Τα Τμήματα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) και Πολιτικών Μηχανικών (ΤΠΜ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώνουν και θέτουν σε λειτουργία από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 νέο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Διαχείριση Έργων, Συγκοινωνιακός και Χωρικός Σχεδιασμός».
Αντικείμενο του προγράμματος είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων μεταπτυχιακού επιπέδου σε ένα γνωστικό αντικείμενο με σημαντική ζήτηση, καλύπτοντας ένα κενό που υπάρχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας σχετικά με τη διαχείριση έργων, το συγκοινωνιακό και το χωρικό σχεδιασμό ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζονται και οι συγκοινωνιακές υποδομές και η διαχέιρισή τους αναμένεται να αποτελέσουν έναν από τους πυλωνες ανάπτυξης σε εγχώριο και ευρωπαικό επίπεδο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται, σε απόφοιτους Πανεπιστημίου, στους οποίους παρέχει τη δυνατότητα βελτίωσης των ερευνητικών τους προοπτικών και των βασικών δεξιοτήτων στο επιστημονικό πεδίο της διαχείρισης και του σχεδιασμού των έργων, με εστίαση στα συγκοινωνιακά έργα, όσο και στους επαγγελματίες μηχανικούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης νέων γνώσεων και εμπλουτισμού του θεωρητικού τους υποβάθρου στο παραπάνω επιστημονικό πεδίο.
Το ΠΜΣ απευθύνεται κυρίως σε Μηχανικούς Χωρ. Πολ. & Περ. Ανάπτυξης, Πολιτικούς Μηχανικούς, Τοπογράφους Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, Μηχανικούς Περιβάλλοντος, Μηχανικούς Διοίκησης και Οικονομίας και πτυχιούχους αντίστοιχων τμημάτων ΤΕΙ.
– Ο μέγιστος αριθμός εισακτέων κατ΄ έτος σπουδών ανέρχεται σε 25 άτομα
– Όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά και δεν υπάρχουν μαθήματα επιλογής
– Οι παρακολουθήσεις των μαθημάτων είναι υποχρεωτικές και τα μαθήματα γίνονται στο διάστημα από 15.00 μ.μ. έως 21.00 μ.μ. για να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι φοιτητές
– Η χρονική διάρκεια των σπουδών είναι τρία εξάμηνα- δύο εξάμηνα για την παρακολούθηση των μαθημάτων και ένα εξάμηνο για την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας
– Το προγραμμα παρέχεται με δίδακτρα
– Τόπος Διδασκαλίας: Λάρισα. Λοιπές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με μετρήσεις, εργαστηριακές ασκήσεις και μη κινητό εξοπλισμό θα γίνονται στο Βόλο.
Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί διπλωματούχοι Μηχανικοί Χωροταξίας, Πολεοδομίας και
Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Μηχανικοί Διοίκησης και Οικονομίας και πτυχιούχοι αντίστοιχων τμημάτων ΤΕΙ της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Κάθε χρόνο το ΔΠΜΣ δημοσιεύει την προκήρυξη για το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος με ανακοίνωση στον τύπο και την ιστοσελίδα των Τμημάτων. Οι αιτήσεις των υποψηφίων πρέπει να συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και κατατίθενται στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ. Αιτήσεις που δε συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά ή δικαιολογητικά δε λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση συμμετοχής στο ΔΠΜΣ είναι τα εξής:
- Βιογραφικό σημείωμα.
- Ευκρινές φωτοαντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος.
- Ευκρινές φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίας.
- Βεβαίωση ισοτιμίας πτυχίου ή διπλώματος από το ΔΟΑΤΑΠ (για όσους προέρχονται από πανεπιστήμια του εξωτερικού).
Ευκρινές φωτοαντίγραφο αποδεικτικού αγγλικής γλώσσας. Το επίπεδο της γνώσης της αγγλικής γλώσσας θα πρέπει να είναι αντίστοιχο τουλάχιστον με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Επιπέδου Β2 του Ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του Ν. 3149/2003. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών πανεπιστημίου της αλλοδαπής, στη γλώσσα που απαιτεί το ΔΠΜΣ.