«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακάμπτουν στην Ευρώπη» διαπιστώνει το δεύτερο βαρόμετρο του 2016, που παρουσίασε η UEAPME (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιοτεχνικών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων), στο οποίο σημειώνεται ότι οι δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και οι προσδοκίες για το τρέχον εξάμηνο διαμορφώνουν, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης το 2008, μια πραγματικά θετική εικόνα.
«Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει στην Ελλάδα» υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. «Κάθε μέρα κλείνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το εννεάμηνο του 2016 έκλεισαν 24.330 επιχειρήσεις, ενώ ιδρύθηκαν 21.657, διαμορφώνοντας έτσι ένα αρνητικό «ισοζύγιο». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η υπερφορολόγηση, η δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η γραφειοκρατία, αυξάνουν τις τάσεις αποεπένδυσης και την άτυπη επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, όλοι οι δείκτες που έχουν σχέση με το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος εξακολουθούν να παίρνουν την ανηφόρα, δημιουργώντας μια ασφυκτική ατμόσφαιρα στην αγορά, ιδιαίτερα για τις μικρές, πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους».
Τη συνεργασία κράτους, κοινωνικών εταίρων και των σχετικών υποστηρικτικών θεσμών, προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ για τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Συγκέντρωση
«Η σχέση επιχειρηματικής συνεργασίας και καινοτομίας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αποκτά σήμερα ιδιαίτερη σημασία, γιατί η συνεργασία προσφέρει τη δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να συνδυάσουν τα πλεονεκτήματα της ευελιξίας που έχει μια μικρή επιχείρηση, με τις διευρυμένες δυνατότητες, τους πόρους και τα οφέλη που προκύπτουν μέσα από τα συνεργατικά σχήματα». Αυτή είναι η βασική θέση της ΓΣΕΒΕΕ, όπως εκφράστηκε χθες στο συνέδριο, με θέμα «Κίνητρα για Παγκόσμια και Τοπική Ανάπτυξη», το οποίο πραγματοποιήθηκε και με την υποστήριξη της ΓΣΕΒΕΕ. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Ασμάτογλου, επισήμανε ότι «τα βασικά και άμεσα οφέλη από τη δικτύωση ανάμεσα σε μικρές επιχειρήσεις στην ελληνική οικονομία σήμερα περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση δυνάμεων, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, και την οργανωμένη χάραξη και υλοποίηση στρατηγικών, για την αντιμετώπιση των κρίσιμων παράλληλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα».