Περισσότερα κίνητρα πέραν της έκπτωσης φόρου στα οποία περιλαμβάνονται κληρώσεις για ακίνητα, αυτοκίνητα και δωρεάν αγορές σε καταστήματα για τους φορολογουμένους που κάνουν συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που αναμένεται να κατατεθεί στο άμεσο μέλλον στη Βουλή.
Οι ρυθμίσεις για τα κίνητρα για τις πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με το «’Εθνος», συμφωνήθηκαν στη χθεσινή απολογιστική για την πρόοδο στα προαπαιτούμενα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Ειδικότερα, όλοι οι φορολογούμενοι που θα χρησιμοποιήσουν «πλαστικό χρήμα», θα συμμετέχουν με τις αποδείξεις σε κληρώσεις με έπαθλα
– Δωρεάν αγορές: Κάθε μέρα σε 50 «τυχερούς» πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους, θα δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που χρησιμοποιούν μέσω καρτών, θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο τη μη πληρωμή των αγοραζόμενων αγαθών.
– Αυτοκίνητα: Οι αποδείξεις με «πλαστικό χρήμα» θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 5 αυτοκίνητα, τα οποία θα χαρίζει το Δημόσιο από το «στοκ» των κατασχεμένων που υπάρχουν στον ΟΔΔΥ.
– Ακίνητα: Όλοι όσοι λαμβάνουν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν με κάρτες, θα μετέχουν αυτόματα σε μια ετήσια κλήρωση με έπαθλο ένα ακίνητο που ανήκει στο Δημόσιο.
Επίσης το νομοσχέδιο θα προβλέπει έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα εξασφαλίζεται μόνο εφόσον έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματος του φορολογουμένου.
Η κατοχύρωση του αφορολόγητου είναι σημαντικό κίνητρο, καθώς η πλήρης απώλειά του οδηγεί σε φόρο 2.000 ευρώ για εισόδημα 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με «πλαστικό χρήμα», τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%. Δηλαδή, ο συντελεστής 22% θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει ο φορολογούμενος.
Οι πληρωμές μέσω «πλαστικού» ή ηλεκτρονικού χρήματος θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Όσο μεγαλύτερο θα είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό των πληρωμών, που θα πρέπει να αποδεικνύεται με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή. Το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017 προβλέπει:
– Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με «πλαστικό χρήμα» θα είναι 10%.
– Για εισόδημα από 10.001 έως και 20.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.
– Για εισόδημα από 20.001 έως και 40.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.
– Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με «πλαστικό χρήμα» θα είναι 30%.
Από την υποχρέωση συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα», θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας 75 ετών και άνω και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Οι φορολογούμενοι αυτοί, θα πρέπει να συλλέγουν χάρτινες αποδείξεις για να δικαιούνται έκπτωση φόρου