ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΤΟΧΟΙ
Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), είναι η μεταπτυχιακή διδασκαλία, έρευνα και πρακτική εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης, στα γνωστικά αντικείμενα της Ενεργειακής Βελτιστοποίησης Συστημάτων & του Βιομηχανικού Αυτοματισμού.
Στόχος του Π.Μ.Σ. είναι, η επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση νέων πτυχιούχων που με τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους, θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων, για την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών ελέγχου, διαχείρισης και βελτιστοποίησης ενεργειακών συστημάτων, στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, στην ορθολογική αξιοποίηση νέων πηγών ενέργειας, στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και στην ευρύτερη εφαρμογή αυτοματισμών στη βιομηχανία και στον κτιριακό τομέα (έξυπνες εγκαταστάσεις) κ.λ.π..
Επιπλέον, μέσω της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των αποφοίτων του, στοχεύει στην αντιμετώπιση των αυξημένων επαγγελματικών απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, αλλά και στην εμβάθυνση στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της Διαχείρισης και της Ενεργειακής Βελτιστοποίησης Συστημάτων σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο. Η προαγωγή της έρευνας σε θέματα διαχείρισης & βελτιστοποίησης ενεργειακής απόδοσης και προηγμένων εφαρμογών αυτοματισμών στον Κτιριακό & Βιομηχανικό Τομέα και συναφή πεδία, αποτελεί επίσης σημαντικό στόχο του Π.Μ.Σ..
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το Π.Μ.Σ., είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Εθνικής παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 9/τ. Β’/08-01-2014) και λειτουργεί βάσει του Ν. 3685/16-08-2008/ΦΕΚ 148Α/τ. Α’. Η διάρκεια του Π.Μ.Σ., είναι τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα και αντιστοιχεί σε 120 πιστωτικές μονάδες (ECTS). Τα τρία πρώτα εξάμηνα, περιλαμβάνουν τη διδασκαλία μαθημάτων και το τέταρτο εξάμηνο την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Τα μαθήματα είναι εξαμηνιαία και η παρακολούθηση τους είναι υποχρεωτική. Στα μαθήματα προβλέπονται, θεωρητική διδασκαλία, ασκήσεις πράξεις και εργαστηριακές ασκήσεις, σε διαφορετική ποσόστωση για κάθε μάθημα, ανάλογα με τη φύση του μαθήματος. Τα μαθήματα ανά εξάμηνο που προσφέρονται στο Π.Μ.Σ., μετά την πρόσφατη τροποποίηση του προγράμματος σπουδών, είναι:
Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
1. Προηγμένες Εφαρμογές Ηλεκτρονικών Ισχύος
2. Σύγχρονες Τεχνικές Μέτρησης & Αισθητήρες
3. Σύγχρονα Ηλεκτρομηχανικά Κινητήρια Συστήματα
4. Προηγμένες Εφαρμογές Αυτοματισμού σε Κτίρια
5. Μεθοδολογία Έρευνας
Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
1. Βελτιστοποίηση Ενεργειακής Απόδοσης στον Κτιριακό Τομέα
2. Βελτιστοποίηση Ενεργειακής Απόδοσης στη Βιομηχανία και Διεργασίες
3. Προηγμένες Εφαρμογές Βιομηχανικών Αυτοματισμών
4. Προηγμένες τεχνικές Ανάλυσης και Ελέγχου Συστημάτων ηλεκτρικής Ενέργειας
Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
1. Συντήρηση Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων
2. Αξιολόγηση Ενεργειακών Επενδύσεων
3. Οικολογική Σχεδίαση Συστημάτων
4. Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας & Έξυπνα Δίκτυα
Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας
Τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 18:00-21:00 και Σάββατο 08:00-14:00 στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Τμήματος
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Π.Μ.Σ., το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., απονέμει το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στη «Διαχείριση και Ενεργειακή Βελτιστοποίηση Συστημάτων».
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Στο Π.Μ.Σ., γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής που προέρχονται από ομοειδή Τμήματα, αλλά και από άλλα Τμήματα Α.Ε.Ι. συναφούς ειδικότητας (αντικειμένου). Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών, θα βασίζεται στα εξής κριτήρια:
- Βαθμός βασικού πτυχίου
- Βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι συναφή με το αντικείμενο και τα μαθήματα του Π.Μ.Σ.
- Επίδοση και αντικείμενο διπλωματικής ή πτυχιακής εργασίας (αν αυτή προβλέπεται σε προπτυχιακό επίπεδο)
- Ερευνητική δραστηριότητα
- Επαγγελματική εμπειρία
- Ξένες Γλώσσες
- Συστατικές επιστολές
- Προσωπική συνέντευξη (στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής είναι μεγαλύτερος του σαράντα)
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής των παραπάνω κριτηρίων, καθώς και ορισμός συμπληρωματικών κριτηρίων, καθορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε..
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, πραγματοποιείται από 04/04/2016 (ημέρα Δευτέρα) έως και 23/09/2016 (παράταση αιτησεων).
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών, ολοκληρώνεται εντός του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου και η έναρξη των μαθημάτων γίνεται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται:
A.E.I. Πειραιά Τ.Τ., Π. Ράλλη & Θηβών 250, 122 44 Αιγάλεω 250, στη Γραμματεία του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. (210-5381220, 210-5381502, email: depelec@teipir.gr) ή στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. (210-5381460, 210-5381416, email: pmsdepelec@teipir.gr)
Πληροφορίες και σχετικά έντυπα, θα είναι επίσης αναρτημένα στην κεντρική ιστοσελίδα του Ιδρύματος (πατηστε ΕΔΩ για να μεταφερθείτε), στο πεδίο των παρεχόμενων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:
- Αίτηση προς τη Γραμματεία του Τμήματος (διατίθεται έντυπο)
- Αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος. Αν το πτυχίο προέρχεται από ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής πρέπει να υποβάλλεται και η αντίστοιχη βεβαίωση ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ.
- Αντίγραφα τυχόν αναγνωρισμένων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών.
- Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών σπουδών ή και μεταπτυχιακών σπουδών.
- Πιστοποιητικό της Γραμματείας του Τμήματος από το οποίο έγινε η αποφοίτηση, στο οποίο να φαίνεται η σειρά αποφοίτησης ή η σειρά βαθμολογίας σε σχέση με τους υπόλοιπους φοιτητές.
- Βιογραφικό σημείωμα (διατίθεται υπόδειγμα). Σε αυτό πρέπει να περιλαμβάνεται περίληψη της διπλωματικής ή πτυχιακής εργασίας, σύντομη έκθεση επιστημονικών και επαγγελματικών ενδιαφερόντων και να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ενδιαφέρεται ο υποψήφιος για μεταπτυχιακές σπουδές.
- Αντίγραφα τυχόν επιστημονικών δημοσιευμάτων, διακρίσεων και επαγγελματικής εμπειρίας.
- Δύο (2) συστατικές επιστολές. Οι συστατικές επιστολές μπορούν να αποσταλούν απευθείας από τους συντάκτες.