Μεγάλες αυξήσεις φαίνεται ότι έρχονται στα τιμολόγια ρεύματος, εξαιτίας της ανόδου των τιμών που καταγράφεται στη χονδρεμπορική αγορά σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αυξήσεις στην Ελλάδα, που είναι ήδη πρωταθλήτρια στη τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη, θα φτάσουν έως και 50% και θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου. Κύριος λόγος είναι ένα ράλι στην χονδρική που επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, κυρίως από την άνοδο στις τιμές των ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ θα επηρεαστούν τόσο οι μικρές επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά.
Οσον αφορά τους λόγους αυτής της ανόδου, βασικό πρόβλημα που δημιουργεί όλο αυτο, είναι μια αύξηση που θα υπάρχει παγκόσμια. Υπάρχει ένα ράλι στην χονδρική που επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, κυρίως από την άνοδο στις τιμές των ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα.Ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα μοιάζει με αυτόν του χρηματιστηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάσει τα τελευταία στοιχεία η Ελλάδα έχει ήδη πολύ ακριβό ρεύμα και στις 31 Αυγούστου βρισκόταν στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σχετικά με την τιμή του ρεύματος. Ειδικότερα, στην Ελλάδα η τιμή αυτή είναι κατά μέσον όρο σήμερα 130,64 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 23% σε σχέση με χθες. Στο ξεκίνημα του Αυγούστου, οι πρωτιές της Ελλάδας αποδόθηκαν στις συνθήκες καύσωνα, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων για ρύπους διοξειδίου του άνθρακα. Η χώρα μας υποχώρησε από την πρώτη θέση τον Δεκαπενταύγουστο αλλά επέστρεψε στην κορυφή μαζί με τη λήξη των θερινών διακοπών και την αύξηση της κατανάλωσης στις πόλεις.
Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι αντίστοιχο με όσα συμβαίνουν στο εμπόριο βενζίνης. όταν υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή πετρελαίου, είναι προφανές ότι θα αυξηθεί η τιμή της βενζίνης. Όταν όμως εσύ έχεις την τρίτη ακριβότερη τιμή βενζίνης στην Ευρώπη, προφανώς την αύξηση που θα δούνε όλοι, εμείς θα την δούμε περισσότερο.
Άλλο σοβαρότατο πρόβλημα είναι ότι η αύξηση στην τιμή του ρεύματος θα φέρει και αύξηση στην τιμή πολλών άλλων προϊόντων. Κι αυτό γιατί θα αυξήσει το κόστος παραγωγής στις βιομηχανίες, άρα θα δούμε πολύ γρήγορα την τιμή να περνάει στα προϊόντα και θα αυξήσει και τις τιμές των υπηρεσιών. Ακόμα και ένας φούρνο ή ένα εστιατόριο θα καταναλώνει ρεύμα κι επειδή δεν μπορεί να το καλύψει στα προϊόντα διατίμησης, θα το καλύψει σε όλα τα υπόλοιπα. Ενα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα, είναι ότι στα τιμολόγια του ρεύματος είναι και πολλά άλλα που επιβαρύνουν τον λογαριασμό, τα οποία επίσης πρόκειται να αυξηθούν. Μιλάμε για επιβαρύνσεις π.χ. σε εναλλακτικές μορφές ρεύματος, δημοτικά τέλη κλπ..
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνολικότερα στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός, ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης, σε σχετική ερώτηση που του έγινε, δεν κατάφερε να δώσει σαφείς απαντήσεις. «Αυτό συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε. «Υπάρχει μια διεθνής τάση αύξησης της τιμής του ρεύματος. Έχει ανέβει τρομερά τον τελευταίο χρόνο το φυσικό αέριο από την μια πλευρά και από την άλλη πλευρά έχει ανέβει το Χρηματιστήριο των ρύπων και επηρεάζεται το τι πληρώνουν οι ηλεκτρικές εταιρείες για το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο εκπέμπουν. Αυτό στην Ελλάδα συνδέεται και με τους λιγνίτες. Δηλαδή το ότι και με λιγνίτη οδηγεί πια με τόσο ψηλό χρηματιστήριο στο διοξείδιο του άνθρακα να έχουμε και ακριβότερο ρεύμα», είπε, μιλώντας στον Σκάι.
Έρχονται ανατιμήσεις και στο ψωμί – Ο πρόεδρος των αρτοποιών εξηγεί που αφείλονται
Την ίδια στιγμή, ανατιμήσεις φαίνεται να έρχονται και στο ψωμί, που δεν αποκλείεται να φτάσουν και το 20%, ενώ σε ορισμένα αρτοποιεία του Βόλου προβλέπονται αυξήσεις που θα φτάνουν ακόμη και στο 20-25%. Το κλασικό κουλούρι κινδυνεύει να ξεφύγει από τα 50 λεπτά, ενώ ήδη αρκετές αλυσίδες πωλούν το κουλούρι στα 60 λεπτά ή στα 70 λεπτά.
Για το θέμα των ανατιμήσεων μίλησε στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Μούσιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών. «Από τις αρχές του χρόνου άρχισαν να φαίνονται κάποιες ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες που φτάνουν το 30%. Το χειρότερο από όλα είναι η ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο πρόεδρος των Αρτοποιών.
«Το τελευταίο εικοσαήμερο αυτό που συμβαίνει με τους λογαριασμούς του ρεύματος με τους παρόχους είναι μια καθαρή ληστεία εναντίον όλων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια», επισήμανε ο κ. Μούσιος, ο οποίος από τον τηλεοπτικό αέρα της ΕΡΤ περιέγραψε το χρονικό της αύξησης της κιλοβατώρας, η οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ανατιμήσεις, υποχρέωσε τους αρτοποιούς να μετακυλήσουν την αύξηση στους καταναλωτές.
«Η τιμή του ψωμιού και κάθε προϊόντος διαμορφώνεται ελεύθερα με ευθύνη του παραγωγού. Δεν μπορεί κανείς να καθορίσει την τιμή, ούτε το κράτος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών αναφορικά με τις διαμαρτυρίες του κόσμου ότι η τιμή του κιλού, στον Βόλο, αλλά και σε άλλες περιοχές είναι ιδιαίτερα υψηλή.
«Τις προηγούμενες ημέρες ξεκινήσαν σιγά-σιγά οι ανατιμήσεις» εξήγησε ο κ. Μούσιος ο οποίος δεν παρέλειψε να πει ότι οι Έλληνες τρώνε συγκριτικά με πολλές ευρωπαϊκές χώρες», παρότι η Eurostat αναφέρει ότι είμαστε στη δωδέκατη θέση, όσον αφορά, την ακρίβεια στο ψωμί. «Η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat συγκρίνουν τις τιμές των σούπερ μάρκετ και όχι των αρτοποιιών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες». Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο η τιμή του κιλού στα σούπερ μάρκετ είναι 4,40 €/κιλό, όταν στα αρτοποιεία κυμαίνεται στα 2,20€/κιλό. «Εμείς σαν ομοσπονδία δύο φορές το χρόνο κάνουμε τιμοληψίες στα αρτοποιεία. Μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα».