ΛΗΞΗ: 13/1/2012
Στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου πρόκειται να λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 νέος κύκλος Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με θέμα «Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης των Ιστορικών Πηγών». Το Πρόγραμμα προτίθεται να δεχτεί μέχρι δέκα πέντε (15) μεταπτυχιακούς φοιτητές πρώτου κύκλου (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης –Master).
Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, παράλληλα με τη δωρεάν φοίτηση, προβλέπεται:
1) Η πρόσληψη μέχρι δύο σπουδαστών με ωριαία αντιμισθία για επικουρία μελών ΔΕΠ.
2) Η στέγαση για εκείνους που δεν θα διαμένουν μονίμως στην πόλη της Κέρκυρας, και η σίτιση για όλους ανεξαιρέτως τους σπουδαστές με εξαιρετικά χαμηλές τιμές (σχεδόν συμβολικές) σε συμβεβλημένα με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ξενοδοχεία και εστιατόρια.
3) Ο περιορισμός της υποχρεωτικής παρουσίας των σπουδαστών αποκλειστικά στο χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα το μεσημέρι έως την Πέμπτη το μεσημέρι των εργασίμων εβδομάδων του ακαδημαϊκού έτους.
Δυνατότητα συμμετοχής σε αυτό έχουν πτυχιούχοι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας (κατεύθυνση Ιστορίας), Ιστορίας και Εθνολογίας (κατεύθυνση Ιστορίας), Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας (κατεύθυνση Ιστορίας), Φιλολογίας, Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας, καθώς και πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου σύμφωνα με το άρθρο 105 παρ. 12γ του Ν. 2916/2001.
Μεταξύ των υποψηφίων θα επιλεγούν – από ειδική επιτροπή αξιολόγησης – οι 15 πρώτοι βάσει (α) γραπτών εξετάσεων και (β) προσωπικής συνέντευξης. Οι διαδικασίες αυτές θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε ημερομηνίες που θα γνωστοποιηθούν με συμπληρωματική ανακοίνωση.
Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν:
1. Στην Ελληνική Ιστορία (γενικές ερωτήσεις κρίσεως, που θα αφορούν σε θέματα τριών διαφορετικών ιστορικών περιόδων, προερχόμενα από υποδεικνυόμενη – μέσω της συμπληρωματικής ανακοίνωσης – περιορισμένη βιβλιογραφία) και
2. Στη μεταγραφή και στο σχολιασμό δύο αγνώστων σύντομων κειμένων (ενός της υστερο- ή μεταβυζαντινής περιόδου και ενός της νεώτερης περιόδου).
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επαρκής γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας με πιστοποίηση.
Επιπλέον στην τελική κρίση επιλογής των υποψηφίων θα συνυπολογιστούν κατά αξιολογική σειρά τα εξής στοιχεία:
(α) η καλή γνώση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας με πιστοποίηση,
(β) ο γενικός βαθμός του πτυχίου,
(γ ) η βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι σχετικά με τα μαθήματα του ΠΜΣ,
(δ) η επίδοση στη διπλωματική εργασία, εφόσον προβλεπόταν για την λήψη πτυχίου, και
(ε) οι συστατικές επιστολές δύο τουλάχιστον διδασκόντων των προπτυχιακών σπουδών του υποψηφίου.
Δικαιολογητικά:
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν:
1. Αίτηση.
2. Βιογραφικό σημείωμα.
3. Αντίγραφα τίτλων σπουδών και γλωσσομάθειας (αναγνωρισμένα από ΔΟΑΤΑΠ, για όσους κατέχουν τίτλους σπουδών του εξωτερικού).
4. Πιστοποιητικό/-ά γλωσσομάθειας.
5. Συστατικές επιστολές. 6. Τυχόν επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Στη διεύθυνση: Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Ιστορίας
ΠΜΣ «Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης των Ιστορικών Πηγών»
Ι. Θεοτόκη 72, 49100 Κέρκυρα
Υπόψη κας Μαρίας Κωνσταντινίδη και κας Ν. Μπαλού
Διεύθυνση στο Διαδίκτυο: http://history.ionio.gr/postgraduate/download.php?file=Methodology_application_2010.doc