««Το Βήµα» και «Τα Νέα» αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοσή τους για οικονομικούς λόγους». Με αυτή τη φράση ξεκινά το editorial του Βήματος της Κυριακής, της τελευταίας έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας. Το κείμενο με τίτλο «Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο» ανακοινώνει την αναστολή της έκδοσης δυο από τις πιο ιστορικές εφημερίδες της χώρας και επιβεβαιώνει έναν «θάνατο» που έμοιαζε αναπόφευκτoς. Το μεσημέρι του Σαββάτου (28.01.2017) το κείμενο ανέβηκε και στο tovima.gr.
Η υπογραφή στο τέλος του κείμενου «γράφει» «Το Βήμα» αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως συντάκτης του editorial δεν είναι άλλος από τον εκδότη της εφημερίδας και επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το πρωτοσέλιδο των Νέων του Σαββάτου και εκείνο του Βήματος της Κυριακής είναι τα τελευταία των δυο ιστορικών εφημερίδων. Δυο πρωτοσέλιδα που θα μείνουν στην ιστορία…
Από το βράδυ της Παρασκευής (27.01.2017) όταν έγινε γνωστή η σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Σταύρος Ψυχάρης, ο νομικός σύμβουλος του ΔΟΛ, Νίκος Πιμπλής, αλλά και ο διευθυντής του Βήματος της Κυριακής, Αντώνης Καρακούσης είχαν αρχίσει οι «ψίθυροι» πως το «λουκέτο» θα έμπαινε από τη Δευτέρα (30.01.2017).
Το ρεπορτάζ του newsit.gr αναφέρει πως υπήρξε επαφή του επιχειρηματία και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, με τις τράπεζες για την εξαγορά του Οργανισμού, ωστόσο δεν τα βρήκαν ως προς το ποσοστό του «κουρέματος» των δανείων. Έτσι, ο ΔΟΛ μπήκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, αλλά όχι εν λειτουργία.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αντώνης Καρακούσης, φέρεται να είπε στους εργαζομένους πως από την Δευτέρα 30.01.2017 είναι ελεύθεροι να «κοιτάξουν» το επαγγελματικό τους μέλλον.
Το κείμενο που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, αναφέρεται ότι «οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν – και δέσμευσαν – προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώριση εμπορικών διαφημίσεων».
Εξαπολύεται επίθεση στις τράπεζες και αναφέρεται χαρακτηριστικά πως: «Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank, αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισμού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης µη λαμβάνοντας καμία πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεών του. Απέρριψαν ακόμη και το θετικό για αυτές αίτημα μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης (…) Έναντι, λοιπόν, της ένταξης στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα συναλλαγής από τον ΔΟΛ.(…) οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζόμενων, οι οποίοι απλήρωτοι επί μήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισμού».
Επίθεση όμως γίνεται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση που «υποκριτικά εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφημερίδων αλλά επί της ουσίας αδιαφορούν και δεν συναινούν για την κατάθεση μιας τροπολογίας που θα μπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηματοδοτικό πρόβλημα».
Και καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισμού, των ιστορικών εφημερίδων και των άλλων εκδόσεών του. Αυτή είναι η υπόσχεσή µας σε όλους εσάς που μείνατε μαζί µας τόσα χρόνια».
«Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο
«Το Βήμα» και «Τα Νέα» αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοσή τους για οικονομικούς λόγους.
Και αυτό γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν – και δέσμευσαν – προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώριση εμπορικών διαφημίσεων.
Ουσιαστικά ο Οργανισμός στερείται κάθε διαθέσιμου πόρου με αποτέλεσμα να μη δύναται να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφημερίδων του, ούτε βεβαίως να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει.
Κατά τα φαινόμενα οι πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank, αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισμού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μη λαμβάνοντας καμία πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεών του. Απέρριψαν ακόμη και το θετικό για αυτές αίτημα μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η οποία θα διατηρούσε ενεργό το περιουσιακό στοιχείο και την αξία του, τρέχουσα και άυλη, αλώβητη.
Εναντι, λοιπόν, της ένταξης στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα συναλλαγής από τον ΔΟΛ.
Το δυστύχηµα είναι ότι οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζοµένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί µήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειµένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισµού.
Οι διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, χωρίς καµία αίσθηση ιστορικότητας και δηµοκρατικής ευθύνης, αγνοούν επίσης ότι µε τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωµένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δηµοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισµού και εθνικού συµφέροντος.
Δεν αντιλαµβάνονται ότι µαζί µε «Το Βήµα» και «Τα Νέα» θα υποβαθµιστούν αξίες του αστικού µεταπολεµικού συστήµατος και θα καταρρεύσουν βασικές εστίες των Γραµµάτων, της Τέχνης και του Πολιτισµού. Και µαζί τους βεβαίως η κυβέρνηση και η αξιωµατική αντιπολίτευση που υποκριτικά εκδηλώνουν το ανδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφηµερίδων αλλά επί της ουσίας αδιαφορούν και δεν συναινούν για την καταθεση µιας τροπολογίας που θα µπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηµατοδοτικό πρόβληµα.
Στην πραγµατικότητα οι δύο εφηµερίδες, που εκδίδονται από τη δεκαετία του ’20, φιµώνονται! Η διοίκηση του ΔΟΛ επιφυλάσσεται να αναπτύξει δηµοσίως τα επιχειρήµατά της σχετικά µε τη δίωξη του Οργανισµού. Οι εργαζόµενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεµόνευτης δηµοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισµού, των ιστορικών εφηµερίδων και των άλλων εκδόσεών του.
Αυτή είναι η υπόσχεσή µας σε όλους εσάς που µείνατε µαζί µας τόσα χρόνια».