Μια σπάνια καταιγίδα άφησε πίσω της γαλάζιες λιμνοθάλασσες ανάμεσα στους φοίνικες και τους αμμόλοφους της ερήμου Σαχάρα, γεμίζοντας με νερό ορισμένες από τις πιο ξηρές περιοχές της. Η έρημος του νοτιοανατολικού Μαρόκου είναι μία από τις πιο άνυδρες περιοχές του κόσμου και σπάνια δέχεται βροχές στα τέλη του καλοκαιριού.
Η κυβέρνηση του Μαρόκου δήλωσε ότι οι βροχοπτώσεις διάρκειας δύο ημερών τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τον ετήσιο μέσο όρο σε αρκετές περιοχές, που συνήθως δέχονται λιγότερα από 250 χιλιοστά (10 ίντσες) βροχής ετησίως, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Τάτα, η οποία επλήγη ιδιαίτερα. Στην Ταγκουνίτ, ένα χωριό περίπου 450 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Ραμπάτ, καταγράφηκαν περισσότερα από 100 χιλιοστά βροχής σε μόλις 24 ώρες.
Οι καταιγίδες δημιούργησαν εντυπωσιακές εικόνες με νερά που ξεχύνονταν μέσα από τους αμμόλοφους της Σαχάρας, ανάμεσα σε κάστρα και την έρημη χλωρίδα. Οι δορυφόροι της NASA κατέγραψαν νερά να πλημμυρίζουν τη λίμνη Ιρίκι, μια διάσημη λίμνη, ανάμεσα στη Ζαγκορά και την Τάτα που παρέμενε ξερή για 50 χρόνια.
Στις ερημικές κοινότητες που συχνάζουν οι τουρίστες, οχήματα 4×4 διέσχιζαν τις λίμνες που είχαν δημιουργηθεί, ενώ οι κάτοικοι παρατηρούσαν το σκηνικό με θαυμασμό, αφού δεν είχαν παρατηρήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο για δεκαετίες.
«Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόσο μεγάλη βροχόπτωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Χουσίν Γιουαμπέμπ, από τη Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας του Μαρόκου.
Όπως αναφέρει το AP Αυτές οι βροχές, που οι μετεωρολόγοι χαρακτηρίζουν ως εξωτροπική καταιγίδα, ενδέχεται να αλλάξουν την πορεία του καιρού στην περιοχή τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς ο αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία, προκαλώντας περισσότερη εξάτμιση και προσελκύοντας περισσότερες καταιγίδες, σύμφωνα με τον Γιουαμπέμπ.
Έξι συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος του Μαρόκου, αναγκάζοντας τους αγρότες να εγκαταλείψουν καλλιέργειες, πόλεις, χωριά και να μεριμνούν για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού.