Αντιμέτωποι με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχουν βρεθεί την τριετία 2016-2018 περισσότεροι από 2.750 φορολογούμενοι που έχουν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι διάπραξης του συγκεκριμένου αδικήματος από την αρμόδια Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία απέστειλε σχετικά έγγραφα αναφορών και προς τις αρμόδιες φορολογικές αρχές για τη διενέργεια των σχετικών φορολογικών ελέγχων.
Από την άλλη πλευρά, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντόπισαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα περισσότερες από 590 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, συνολικού ύψους άνω του 1,4 δισ. ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, προκειμένου να διερευνήσει περαιτέρω εάν συντρέχουν λόγοι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες άσκησης ποινικών διώξεων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά των εμπλεκομένων. Επιπλέον, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ απέστειλαν στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 5.373 αναφορές για περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχομένου της διάπραξης του αδικήματος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε βάρος μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Οι αναφορές αυτές αφορούσαν υποθέσεις μη εμπρόθεσμης πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους άνω των 8,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2016 έως την 31η-12-2018:
1) Η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ 1.428 έγγραφα παροχής πληροφοριών για 2.766 συνολικά πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένου να διερευνηθούν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγής τα οποία διέπραξαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τις υποθέσεις των προσώπων αυτών η ΑΑΔΕ διερεύνησε ή ξεκίνησε να διερευνά τις 1.656 και ήδη για 677 εξ αυτών προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν στις 677 υποθέσεις που ήδη ελέγχθηκαν ανέρχονται σε 33,158 εκατ. ευρώ και τα ποσά που εισπράχθηκαν φθάνουν τα 2,041 εκατ. ευρώ.
2) Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), οι ΔΟΥ και οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) εντόπισαν 594 υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 1,481 δισ. ευρώ, για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τους εμπλεκόμενους.
3) Επιπλέον, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν συνολικά 5.373 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους οφειλέτες. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συγκεκριμένων φορολογουμένων ανέρχεται σε 8,634 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: naftemporiki