ΠΜΣ «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οργανώνει και λειτουργεί για το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016 το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» (Φ.Ε.Κ. 1438/04.06.2014, τ. Β’), το οποίο απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.)στο «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» με τις εξής κατευθύνσεις:
– Παιδικό Βιβλίο
– Παιδαγωγικό Υλικό
Σκοπός του παρόντος Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση εξειδικευμένων επιστημόνων, ικανών να αξιοποιούν το παιδικό βιβλίο και να σχεδιάζουν το παιδαγωγικό υλικό, αποκτώντας τεχνογνωσία, ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των νέων εκπαιδευτικών, αναγνωστικών και κοινωνικών προβλημάτων.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη θεωρητική εμβάθυνση στους τομείς του παιδικού βιβλίου και της παιδικής λογοτεχνίας, του παιδαγωγικού υλικού και των εκπαιδευτικών παιχνιδιών καθώς και στην κατανόηση και στη διαχείριση των σχέσεων ανταγωνισμού, συμπληρωματικότητας ή αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο παιδικό βιβλίο – έντυπο και τις νέες τεχνολογίες στο σύγχρονο μαθησιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. θα μπορούν να εργαστούν για την αξιοποίηση του εξωσχολικού βιβλίου στο σχολείο, για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, για το σχεδιασμό της παραγωγής και της αξιοποίησης παλαιότερων και νεότερων τύπων παιδαγωγικού υλικού, αλλά και για την αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου – εντύπου με τις νέες τεχνολογίες και τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης στην εκπαίδευση.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/ες, πτυχιούχοι Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Υποψήφιοι μπορούν να είναι φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι/ες αναμένεται να καταστούν πτυχιούχοι/διπλωματούχοι μέχρι το τέλος της περιόδου των εγγραφών (Σεπτέμβριος 2015).
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μ.Δ.Ε. είναι τρία (3) εξάμηνα πλήρους φοίτησης.
Για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. απαιτείται:
α) η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε δώδεκα (12) μαθήματα που διακρίνονται σε έξι (6) μαθήματα κορμού κατά το Α’ εξάμηνο και έξι (6) μαθήματα κατεύθυνσης κατά το Β’ εξάμηνο και
β) η εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας κατά το Γ’ εξάμηνο.
Στο Α’ εξάμηνο ενεργοποιούνται 6 από τα παρακάτω 9 μαθήματα:
- Θεωρίες Λογοτεχνικής Ανάγνωσης και Λογοτεχνική Πρόσληψη στην Εκπαίδευση
- Θεωρία Παιδικής Λογοτεχνίας
- Παιδαγωγική Πράξη και Θεατρική Τέχνη
- Ψυχοπαθολογία στο Σχολείο
- Παιδαγωγική και Ιστορία των μέσων
- Ερευνητική Μεθοδολογία – Μέθοδοι έρευνας για το Παιδικό βιβλίο και το παιδαγωγικό υλικό
- Παιδικό βιβλίο: κείμενο και αντικείμενο
- Αλληλεπιδράσεις Παιδικού βιβλίου και Παιδαγωγικού υλικού
- Παιδικό βιβλίο, εκπαιδευτικό υλικό και μαθηματική επιστήμη
Στο Β’ εξάμηνο επιτελείται η επιλογή κατεύθυνσης. Σε κάθε κατεύθυνση ενεργοποιούνται 6 από τα 9 παρακάτω μαθήματα:
Κατεύθυνση «Παιδικό Βιβλίο»:
- Παιδικό βιβλίο και Φιλοσοφία για παιδιά
- Παρα-Λογοτεχνία και Παιδικό Βιβλίο
- Εφηβικό Μυθιστόρημα
- Εικονογραφημένο Παιδικό Βιβλίο
- Παιδικό βιβλίο και διαφορετικότητα
- Παιδικό βιβλίο και Γλώσσα
- Σχεδιασμός παραγωγής βιβλίου
- Μύθοι, παραμύθια και αναπαραστάσεις του φύλου
- Παιδικό βιβλίο γνώσεων
Κατεύθυνση «Παιδαγωγικό Υλικό»:
- Παιδαγωγικό υλικό για βιωματική μέθοδο διδασκαλίας
- Παιδαγωγικό υλικό στις Φυσικές Επιστήμες
- Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό υλικό
- Εκπαιδευτικό Παιχνίδι
- Εκπαιδευτικό υλικό στα μαθηματικά
- Διαφορετικότητα και παιδαγωγικό υλικό
- Παιδαγωγικό υλικό και Τέχνη
- Σχεδιασμός και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού
- Παιδαγωγικό υλικό στη γλώσσα
Για την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε εξαμηνιαίου μαθήματος απαιτούνται δέκα τρία (13) τρίωρα διδασκαλίας. Τα μαθήματα διεξάγονται κατά κύκλους όπου συμπεριλαμβάνονται Σαββατοκύριακα και αργίες.
Για τη λήψη του Μ.Δ.Ε. απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS) που κατανέμονται ως εξής:
Τριάντα (30) ECTS αντιστοιχούν στα έξι (6) μαθήματα κορμού.
Τριάντα (30) ECTS αντιστοιχούν στα έξι (6) μαθήματα κατεύθυνσης.
Τριάντα (30) ECTS αντιστοιχούν στη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016 θα εισαχθούν στο Π.Μ.Σ. έως σαράντα (40) μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες, είκοσι (20) ανά κατεύθυνση (λεπτομέρειες στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ.). Πλέον του προβλεπόμενου αριθμού των επιτυχόντων/ουσών, δεκτοί/ες στο Π.Μ.Σ. ως υπεράριθμοι, γίνονται πτυχιούχοι υπότροφοι του Ι.Κ.Υ., εφόσον η υποτροφία τους είναι σχετική με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών που θα παρακολουθήσουν το Π.Μ.Σ. γίνεται με εξετάσεις στο μάθημα «Παιδικό βιβλίο και Πρόσληψη» για τους/τις υποψηφίους που επιλέγουν την κατεύθυνση «Παιδικό Βιβλίο» και στο μάθημα «Αρχές σχεδιασμού και αξιοποίησης εκπαιδευτικών υλικών και μέσων» για τους/τις υποψηφίους που επιλέγουν την κατεύθυνση «Παιδαγωγικό Υλικό». Για τα μαθήματα αυτά δίδεται και εξεταστέα ύλη. Η γραπτή εξέταση στα δύο μαθήματα θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου του 2015 σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως στους/στις υποψήφιους/ες από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
Στη γραπτή δοκιμασία καλούνται οι υποψήφιοι/ες κατόπιν:
- Τεκμηριωμένης πολύ καλής γνώσης (επίπεδο Γ1/C1) ξένων γλωσσών (αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά).
- Τεκμηριωμένης γνώσης χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων, γ) παρουσιάσεων και δ) υπηρεσιών διαδικτύου
Η τεκμηρίωση των παραπάνω γνώσεων αποδεικνύεται με τίτλους σπουδών και πιστοποιητικά που αναφέρονται στο παράρτημα της παρούσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Όσοι/ες από τους/τις υποψηφίους/ες δεν έχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά γνώσης της ξένης γλώσσας εξετάζονται στην ξένη γλώσσα προφορικά σε επιστημονικό κείμενο πριν τη διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως στους/στις υποψήφιους/ες από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
Όσοι/ες από τους/τις υποψηφίους/ες δεν έχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά γνώσης χειρισμού Η/Υ εξετάζονται στο μάθημα «στοιχεία πληροφορικής» πριν τη διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως στους/στις υποψήφιους/ες από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Έντυπη αίτηση υποψηφιότητας που παρέχεται από τη Γραμματεία ή την ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ: http://www.pse.aegean.gr/pms-pvpy/prokirixeis.htm.
- Αντίγραφο πτυχίου.
- Βεβαίωση ισοτιμίας από το ΔΙΚΑΤΣΑ (νυν Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) για όσους/ες προέρχονται από Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής.
- Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.
- Αποδεικτικό επαρκούς γνώσης ξένων γλωσσών (αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής).
- Αποδεικτικό επαρκούς γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.
- Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα συνοδευόμενο από δήλωση σκοπού και κινήτρων για μεταπτυχιακές σπουδές.
- Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας (και των δύο όψεων).
- Κάθε άλλο στοιχείο που, κατά τη γνώμη των υποψηφίων, θα συνέβαλε ώστε η Επιτροπή Επιλογής Αξιολόγησης να σχηματίσει πληρέστερη και ολοκληρωμένη άποψη.
Σύμφωνα με τον Ν. 4250/2014 (Φ.Ε.Κ. 74/26.03.2014 τ. Α’) «Διοικητικές Απλουστεύσεις-Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα-Τροποποίηση Διατάξεων του π.δ. 318/1992 (Α΄161) και λοιπές ρυθμίσεις», καταργείται η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση και πλέον το Δημόσιο υποχρεούται να αποδέχεται τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων αυτών (π.χ. αντίγραφα πτυχίων, φωτοτυπίες αστ. ταυτότητας). Αντίστοιχα, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση. Επίσης, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί (και μεταφραστεί στα ελληνικά) πρωτίστως από δικηγόρο (π.χ. αποδεικτικά ξένων γλωσσών και Η/Υ).
Περαιτέρω, με τις ανωτέρω διατάξεις καταργείται η υποβολή απλών αντιγράφων εγγράφων, συνοδευόμενων από την υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαίωνε την ακρίβεια των στοιχείων.
Για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. προβλέπεται η καταβολή διδάκτρων ύψους συνολικά 2.500 ευρώ για όλο το πρόγραμμα, τα οποία θα καταβάλλονται τμηματικά.
Οι παραπάνω αιτήσεις θα γίνονται δεκτές απευθείας και ταχυδρομικά από τη Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Ρόδο, από 16 Φεβρουαρίου έως 3 Απριλίου 2015, σφραγίδα ταχυδρομείου, στη διεύθυνση:
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστήμων
Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού
Π.Μ.Σ. «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό»
Φυτώριο ΚΕΓΕ «Δήμητρα», Λεωφόρος Ρόδου – Καλλιθέας, Ρόδος 85100 * Τηλ.- Fax: 22410 – 99115
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό», στο τηλ. 22410 – 99115, e-mail: Rhodes_PMS_Book@aegean.gr (από 09:00 π.μ. έως 15.00 μ.μ.).