Μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχει ανακαλυφθεί εδώ και αρκετό καιρό στη νότια Γαλλία.
Πρόκειται για μία μετάλλαξη στην οποία δεν έχει δώσει κάποια ονομασία ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με το i24News, 12 άνθρωποι έχουν μολυνθεί με το στέλεχος B.1.640.2, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά, πριν από περίπου ένα μήνα, σε ασθενείς στην κοινότητα Forcalquier στην Alpes-de-Haute-Provence, από ειδικούς από το IHU Méditerranée Infection στη Μασσαλία.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η νέα παραλλαγή προέρχεται από την B.1.640 (που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κονγκό και τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2021 και τέθηκε υπό παρακολούθηση από τον ΠΟΥ) και φαίνεται να έχει 46 νέες μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με ερευνητές στο IHU, η μελέτη των οποίων δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, ο ασθενής μηδέν αυτής της παραλλαγής είχε επιστρέψει από το Καμερούν.
Το συγκεκριμένο στέλεχος προϋπήρχε της Ομικρον
Σε δημοσίευμα της η Daily Mail για τη νέα παραλλαγή της του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Γαλλία, αναφέρει πως οι ειδικοί τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος προϋπήρχε της Ομικρον, αλλά δεν επικράτησε, καθώς στη Γαλλία το 60% των κρουσμάτων είναι της Ομικρον.
Ο Δρ. Thomas Peacock, από το Imperial College του Λονδίνου, ανέφερε πως η παραλλαγή είχε «μια ευκαιρία να προκαλέσει προβλήματα, κάτι που δεν έγινε ποτέ».
Το συγκεκριμένο στέλεχος μπήκε για πρώτη φορά στη βάση δεδομένων παρακολούθησης παραλλαγών GISAID στις 4 Νοεμβρίου, δηλαδή πάνω από δύο εβδομάδες πριν από τη μετάλλαξη Ομικρον. Οπότε σίγουρα «δεν αξίζει να ανησυχείς για πάρα πολύ» αυτή τη στιγμή, προσθέτει ο Δρ. Thomas Peacock.
Η παραλλαγή δεν έχει ακόμη εντοπιστεί επίσημα σε άλλες χώρες και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο καθηγητής Francis Balloux, γενετιστής στο University College του Λονδίνου, είπε ότι η παραλλαγή δεν συνδέεται με αύξηση των κρουσμάτων ή των νοσηλειών στη Γαλλία και γι αυτό εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Η παραλλαγή IHU
Από την πλευρά του ο καθηγητής Philippe Colson, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης στο IHU Mediterranee Infection, είπε: «Έχουμε πράγματι αρκετές περιπτώσεις αυτής της νέας παραλλαγής στη γεωγραφική περιοχή της Μασσαλίας. Την ονομάσαμε »παραλλαγή IHU»».
Το businessinsider αναφέρει πως το στέλεχος φέρει τη μετάλλαξη E484K που μπορεί να το κάνει πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. Έχει επίσης τη μετάλλαξη N501Y – που πρωτοεμφανίστηκε στην παραλλαγή Alpha – και γι αυτό οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να την κάνει πιο μεταδοτική.
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται και άλλες απόψεις επιστημόνων. «Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν για άλλη μια φορά το απρόβλεπτο της εμφάνισης νέων παραλλαγών SARS-CoV-2 και την εισαγωγή τους από το εξωτερικό. Αποτελούν παράδειγμα της δυσκολίας ελέγχου αυτής της εισαγωγής και της επακόλουθης εξάπλωσης».
Ο επιδημιολόγος Eric Feigl-Ding έγραψε στο Twitter «Υπάρχουν πολλές νέες παραλλαγές που ανακαλύπτονται συνεχώς, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι πιο επικίνδυνες. Αυτό που κάνει μια παραλλαγή πιο γνωστή και επικίνδυνη είναι η ικανότητά της να πολλαπλασιάζεται λόγω του αριθμού των μεταλλάξεων που έχει σε σχέση με τον αρχικό ιό».