Σε διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ όπου θα δίνονται κίνητρα από τους Δήμους για την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Προβλέπεται ότι οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού θα μπορούν να εγκαθιστούν μονάδες ΑΠΕ για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Επίσης, επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών όχι μόνο κοινωφελών επιχειρήσεων, παιδικών, σταθμών, σχολείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων (που προβλέπονταν ήδη) αλλά και:
δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων, εγκαταστάσεων και δικτύων οδοφωτισμού, εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και κάθε άλλου κτιρίου, υποδομής ή εγκατάστασης που, είτε ανήκει, είτε εξυπηρετεί ανάγκες του Ο.Τ.Α.
Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση αποσκοπεί στη μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα, στην αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και στην ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030. Στόχος της κυβέρνησης όπως έχει τονίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είναι το φθινόπωρο να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.
Οικονόμου: Απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των έργων ΑΠΕ
Ο Γιάννης Οικονόμου σε ανάρτηση του στο twitter τόνισε τη σημαντικότητα της απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των έργων ΑΠΕ. «Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Σ/Ν για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ και την αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Με σχέδιο απλοποιούμε την αδειοδοτική διαδικασία και αναμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο», επισημαίνει ο κ. Οικονόμου.