Φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών βάζει το πετρέλαιο θέρμανσης, η διανομή του οποίου ξεκινάει επισήμως στις 15 Οκτωβρίου.
Η τιμή του αργού πετρελαίου που καθημερινά παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, έχει προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε παράγωγα του αλλά και σε άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα, καθώς από την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινάει επισήμως η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης τα νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλουν πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι για να ζεσταθούν.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυξημένη σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 από 40- 45% στην Αττική και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Κι όλα αυτά, ενώ κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζει πώς θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες οι διεθνείς αγορές.
«Από την Παρασκευή ξεκινάει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης. Για μένα η εκτίμηση σου είναι πάνω από το 1,15 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα, πάνω από το 1,20 ευρώ για την περιφέρεια και πάνω από το 1,30 ευρώ για τη νησιώτική Ελλάδα. Πέρυσι ήταν 0, 80 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα, από 0,88- 0,90 ευρώ στην περιφέρεια και ένα ευρώ στα νησιά. Στην Αθήνα η τιμή ξεκίνησε 80 λεπτά και έχει φτάσει 1,15 ευρώ. Είναι 35 λεπτά στα 80 λεπτά, οπότε μιλάμε για τουλάχιστον μια αύξηση του 40%» λέει στο newsit.gr, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.
Συνεχίζοντας ο κ. Ασμάτογλου κάνει λόγο για μικρότερες ποσότητες αγοράς πετρελαίου θέρμανσης από τους καταναλωτές, οι οποίοι το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά ανατιμήσεων.
«Δεν ξέρουμε πως θα κινηθούν οι τιμές στη συνέχεια, δεν μπορώ να προεξοφλήσω περαιτέρω αυξήσεις. Η πορεία όμως είναι ανοδική. Βλέπεται διεθνώς ότι το βαρέλι έχει φτάσει κοντά στα 84 δολάρια. Πριν μια εβδομάδα η τιμή του ήταν 80 δολάρια και προχθές έφτασε τα 83,52 δολάρια» αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων και συνεχίζοντας τονίζει:
«Ο κόσμος θα πάρει πετρέλαιο. Παραγγελίες θα υπάρχουν. Οι ποσότητες όμως θα είναι μικρές γιατί δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα. Σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου το βαρέλι έφτασε τα 84 δολάρια, το βράδυ μπορεί να κλείσει στα 84,5 δολάρια».
Στην Αθήνα και στα μεγάλα Αστικά κέντρα ο καταναλωτής πέρυσι για την αγορά 1000 λίτρων πετρελαίου χρειάζονταν 800 ευρώ. Φέτος θα πρέπει για την ίδια ποσότητα να καταβάλει 1150 ευρώ, δηλαδή 350 ευρώ περισσότερα. Αντιστοίχως στην επαρχία και στη νησιώτική Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσουν για τα 1000 λίτρα πετρελαίου 1200 και 1300 ευρώ. Εδώ η αύξηση σε σχέση με το 2020 θα είναι 300- 320 ευρώ.
Ανοδικά όμως κινείται και η βενζίνη, καθώς μέρα με τη μέρα μέρα η τιμή πώλησης της εκτοξεύεται όλο και περισσότερο. Στις 10 Οκτωβρίου του 2020 η μέση τιμή ανά λίτρο ήταν 1,424 ευρώ. Χθες, 10 Οκτωβρίου 2021 η μέση τιμή πώλησης του ενός λίτρου πωλούνταν προς 1,735 ευρώ, ενώ πριν από 10 ημέρες δεν ξεπερνούσε τα 1,682 ευρώ. «Ψηλά είναι όμως είναι και η βενζίνη. Εμείς λέμε μείωση των φόρων. Θέλεις ΦΠΑ, θέλεις ειδικός φόρος κατανάλωσης, ζητάμε μείωση φόρων γενικότερα», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου.