κονδύλια που μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες για την αποκατάσταση και στήριξη των πληγέντων. Μια αρχική αποτίμηση θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς παράλληλα θα πρέπει να «τρέξουν» και οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το Ταμείο Αλληλεγγύης Ε.Ε. (το σχετικό αίτημα για χρηματοδοτική στήριξη θα πρέπει να κατατεθεί σε 3 μήνες από την καταστροφή).
Κλειστά χαρτιά από τα υπουργεία, καθοριστικός ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα
Ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο, τα υπουργεία κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους τόσο για κάποιας μορφής παρέμβαση που θα «ενισχύσει» τους πόρους όσο για την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας.
Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα των ισχυρών παραγόντων της χώρας στην ενίσχυση των κονδυλίων που θα συμβάλλουν στην τάχιστη αποκατάσταση των ζημιών. Ηδη η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι προσφέρει 50 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης ή ανάπτυξης υποδομών.
Η κατανομή του θα καθοριστεί σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής. Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.