Τις πρώτες κινήσεις στην αναδιάρθρωση του προσωπικού της κάνει η ΔΕΗ προχωρώντας σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 220 εργαζόμενους της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρίας φέρνει, εκτός απρόοπτου, στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο πρόταση προς ψήφιση για την αποχώρηση 220 ατόμων που έχουν θεμελιώσει όρια και ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά εντούτοις παραμένουν σε απασχόληση.
Οι 220 λόγω της προϋπηρεσίας τους φέρονται να έχουν πιάσει και το πλαφόν των μισθών στις ΔΕΚΟ, ενώ η αποχώρηση τους σηματοδοτεί ουσιαστικά και τις πρωτοβουλίες της ΔΕΗ για ανανέωση του γηρασμένου της προσωπικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι αυτοί εκτός από την αποζημίωση των 15.000 ευρώ θα έχουν και πρόταση για κίνητρο αποχώρησης ύψους 5.000 ευρώ εφόσον δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθούν μόνο με την αποζημίωση που προβλέπει η νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι με το νόμο για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης άλλαξε ο τρόπος αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης των εργαζομένων ορίζοντας το ποσό των 15.000 ευρώ.
Οι 220 προέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το μισθολογικό κλιμάκιο και τις ειδικότητες των βαρέων και ανθυγιεινών και αφορά άτομα που έχουν κλείσει και ξεπεράσει σε ηλικία τα 60 χρόνια. Επίσης έχουν εντοπιστεί και εργαζόμενοι με απλές ειδικότητες και βρίσκονται σε ηλικία 62 ετών και άνω, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν και στελέχη άνω των 65 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι το business plan της McKinsey για τη ΔΕΗ έχει υποδείξει την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 330 εκατ. ευρώ από την αποχώρηση περίπου 4.100 εργαζομένων με την πλειοψηφία τους, 3.500 να προέρχονται από τις τάξεις του προσωπικού στις μονάδες και τα ορυχεία που πωλούνται.
Η διοίκηση της επιχείρησης φαίνεται λοιπόν να προχωρά και σε αυτόν τον τομέα στην εφαρμογή του επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδίου.