Για τρίτη χρονιά λειτουργεί στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU-Berlin) το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για τις Νεοελληνικές Σπουδές.
Το διετές αυτό πρόγραμμα οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις Νεοελληνικές Σπουδές. Η εγγραφή προϋποθέτει Προπτυχιακές Σπουδές (πτυχίο Βachelor Νεοελληνικών Σπουδών ή ισότιμα διπλώματα), που διασφαλίζουν τις βασικές γνώσεις σε ζητήματα νεοελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας και πολιτισμού.
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα αποσκοπεί στην επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών/τριών σε θέματα νεοελληνικής ιστορίας και κριτικής της λογοτεχνίας καθώς και διανοητικής και πολιτισμικής ιστορίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξοικείωση με την ερευνητική μεθοδολογία, τη σύγχρονη θεωρία της λογοτεχνίας καθώς και τη θεωρία και πρακτική των διαπολιτισμικών (μεταφραστικών) σχέσεων.
Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 15 Αυγούστου 2012.
Προϋποθέσεις εγγραφής
Για την εισαγωγή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα απαιτούνται τα κάτωθι προσόντα:
(1) Απαραίτητη προϋπόθεση εγγραφής είναι η κατοχή πτυχίου Bachelor του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Βερολίνου ή συναφούς γερμανικού ή ισότιμου ξένου πανεπιστημιακού τίτλου, που ανταποκρίνεται στη διάρθρωση και το περιεχόμενο σπουδών του πτυχίου Bachelor Νεοελληνικών Σπουδών του Βερολίνου. Μπορεί επίσης να γίνουν δεκτοί στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα υποψήφιες και υποψήφιοι που είναι κάτοχοι τίτλου Βachelor άλλης ειδίκευσης, αλλά είναι σε θέση να προσκομίσουν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας ή ιστορίας που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 60 πιστωτικές μονάδες του ευρωπαϊκού συστήματος (ΕCTS).
(2) Απαιτείται πιστοποίηση γνώσης της γερμανικής ή αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο Β2 (επίπεδο δεκτικότητας) σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ).
(3) Υποψήφιες και υποψήφιοι που δεν έχουν την ελληνική ως μητρική γλώσσα και απέκτησαν πανεπιστημιακό τίτλο σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του οποίου η γλώσσα διδασκαλίας δεν είναι η ελληνική οφείλουν να προσκομίσουν πιστοποίηση κατοχής της ελληνικής γλώσσας σε επίπεδο C1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ) ή ισότιμο τίτλο αντίστοιχου επιπέδου γλωσσομάθειας.
Διάρθρωση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Η διάρθρωση και η διάρκεια σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών (Studienordnung) του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Βερολίνου. Ο Κανονισμός Σπουδών περιέχει αναλυτική περιγραφή των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται σε κάθε διδακτική ενότητα (Modul), ορίζοντας συγχρόνως τoυς διδακτικούς σκοπούς κάθε ενότητας. Ο Κανονισμός Εξετάσεων (Prüfungsordnung) προβλέπει το είδος και τις μορφές αξιολόγησης κάθε διδακτικής ενότητας. Και στους δύο Κανονισμούς αναγράφονται οι πιστωτικές μονάδες (ΕCTS) που αντιστοιχούν σε κάθε διδακτική ενότητα, καθώς και ο κατ’ εκτίμηση απαιτούμενος χρόνος εργασίας (σε ώρες) μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών.
Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος πρέπει να συγκεντρωθούν 120 πιστωτικές μονάδες, αριθμός που αντιστοιχεί στις απαραίτητες ώρες εργασίας που χρειάζονται για να ανταποκριθεί κανείς επαρκώς στην προετοιμασία των μαθημάτων και τις εξετάσεις του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Η φοίτηση στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα αρχίζει κάθε χρόνο το χειμερινό εξάμηνο.
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα προβλέπει 7 διδακτικές ενότητες, από τις οποίες οι ενότητες 1,2,4,5, και 7 είναι υποχρεωτικκές:
- Λογοτεχνία και πολιτισμική ιστορία του Νέου Ελληνισμού (16ος-19ος αι.)
- Νεοελληνική λογοτεχνία (20ός-21ος αι.)
- Νέα Ελληνική γλώσσα – Διδακτική της γλώσσας, Ιστορία της γλώσσας και Γλωσσολογία
- Λογοτεχνική ανάλυση, Εκδοτικά ζητήματα, Πολιτισμικές μεταφορές – Επισκόπηση βασικών εννοιών (Ε-Learning)
- Λογοτεχνική ανάλυση, Εκδοτικά ζητήματα, Πολιτισμικές μεταφορές – Εξειδικευμένα σεμινάρια (Summer School)
- Γλώσσα και ύφος λογοτεχνικών και γραμματολογικών κειμένων
- Προοπτικές της έρευνας στις σπουδές του Νέου Ελληνισμού
Οι ενότητες 1 και 2 καταρτίζουν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές με εξειδικευμένη κατανόηση για κεντρικές ερωτήσεις και θέματα της Νεοελληνικής ιστορίας της λογοτεχνίας και της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού (16ος-19ος). Η ενότητα 3 προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της Νεοελληνικής ιστορίας της γλώσσας και μια επισκόπηση των προβλημάτων της διδακτικής της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι ενότητες 4 και 5 προσφέρουν εξειδικευμένες ερευνητικές γνώσεις σχετικά με την ανάλυση (λογοτεχνική ερμηνεία και close reading), με εκδοτικά ζητήματα και με τις πολιτισμικές μεταφορές. Η ενότητα 6 προωθεί την μεταφραστική ικανότητα και προσφέρει θεωρητικές γνώσεις των μεταφραστικών ζητημάτων. Η ενότητα 7 ασχολείται με επίκαιρες επιστημονικές εξελίξεις και συζητήσεις έρευνας των Νεοελληνικών Σπουδών και βοηθά στην έυρεση θεματικής για την εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας.
Στη θέση των ενοτήτων 3 και/ή 6 οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν διδακτικές ενότητες, 20 συνολικά πιστωτικών μονάδων (ECTS), από άλλα Μεταπτυχιακά Προγράμματα ιστορικών ή φιλολογικών σπουδών του Πανεπιστημίου. Εγκαίρως, πριν από την έναρξη των εγγραφών, ανακοινώνονται οι προσφερόμενες διδακτικές ενότητες των συγγενών πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Οι διδακτικές ενότητες 4 και 5 προσφέρονται σε συνεργασία με τα Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών των Πανεπιστημίων του Μονάχου και του Αμβούργου. Η διδακτική ενότητα 4 προσφέρεται μέσω μιας μαθησιακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ως πρόγραμμα σπουδών εξ αποστάσεως (E-Learning), με την παράλληλη χρήση σύγχρονων και ασύγχρονων μορφών επικοινωνίας ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό και τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες.
Η διδακτική ενότητα 5 προσφέρεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος θερινών σπουδών στην Ελλάδα (Summer School). Απαλλαγή από τη συμμετοχή στο Summer School και επιλογή ισότιμων διδακτικών ενοτήτων από συγγενή πανεπιστημιακά Τμήματα στο Βερολίνο μπορεί να χορηγηθεί μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Στη διάρκεια του τετάρτου εξαμήνου σπουδών προβλέπονται η συγγραφή της Διπλωματικής Μεταπτυχιακής Εργασίας, καθώς και η παρουσία της σ’ ένα συνοδευτικό Colloquium. Με τη συγγραφή της Διπλωματικής (σε ελληνική, αγγλική ή γερμανική γλώσσα, 20.000-24.000 λέξεις) ο/η φοιτητής/τρια οφείλει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να πραγματευθεί αυτοδύναμα και σε προχωρημένο επιστημονικό επίπεδο ζητήματα που ανήκουν στη θεματική των Νεοελληνικών Σπουδών. Η γνώση της μεθοδολογίας, η κατάλληλη χρήση της βιβλιογραφίας και η αυτοδύναμη τεκμηρίωση και αποτίμηση των αποτελεσμάτων αποτελούν τα βασικά αξιολογικά κριτήρια της ολοκληρωμένης Διπλωματικής Μεταπτυχιακής Εργασίας. Ο σχεδιασμός και τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της Διπλωματικής συζητώνται στο Colloquium.
Εκτός από το προβλεπόμενο Summer School συνιστάται στους φοιτητές/φοιτήτριες ένα διάστημα σπουδών στο εξωτερικό, κατά το οποίο οφείλουν να παρακολουθήσουν επιτυχώς, δίνοντας στο τέλος εξετάσεις, διδακτικά αντικείμενα που μπορεί να συνυπολογιστούν στις αντίστοιχες διδακτικές ενότητες του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Βερολίνου. Το δεύτερο ή τρίτο εξάμηνο προτείνεται ως πλέον ενδεδειγμένος χρόνος για τα ποικίλα προσφερόμενα προγράμματα ανταλλαγών.