Στο Υπουργείο Οικονομικών φέρονται αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν νέους ελέγχους όσον αφορά στα ανασφάλιστα οχήματα, ξεκινώντας από τον Μάρτιο κιόλας.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτήν τη φορά θα ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και η διασταύρωση των στοιχείων θα επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στόχος τους είναι δημιουργήσουν ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό των τελών κυκλοφορίας, ελέγχοντας όλα τα δίκυκλα και τετράτροχα που κυκλοφορούν. Με απλά λόγια, δεν επιθυμούν ένα έκτακτο μέτρο, αλλά να μπορούν να τσεκάρουν διαρκώς ποιος έχει ασφαλισμένο και ποιος όχι το αυτοκίνητό του.
Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να τονώσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού και παράλληλα να δώσουν οριστικό τέλος σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να ασφαλίζουν εγκαίρως το όχημά τους, έχοντας την υποχρεωτική από τον νόμο κάλυψη της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων.
Η νέα διασταύρωση στοιχείων, λοιπόν, αναμένεται να είναι η καθοριστική. Όσοι εντοπιστούν θα κληθούν να πληρώσουν παράβολο υπέρ του Δημοσίου για την έκδοση ασφαλιστηρίου ανάλογα με τα κυβικά του οχήματος, όπως προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία. Δηλαδή:
-100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.
-150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω
-200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.εκ.
-250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ.εκ. και άνω
Βέβαια, στόχος δεν είναι απλώς να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, αλλά να συμμορφωθούν οι ανασφάλιστοι. Γι’ αυτό, εξετάζεται και το ενδεχόμενο καμπάνιας ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς.
Δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί εξακολουθούν να κινούνται στους δρόμους χωρίς να έχουν ασφαλίσει το όχημά τους.
Το καλοκαίρι του 2017, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διενήργησε ελέγχους για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Οι ανασφάλιστοι έλαβαν τα ειδοποιητήρια για τα πρόστιμα, ωστόσο έπειτα από τα προβλήματα που προέκυψαν -διότι δεν υπάρχει μηχανογράφηση στις περιφέρειες άρα και στα στοιχεία του Μεταφορών- το μέτρο «πάγωσε».