Η απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή – στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις» – προκειμένου να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, άδεια φαρμακείου χορηγείται:
-Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού.
-Σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού.
-Σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.
Επίσης, με προεδρικό διάταγμα έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας, όπως προβλέπεται, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια των φαρμακείων.
Η άδεια χορηγείται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη, ενώ ο κάτοχός της μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο, είτε ως ατομική επιχείρηση, είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες εβδομάδες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός είχε αναφέρει πως ξεκίνησε «η διαδικασία έκδοσης προεδρικού διατάγματος, νομοθέτησης δηλαδή, δια του προεδρικού διατάγματος. Θα πάμε δηλαδή σε μια ρύθμιση που πιστεύουμε ότι θα είναι της έγκρισης και του ΣτΕ και άρα θα είναι υλοποιήσιμη και δεν θα κινδυνεύει να προσβληθεί από κανέναν».
Αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Την αντίθεσή του στην τροπολογία εξέφρασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ο οποίος υποστήριξε πως «το υπουργείο επαναφέρει επί της ουσίας το σύνολο των ρυθμίσεων που προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ περί ιδιοκτησιακού, η οποία όμως ακυρώθηκε με την υπ’ αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».
«Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες.
Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.