Στην εφάπαξ αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε οικογένειες με παιδιά (μονογονεϊκές ή μη)προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Η έκτακτη ενίσχυση που «κουμπώνει» με τα μέτρα που έχoυν υιοθετηθεί για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και ευπαθών ομάδων, αναμένεται να προβλεφθεί σε Κοινή Υπουργική Απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση οικογενειών με παιδιά.
Το έκτακτο αυτό μέτρο, έχει σχεδιάσει η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου προκειμένου να ενισχύσει εκτάκτως ευάλωτες οικογένειες, που λόγω της εφαρμογής των μέτρων για την μείωση της διάδοσης του κορωνοϊού, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένη δυσκολία να αντεπεξέλθουν εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Πιο συγκεκριμένα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα προβλέπεται ότι στους 63.900 δικαιούχους του ΕΕΕ που έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος θα καταβληθεί επιπλέον εισοδηματική ενίσχυση ύψους 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο. Η έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση αφορά τόσο μονογονεϊκές οικογένειες όσο και νοικοκυριά με δύο γονείς, εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά.
Το ποσό της κρατικής ενίσχυσης, το οποίο θα καταβληθεί την τελευταία εργάσιμη μέρα του Μαΐου, στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα κυμανθεί από 400 έως 850 ευρώ. Η συνολική δαπάνη της ενίσχυσης ανέρχεται σε 8.422.700 ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του τομέα της Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σχετικά με το έκτακτο αυτό μέτρο η αρμόδια Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε:
«Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η Κυβέρνηση συναισθανόμαστε τις έκτακτες συνθήκες και τις έκτακτες ανάγκες λόγω πανδημίας. Γι’ αυτό προχωράμε σε μια απόλυτα στοχευμένη έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, δηλαδή τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και έχουν ανήλικα μέλη. Αυτές τις δύσκολες μέρες που η κοινωνία συνολικά δοκιμάζεται η μέριμνα για τους πιο ευάλωτους είναι ακόμα πιο αναγκαία. Ενισχύουμε το δίχτυ προστασίας στο μέτρο του εφικτού για όλες τις ευπαθείς ομάδες, με όλα τα μέσα και για όσο αυτό είναι απαραίτητο, μέχρι την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας».