Στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στα γνωστικά αντικείμενα της Πολιτικής Επιστήμης και της Κοινωνιολογίας και απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης ύστερα από φοίτηση τεσσάρων εξαμήνων.
Δεκτοί/ές γίνονται πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Οι υποψήφιοι /ες πρέπει να στείλουν ταχυδρομικά την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την Τετάρτη 9 Ιουλίου έως την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014 (σφραγίδα ταχυδρομείου), στη Γραμματεία του ΠΜΣ, Θεμιστοκλέους 6 & Γαμβέττα, 2ος ορ., γρ. 1, Τ.Κ. 106 78 . Εναλλακτικά, μπορούν να τα υποβάλουν στη Γραμματεία του ΠΜΣ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 11.00 – 12.00 (έως και 24/7 και ξανά από 1/9) (βλ. περισσότερες πληροφορίες για το ΠΜΣ: http://www.pss.pspa.uoa.gr ).
Απαραίτητα έγγραφα για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής είναι:
1. Αίτηση (παραλαμβάνεται από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. ή από την ιστοσελίδα: http://www.pss.pspa.uoa.gr.
2. Πτυχίο ανώτατης σχολής (στην περίπτωση που ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό ισοτιμίας του ΔΟΑΤΑΠ). Όσοι φοιτητές/τριες θα αποφοιτήσουν το 2014 οφείλουν να συμπληρώσουν μία Υπεύθυνη Δήλωση (άρθρο 8, Ν. 1599/1986) στην οποία να αναφέρουν (α) το μέσο όρο βαθμολογίας τους μέχρι στιγμής,
(β) πόσα μαθήματα χρωστάνε και (γ) ότι θα καταθέσουν βεβαίωση περάτωσης σπουδών το αργότερο κατά την εγγραφή τους στο Π.Μ.Σ. (Οκτώβριο 2014).
3. Αναλυτική βαθμολογία (την πλέον πρόσφατη), στην οποία να αναφέρεται ο Μέσος Όρος. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, ο υποψήφιος δηλώνει τον Μέσο Όρο του στην ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση και στο έντυπο της Αίτησης.
4. Υπόμνημα που να αναφέρει τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του υποψήφιου/ας, καθώς και τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του/της σε μεταπτυχιακό επίπεδο (να μην ξεπερνά τις 1000 λέξεις)
5. Βιογραφικό σημείωμα και φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
6. Δύο πρόσφατες πρωτότυπες συστατικές επιστολές απευθυνόμενες στο Π.Μ.Σ., κατά προτίμηση από μέλη ΔΕΠ.
Οι συστατικές επιστολές πρέπει να φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεσμού και να υποβληθούν σε κλειστό φάκελο επίσης υπογεγραμμένο.
7. Δείγμα επιστημονικής εργασίας (που έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού μαθήματος, άρθρο δημοσιευμένο σε επιστημονικό περιοδικό, πτυχιακή εργασία, κ.τ.λ.).
8. Επαρκή γνώση αγγλικής γλώσσας : πτυχίο τουλάχιστον επιπέδου C1 ή άλλη απόδειξη γνώσης της αγγλικής γλώσσας σε αντίστοιχο επίπεδο (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο είτε από την εκδούσα αρχή είτε από δικηγόρο. Ε
ξαιρείται το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας όπου αρκεί το απλό φωτοαντίγραφο).
9. Η γνώση περισσότερων της μίας ξένης γλώσσας, η προηγούμενη ερευνητική απασχόληση, κ.λπ. ενισχύουν την αίτηση υποψηφιότητας.
Η αίτηση και τα συνοδευτικά έγγραφα δεν επιστρέφονται μετά την κατάθεσή τους.
Όλα τα φωτοαντίγραφα θα πρέπει να είναι ευκρινή. Η επιτροπή αξιολόγησης του Π.Μ.Σ., ύστερα από συνεκτίμηση των παραπάνω στοιχείων, θα προχωρήσει στην επιλογή των υποψηφίων που θα κληθούν σε συνέντευξη για την τελική επιλογή. Οι ημερομηνίες των συνεντεύξεων θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ. Ελλιπείς φάκελοι δε θα ληφθούν υπόψη.
Για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων του Προγράμματος κάθε φοιτητής/τρια καταβάλλει το ποσό των 440 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος. Ανάλογα με τους πόρους του Προγράμματος προσφέρεται η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης σε μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες, η οποία συνδυάζεται με τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του Π.Μ.Σ.