Η ΓΣΕΣ της Σχολής, στη συνεδρίαση της με αριθ. 41/26-5-2015 όρισε τα μαθήματα, τους εξεταστές ανά Κατεύθυνση και τον τρόπο εξέτασης για την εισαγωγή πτυχιούχων Πανεπιστημίων στις Κατευθύνσεις του ΠΜΣ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, ως εξής :
Α. Κατεύθυνση Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου
1) Αστικό Δίκαιο ως υποχρεωτικό μάθημα (1. Γενικές Αρχές του Αστικού Δικαίου : Το σύνολο της ύλης, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Δικαιοπραξίας 2. Ενοχικό Δίκαιο (γενικό μέρος) : Το σύνολο της ύλης, 3. Ενοχικό Δίκαιο (ειδικό μέρος) : Πώληση, αδικοπραξίες, αδικαιολόγητος πλουτισμός).
Εξεταστές: Α. Φουντεδάκη, Α. Κοτζάμπαση, και αναπληρωματικό μέλος Α. Κορνηλάκης.
2) Ένα από τα παρακάτω μαθήματα κατά δήλωση του υποψήφιου:
α) Αστικό Δικονομικό Δίκαιο (1. Διαγνωστική διαδικασία : Διαδικαστικές προϋποθέσεις της δίκης. Δικονομικές αρχές. Δεδικασμένο. Σύνθετες δίκες. 2. Απόδειξη : Γενικό μέρος. 3. Ένδικα μέσα : Γενικό μέρος – Έφεση. 4. Αναγκαστική εκτέλεση : Γενικό μέρος. Προϋποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Δίκες περί την εκτέλεση).
Εξεταστές: Κ. Μακρίδου, Γ. Διαμαντόπουλος, και αναπληρωματικό μέλος Π. Αρβανιτάκης.
β) Εργατικό Δίκαιο (1. Ατομικό Εργατικό Δίκαιο : Ατομικές εργασιακές σχέσεις. 2. Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο : Συλλογικές εργασιακές σχέσεις).
Εξεταστές: Α. Καζάκος, Δ. Ζερδελής, και αναπληρωματικό μέλος Α. Στεργίου.
Η εξέταση κάθε μαθήματος θα γίνει σε πρακτικό θέμα, ένα από τα ερωτήματα του οποίου θα είναι ενδεχομένως θεωρητικό. Επιτρέπεται η χρήση μη σχολιασμένων Κωδίκων.
Β. Κατεύθυνση Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης
1) Συνταγματικό Δίκαιο ως υποχρεωτικό μάθημα (1. Έννοια και διακρίσεις του Συντάγματος. Νομική σημασία και λειτουργίες του Συντάγματος. Εγγυήσεις τηρήσεως του Συντάγματος 2. Πηγές του Συνταγματικού Δικαίου 3. Πολιτεύματα και κυβερνητικά συστήματα 4. Θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές 5. Όργανα του κράτους 6. Θεμελιώδη δικαιώματα (συνταγματική και διεθνής προστασία) 7. Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων).
Εξεταστές: Τ. Παπαδοπούλου, Π. Μαντζούφας και αναπληρωματικό μέλος Ι. Συμεωνίδης.
Επιτρέπεται η χρήση από τους υποψήφιους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οποιουδήποτε διδακτικού βοηθήματος από τα προτεινόμενα στα μαθήματα του Συνταγματικού Δικαίου και των Συνταγματικών Ελευθεριών.
2) Ένα από τα παρακάτω μαθήματα κατά δήλωση του υποψήφιου:
α) Διοικητικό Δίκαιο (Γενικό Ουσιαστικό Διοικητικό Δίκαιο και Διοικητική Δικονομία).
Εξεταστές: Ε. Κουτούπα, Ι. Συμεωνίδης και αναπληρωματικό μέλος Μ. Πικραμένος.
β) Δημοσιονομικό Δίκαιο (Η απαγόρευση των φορολογικών διακρίσεων στην έμμεση και άμεση φορολογία. Η εναρμόνιση των νομοθεσιών στον τομέα των έμμεσων και άμεσων φόρων. Οι διεθνείς συμβάσεις για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας. Οι διεθνείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας και το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Διατάκτες έννοια διακρίσεις και ευθύνη. Υπόλογοι έννοια διακρίσεις και ευθύνη. Η έννοια του ελλείμματος και η διαδικασία καταλογισμού του).
Εξεταστές: Κ. Φινοκαλιώτης, Ε. Πρεβεδούρου και αναπληρωματικό μέλος Ε. Κουτούπα.
γ) Πολιτική Επιστήμη (1. Θεωρίες για τη γραφειοκρατία: Η βεμπεριανή θεωρητική προσέγγιση της γραφειοκρατίας 2. Κράτος, γραφειοκρατία και πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα: Το πρόβλημα της διαφθοράς 3. Παγκοσμιοποίηση και ο ρόλος του εθνικού κράτους 4. Η οικονομική κρίση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Προβλήματα και προοπτικές 5. Η κρίση του κοινοβουλευτισμού και η απαξίωση της πολιτικής 6. Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στη διαμόρφωση της πολιτικής. Έννοια και περιεχόμενο του όρου «τηλεδημοκρατία»).
Εξεταστές: Π. Μαντζούφας, Ν. Σεβαστάκης και αναπληρωματικό μέλος Τ. Παπαδοπούλου.
Γ. Κατεύθυνση Διεθνών Σπουδών
1) Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο ως υποχρεωτικό μάθημα (Ιστορία, διαδρομή και θεωρητικές προσεγγίσεις του Διεθνούς Δικαίου. Υποκείμενα του Διεθνούς Δικαίου. Σχέσεις Διεθνούς και Εσωτερικού Δικαίου. Πηγές του Διεθνούς Δικαίου και η ευρύτερη σύγχρονη προβληματική που αφορά στη διαμόρφωση του Διεθνούς Δικαίου. Κράτος, κυριαρχία και κρατική ευθύνη στο Διεθνές Δίκαιο. Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS III). Οργάνωση της Διεθνούς Κοινότητας με έμφαση στο θεσμικό πλαίσιο και την έννομη τάξη που συγκροτούν τα Ηνωμένα Έθνη. Διαχείριση διεθνών κρίσεων, ειρηνική επίλυση των διαφορών και χρήση βίας).
Εξεταστές: Μ. Σαρηγιαννίδης, Ε. Βασιλακάκης, και αναπληρωματικό μέλος Π. Στάγκος.
Απαραίτητη είναι η χρήση μη σχολιασμένου κώδικα/συλλογής συνθηκών ή έστω φωτοτυπιών που περιλαμβάνουν τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης.
2) Ένα από τα παρακάτω μαθήματα κατά δήλωση του υποψήφιου:
α) Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο (Γενική θεωρία Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου – Κανόνες συγκρούσεως νόμων και επιλογή του εφαρμοστέου δικαίου – Διεθνής Δικαιοδοσία – Αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων – Διεθνής εμπορική διαιτησία – Δίκαιο Ιθαγένειας).
Εξεταστές: Ε. Βασιλακάκης, Χ. Δεληγιάννη-Δημητράκου και αναπληρωματικό μέλος Α. Γκιζάρη-Ξανθοπούλου.
Δεν επιτρέπεται η χρήση Κώδικα.
β) Συγκριτικό Δίκαιο (Έννοια και φύση του Συγκριτικού Δικαίου / Συγκριτικό δίκαιο και φιλοσοφικές προσεγγίσεις / Οι σκοποί του συγκριτικού δικαίου και η διεύρυνσή τους στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης / Η συγκριτική μέθοδος / Η ταξινόμηση των δικαιικών συστημάτων σε μεγάλες οικογένειες και γενικά χαρακτηριστικά των μεγάλων οικογενειών / Το αγγλικό δίκαιο και η φυσιογνωμία του / Εισαγωγή στο αμερικανικό δίκαιο: Βασικά χαρακτηριστικά αμερικανικού δικαίου, η αρχή της διακρίσεως των εξουσιών στο αμερικανικό σύνταγμα, δικαστήρια-δικηγορικό επάγγελμα και νομική παιδεία στις ΗΠΑ / Η χρήση του συγκριτικού δικαίου από τη νομοθεσία και τη νομολογία).
Εξεταστές: Χ. Δεληγιάννη-Δημητράκου, Ε. Βασιλακάκης και αναπληρωματικό μέλος Ε. Σαχπεκίδου.
γ) Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιστορικά. Η ενοποίηση της Ευρώπης και οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Ίδρυση και εξέλιξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κυριότερες θεσμικές εξελίξεις μετά τις Συνθήκες του Άμστερνταμ, της Νίκαιας και της Λισαβόνας. – Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της. – Τα συνταγματικά θεμέλια της συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. – Θεμελιώδη χαρακτηριστικά του κοινοτικού και ενωσιακού θεσμικού συστήματος. – Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αρμοδιότητές τους. – Οι πηγές του κοινοτικού δικαίου και του δικαίου της Ένωσης. Το πρωτογενές, δευτερογενές και τριτογενές ενωσιακό δίκαιο. – Τα χαρακτηριστικά του ενωσιακού δικαίου-Αυτονομία, υπεροχή και άμεση ισχύς του ενωσιακού δικαίου. – Προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο δίκαιο της Ένωσης. – Η έννομη προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
Εξεταστές: Ε. Σαχπεκίδου, Α. Γκιζάρη-Ξανθοπούλου και αναπληρωματικό μέλος Ι. Κτενίδης.
Κατά τις εξετάσεις δεν επιτρέπεται χρήση των Συνθηκών ή άλλων βοηθητικών κειμένων.
δ) Η Προστασία των Δικαιωμάτων του ανθρώπου στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Έδρα Jean Monnet) (Θεμελιώδη χαρακτηριστικά του θεσμικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. – Οι πηγές του δικαίου της ΕΕ (με ιδιαίτερη έμφαση στις άγραφες «γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου», ως πηγής δικαίου για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην έννομη τάξη της ΕΕ). – Σχέσεις εθνικού δικαίου και δικαίου της ΕΕ (άμεση ισχύς και άμεσο αποτέλεσμα του δικαίου ΕΕ, υπεροχή του δικαίου ΕΕ, αυτονομία της έννομης τάξης της ΕΕ, συνταγματικά θεμέλια της προσχώρησης και της συμμετοχής του κράτους στην ΕΕ). – Το ισχύον, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, θετικό δίκαιο της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ. – Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η διαδικασία εκπόνησης του Χάρτη, οι ουσιαστικές και οι γενικές διατάξεις του, η νομική ισχύς του)).
Εξεταστές: Π. Στάγκος, Ι. Κτενίδης και αναπληρωματικό μέλος Α. Γκιζάρη-Ξανθοπούλου.
ε) Διεθνείς Σχέσεις και Διπλωματική Ιστορία
Διεθνείς Σχέσεις (Οι βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις στον χώρο της διεθνούς πολιτικής. Ρεαλισμός, Νεορεαλισμός και άλλες εκδοχές ρεαλιστικές και μετα-ρεαλιστικές προσεγγίσεις. Θεωρία και ζητήματα της γεωπολιτικής θεωρίας. Ιδεαλισμός, Κλασικός Φιλελευθερισμός, Νεοφιλελευθερισμός και σύγχρονες φιλελεύθερες θεωρήσεις. Μαρξισμός, θεωρίες εξάρτησης και νεομαρξικές θεωρήσεις. Εναλλακτικές θεωρίες διεθνών σχέσεων, όπως Κριτική Θεωρία, Κονστρουκτιβισμός, Μετανεωτερικότητα, Πολυπλοκότητα και Χάος, Κανονιστική Θεωρία, και Φεμινιστικές και Μετα-Αποικιοκρατικές Σπουδές).
Διπλωματική Ιστορία (H Ευρωπαϊκή Συμφωνία (Concert of Europe) και η λειτουργία της. Το σύστημα των Συμμαχιών και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι συνθήκες Ειρήνης και το σύστημα συλλογικής ασφάλειας της Κοινωνίας των Εθνών. Θέματα μειονοτήτων στο μεσοπόλεμο. Η εξωτερική πολιτική των ολοκληρωτικών καθεστώτων του μεσοπολέμου. Η πολιτική του κατευνασμού. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος).
Εξεταστές: Ι. Στεφανίδης, Μ. Σαρηγιαννίδης και αναπληρωματικό μέλος Π. Γκλαβίνης.
στ) Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο (θα εξεταστεί η ύλη του μαθήματος του Δικαίου των Ξένων Επενδύσεων).
Θεματικές Δικαίου Ξένων Επενδύσεων:
- Η έννοια της ξένης άμεσης επένδυσης. 2. Εθνικό δίκαιο, επενδυτικοί κώδικες και η περίπτωση της Ελλάδας. 3. Οι διμερείς συμβάσεις προστασίας & προώθησης των επενδύσεων. 4. Η ασφάλιση των ξένων επενδύσεων. 5. Η προστασία των ξένων επενδύσεων. 6. Διαιτητικοί μηχανισμοί επίλυσης των διεθνών επενδυτικών διαφορών.
Εξεταστές: Π. Γκλαβίνης, Π. Στάγκος και αναπληρωματικό μέλος Ι. Κτενίδης.
Δ. Κατεύθυνση Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου
1) Δίκαιο Χερσαίου Εμπορίου ως υποχρεωτικό μάθημα (1. Δίκαιο Εταιριών : Προσωπικές και Κεφαλαιουχικές Εταιρίες, 2. Δίκαιο Αξιογράφων, 3. Πτωχευτικό Δίκαιο : Κήρυξη της πτώχευσης, ουσιαστικό πτωχευτικό δίκαιο, διαδικασία της πτώχευσης, διαδικασίες εξυγίανσης επιχειρήσεων και περάτωση της πτώχευσης).
Εξεταστές: Ο. Χατζηνικολάου-Αγγελίδου, Ν. Τέλλης και αναπληρωματικό μέλος Σ. Ψυχομάνης.
Η εξέταση θα γίνει σε πρακτικό θέμα με χρήση Κώδικα.
2) Ένα από τα παρακάτω μαθήματα κατά δήλωση του υποψήφιου:
α) Ναυτικό Δίκαιο (Ι. Πλοίο – πλωτό ναυπήγημα ΙΙ. Τα κύρια πρόσωπα στη ναυτιλιακή επιχείρηση ΙΙΙ. Συμπλοιοκτησία, ΙV. Τα βοηθητικά πρόσωπα της ναυτιλιακής επιχείρησης, V. Ναύλωση).
Εξεταστές: Σ. Ψυχομάνης, Ρ. Γιοβαννόπουλος και αναπληρωματικό μέλος Ν. Τέλλης.
β) Δίκαιο Ανταγωνισμού – Δίκαιο Προστασίας του Καταναλωτή (1. Δίκαιο Ανταγωνισμού : Αθέμιτος και ελεύθερος ανταγωνισμός, 2. Δίκαιο Προστασίας του Καταναλωτή (Ν. 2251/1994 όπως ισχύει) : Εισαγωγή. – Έννοια του καταναλωτή. – Συμβάσεις από απόσταση. – Διαφήμιση, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. – Ένδικη προστασία καταναλωτών (ενώσεις καταναλωτών, συλλογική αγωγή)).
Εξεταστές: Ο. Χατζηνικολάου-Αγγελίδου, Σ. Ψυχομάνης και αναπληρωματικό μέλος Ε. Τζίβα.
γ) Δίκαιο Βιομηχανικής και Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Σήμα και Πνευματική Ιδιοκτησία).
Εξεταστές: Σ. Ψυχομάνης, Ν. Τέλλης και αναπληρωματικό μέλος Α. Παπαδοπούλου.
Κατά την εξέταση στα υπό α έως γ μαθήματα επιτρέπεται η χρήση Κώδικα.
Ε. Κατεύθυνση Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου
Δύο από τα παρακάτω μαθήματα κατά δήλωση του υποψήφιου:
α) Ιστορία του Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου (1. Ο γεωγραφικός χώρος και οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη 2. Οι πρώιμες μορφές πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης της αρχαίας Ελλάδας 3. Ο παραμερισμός της βασιλείας. Η αριστοκρατική διακυβέρνηση 4. Η οικονομική και κοινωνική κρίση του 7ου αιώνα και οι τρόποι αντιμετώπισής της (αποικισμός, τυραννίδα, διαλλαγή) 5. Η σπαρτιατική ευνομία: Πολιτεία Λακεδαιμονίων και η απόλυτη ισότητα 6. Η αθηναϊκή ευνομία – αποτέλεσμα διαλλαγής: Δράκων και Σόλων 7. Το μεσοδιάστημα της τυραννίδας: Οι πεισιστρατιδες 8. Από την ευνομία στην ισοπολιτεία: Οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη 9. Η αθηναϊκή δημοκρατία στο απόγειο της: Ο χρυσός αιώνας του Περικλή (5ος αι.) 10. Η αθηναϊκή δημοκρατία μετά τον πελοποννησιακό πόλεμο 11. Τα ελληνιστικά βασίλεια 12. Ρώμη: Η εποχή της βασιλείας 13. Η εγκαθίδρυση της respublica 14. Οι νομικές κατακτήσεις της plebs 15. Τα κοινωνικά και πολιτικά θεμέλια της respublica 16. Η κρίση της respublica (2ος π.χ. αι.) 17. Κατάρρευση της respublica (133 π.x.-30 μ.χ.) 18. Το πολίτευμα της ηγεμονίας (principatus – 1ος π.χ. – 3ος μ.χ. αι.) 19.
Οι πηγές του δικαίου από τη respublica στην αυτοκρατορία 20. Θεμελιώδεις έννοιες της ιδιωτικής ρωμαϊκής δίκης 21. Η ιουστινιάνεια κωδικοποίηση (corpusiuriscivilis) 22. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια των Ισαύρων 23. Η νομοθεσία των μακεδόνων αυτοκρατόρων).
Εξεταστές: Σ. Τζωρτζακάκη-Τζαρίδου, Δ. Παπαδάτου και αναπληρωματικό μέλος Κ. Σταμάτης.
β) Εκκλησιαστικό Δίκαιο (1. Σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. 2. Η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα. 3. Θρησκευτική ελευθερία).
Εξεταστές: Κ. Κυριαζόπουλος, Κ. Παπαγεωργίου και αναπληρωματικό μέλος Ι. Ιγγλεζάκης.
γ) Κοινωνιολογία του Δικαίου (1. Η θεμελίωση του ενοποιημένου διεπιστημονικού πεδίου της Κοινωνιολογίας του Δικαίου και της Νομικής ως Κοινωνικής Επιστήμης (τα τρία πορίσματα-προαπαιτούμενα της ενοποίησης, τυπική και ουσιαστική νομιμοποίηση, περί του φυσικού δικαίου, οι θεωρίες κοινωνικού συμβολαίου, ο νομικός πλουραλισμός). 2. Γερμανική έννομη τάξη (κυρίως η ιστορική σχολή του δικαίου (κυρίως Karl von Savigny) και η κοινωνιολογική ρεαλιστή σχολή του δικαίου (Rudolf von Jhering). 3. Ο νομικός ρεαλισμός στις ΗΠΑ (κυρίως O. W. Holmes και Roscoe Pound). 4. Οι κριτικές προσεγγίσεις της τυποκρατίας και εννοιοκρατίας στην Γαλλία (κυρίως F. Gény, M. Hauriou, L. Duguit, M. Mauss και H. Lévy-Bruhl). 5. Η συγκρότηση του διευρυμένου αντικειμένου μελέτης της Νομικής Επιστήμης. 6. Εφαρμογή της σημειωτικής ανάλυσης στη μελέτη του νομικού φαινομένου. 7. Εφαρμογή του «ιδεότυπου» (Max Weber) στο δίκαιο. 8. Περί των βασικών κοινωνικών λειτουργιών του δικαίου. 9. Περί δικαίου και ποινής λειτουργικές αντιλήψεις (κυρίως του E. Durkheim). 10. Το νομικό σύστημα στο πλαίσιο της συστημικής θεωρίας και μεθόδου (κυρίως Talcott Parsons)).
Εξεταστές: Ν. Ιντζεσίλογλου, Α. Τσαούση και αναπληρωματικό μέλος Κ. Σταμάτης.
δ) Φιλοσοφία και Μεθοδολογία του Δικαίου (Η φύση της ερμηνείας του δικαίου. Τα κλασικά κριτήρια ερμηνείας του δικαίου. Η γλωσσική εκφορά των διατάξεων («γραμματική» ερμηνεία). Επιχειρήματα ουσιαστικής ορθότητας. Κενά στην έννομη τάξη. Αντινομίες στην έννομη τάξη).
Εξεταστές: Κ. Σταμάτης, Α. Τάκης και αναπληρωματικό μέλος Ν. Ιντζεσίλογλου.
ε) Δίκαιο και Πληροφορική (Νομική προστασία λογισμικού, βάσεων δεδομένων, πολυμέσων, ψηφιακών έργων, ιστοσελίδων, τοπογραφιών προϊόντων ημιαγωγών και υλικού η/υ. Συμβάσεις πληροφορικής και ειδικότερα, συμβάσεις υλικού η/υ και συμβάσεις λογισμικού. Οι ρυθμίσεις του π.δ. 131/2003 για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ονόματα χώρου. Προστασία καταναλωτών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ηλεκτρονικά έγγραφα και ηλεκτρονικές υπογραφές. Προστασία προσωπικών δεδομένων και ειδικότερα το γενικό πλαίσιο προστασίας (ν. 2472/1997) και προστασία προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Διατήρηση δεδομένων. Ηλεκτρονική εγκληματικότητα).
Εξεταστές: Ι. Ιγγλεζάκης, Ν. Ιντζεσίλογλου και αναπληρωματικό μέλος Α. Τάκης.
ΣΤ. Κατεύθυνση Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών
1) Ποινικό Δίκαιο ως υποχρεωτικό μάθημα (Γενικό Ποινικό και Θεωρία της Ποινής).
Εξεταστές: Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου, Ν. Μπιτζιλέκης και αναπληρωματικό μέλος Μ. Καϊάφα-Γκμπάντι.
2) Ένα από τα παρακάτω μαθήματα κατά δήλωση του υποψήφιου:
α) Ποινική Δικονομία (Προδικασία, Ακροατήριο, Ένδικα Μέσα).
Εξεταστές: Λ. Μαργαρίτης Α. Παπαδαμάκης και αναπληρωματικό μέλος Γ. Καλφέλης.
β) Εγκληματολογία – Σωφρονιστική (Έγκλημα, Εγκληματικότητα, Δράστης του Εγκλήματος, Θύμα του Εγκλήματος, Αντεγκληματική πολιτική, Ελληνικό Σωφρονιστικό σύστημα, Δικαιώματα των κρατουμένων).
Εξεταστές: Α. Πιτσελά, Μ. Αρχιμανδρίτου και αναπληρωματικό μέλος Α. Ζαχαριάδης.
γ) Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι (Ναρκωτικά, Όπλα, Αλλοδαποί, Λαθρεμπορία, Πνευματική Ιδιοκτησία).
Εξεταστές: Μ. Καϊάφα-Γκμπάντι, Ν. Μπιτζιλέκης, και αναπληρωματικό μέλος Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου.
Σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα της Κατεύθυνσης Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών επιτρέπεται η χρήση Κωδίκων και συγγραμμάτων.
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όλοι οι υποψήφιοι των παραπάνω Κατευθύνσεων σύμφωνα με τη δήλωσή τους, θα εξεταστούν σε μια από τις παρακάτω ξένες γλώσσες σε νομικό κείμενο γενικού περιεχομένου:
Στο μάθημα της ξένης γλώσσας δεν επιτρέπεται η χρήση λεξικού.
Εξεταστές:
- 1. Αγγλικά: Α.-Μ. Κώνστα, Α. Τσαούση
- 2. Γαλλικά: Ν. Ιντζεσίλογλου, Σ. Τζωρτζακάκη-Τζαρίδου.
- 3. Γερμανικά: Α. Δάφφα, Θ. Παπακυριάκου.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ-ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για κτήση ΜΔΕ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Νομικής Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αντίστοιχων Σχολών ή Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ειδικά στις κατευθύνσεις: α. Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, β. Διεθνών Σπουδών, γ. Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου και δ. Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου, είναι δυνατή η εγγραφή και πτυχιούχων συναφών με το αντικείμενο τους Τμημάτων ή Σχολών πέραν της Νομικής, και ειδικότερα των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και ανθρωπιστικών επιστημών, διεθνών σχέσεων και δημόσιας διοίκησης. Τα κριτήρια επιλογής ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148 τ.Α΄/16-7-2008).
Ο αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ, για απόκτηση ΜΔΕ, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατ’ έτος τους είκοσι πέντε (25) για κάθε μία από τις έξι (6) κατευθύνσεις και σε σύνολο τους εκατόν πενήντα (150). Σε περίπτωση που ο αριθμός των επιτυχόντων σε ορισμένη κατεύθυνση είναι μικρότερος των είκοσι πέντε (25) και υπάρχουν επιτυχόντες σε άλλες κατευθύνσεις πέραν του ορίου των είκοσι πέντε (25), οι κενές θέσεις μπορούν να μεταφέρονται στις άλλες κατευθύνσεις. Σε αυτήν την περίπτωση κάθε άλλη κατεύθυνση μπορεί να δεχθεί κατ’ ανώτατο όριο τρεις (3) επιπλέον επιτυχόντες.
Για να γίνει κανείς δεκτός στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα πρέπει να έχει επιτύχει σε γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις σε δύο βασικά μαθήματα της κατεύθυνσης. Από τα δύο μαθήματα το ένα ορίζεται ως υποχρεωτικό για όλους τους εξεταζόμενους στην κατεύθυνση, ενώ το άλλο επιλέγεται από τον εξεταζόμενο μεταξύ περισσοτέρων μαθημάτων της οικείας κατεύθυνσης, που έχουν ορισθεί. Στην κατεύθυνση της Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου δεν ορίζεται υποχρεωτικό μάθημα, αλλά ο υποψήφιος εξετάζεται σε δύο από τα οριζόμενα ως εξεταστέα μαθήματα της κατεύθυνσης. Απαιτείται επίσης η επιτυχής γραπτή εξέταση στην αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα σε νομικό κείμενο γενικού περιεχομένου.
Ο υποψήφιος θεωρείται ότι πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών όταν το άθροισμα των βαθμών των δυο εξεταστών σε καθένα από τα δύο μαθήματα της κατεύθυνσης όπου εξετάσθηκε είναι τουλάχιστον δώδεκα (12) και παράλληλα επιτυγχάνει στο μάθημα της ξένης γλώσσας. Η βαθμολογική κλίμακα για κάθε εξεταστή είναι μηδέν ως δέκα (0 – 10). Η βαθμολογία της ξένης γλώσσας καταχωρείται με τον τελικό χαρακτηρισμό: «επιτυχώς» ή «ανεπιτυχώς» και όχι με αριθμητικό βαθμό.
Στην περίπτωση που οι επιτυχόντες ανά κατεύθυνση ξεπερνούν το ανώτατο όριο (25) εφαρμόζονται τα παρακάτω κριτήρια επιλογής των εισακτέων:
α. Η βαθμολογία σε κάθε εξετασθέν μάθημα (από 12 έως 20) με συντελεστή αξιολόγησης 0,35 για το κάθε ένα και μέγιστη μοριοδότηση μέχρι επτά (7) μόρια (20 Χ 0,35=7). Το μάθημα της ξένης γλώσσας (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά,) δεν λαμβάνει συντελεστή αξιολόγησης, και αρκεί η επιτυχής εξέτασή του.
β. Ο βαθμός πτυχίου (με βαθμολογική κλίμακα πέντε ως δέκα (5 – 10)), με συντελεστή αξιολόγησης 0,5 και μέγιστη μοριοδότηση μέχρι πέντε (5) μόρια (10 Χ 0,5=5).
γ. Η πιστοποιημένη άριστη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά) σύμφωνα με τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα (επίπεδο C 2), λαμβάνει συνολικά ένα (1) μόριο.
Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής για την εισαγωγή στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 3 του κανονισμού μεταπτυχιακών σπουδών που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Νομικής Σχολής (http://www.law.auth.gr/).
Οι υποψήφιοι που είναι πτυχιούχοι του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ ή της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και είχαν εξετασθεί επιτυχώς στο προαιρετικό μάθημα της ξένης γλώσσας στην προβλεπόμενη από το πρόγραμμα των προπτυχιακών τους σπουδών πλήρη έκταση απαλλάσσονται από τις εξετάσεις στο μάθημα αυτό για την εισαγωγή τους στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Απαλλάσσονται επίσης και οι κάτοχοι διπλώματος ή αναγνωρισμένης πιστοποίησης της άριστης γνώσης της ξένης γλώσσας σύμφωνα με τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα (επίπεδο C 2).
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ έχει οριστεί μεταξύ 17 και 28 Αυγούστου 2015.
Οι υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση μόνο για μία κατεύθυνση του ΠΜΣ
Οι υποψήφιοι, θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους για συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις, από 17 Αυγούστου έως και 28 Αυγούστου 2015 και ώρα 11:30 – 13:00, αυτοπροσώπως ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτημένου τρίτου προσώπου στη θυρίδα της Γραμματείας της Νομικής Σχολής, ή ταχυδρομικώς στην διεύθυνση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νομική Σχολή, Γραμματεία Νομικής Σχολής, Ισόγειο, Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη, με την ένδειξη: «Συμμετοχή στις εξετάσεις του ΠΜΣ της Νομικής Σχολής»