ΛΗΞΗ: 29/2/2012
Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» προκηρύσσει το δέκατο όγδοο (18ο) ετήσιο πρόγραμμα ερευνητικών χορηγιών και εκπαιδευτικών υποτροφιών με ημερομηνία έναρξης την 1η Οκτωβρίου 2012, το οποίο απευθύνεται σε αλλοδαπούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές όλων των βαθμίδων, ερευνητές κατόχους διδακτορικού τίτλου, καλλιτέχνες και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ή υποψήφιους διδάκτορες.
ΚΛΑΔΟΙ/ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Οι Επιστήμες και οι αντίστοιχοι κλάδοι που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι οι ακόλουθοι:
Ανθρωπιστικές Επιστήμες: Φιλολογία, Λογοτεχνία, Γλωσσολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά, Ψυχολογία
Κοινωνικές Επιστήμες (εξαιρείται η Νομική Επιστήμη), Πολιτικές Eπιστήμες, Κοινωνιολογία. Πολιτική Ανάλυση, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, Διοικητική Επιστήμη, Κοινωνική Θεωρία και Κοινωνική Πολιτική.
Καλές Τέχνες: Εικαστικά, Μουσική, Χορός, Θέατρο, Φωτογραφία, Κινηματογράφος, Νέα Μέσα
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ (ΚΑΤΟΧΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ) / ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ-ΜΟΥΣΙΚΟΙ
Αριθμός Χορηγιών: Έως δέκα πέντε [15]
Διάρκεια: Από τρεις [3] έως έξι [6] μήνες κατά το ακαδημαϊκό έτος Οκτώβριος 2012–Σεπτέμβριος 2013
Απευθύνονται σε κατόχους διδακτορικού τίτλου:
(α) Καθηγητές Πανεπιστημίου όλων των βαθμίδων (ι) Τακτικούς Καθηγητές Πανεπιστημίου (κατόχους διδακτορικού τίτλου), (ιι) Αναπληρωτές Καθηγητές Παν/μίου (κατόχους διδακτορικού τίτλου) (ιιι) Επίκουρους Καθηγητές Παν/μίου και Λέκτορες (κατόχους διδακτορικού τίτλου)
(β) Μεταδιδακτορικούς Ερευνητές, (γ) Αναγνωρισμένους Καλλιτέχνες και Μουσικούς, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν επί τόπου έρευνα ή συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα και οργανισμούς ή καλλιτεχνικό έργο σε σχέση με συγκεκριμένο αντικείμενο (βλέπε κατωτέρω).
Προϋποθέσεις: Για χορηγία αυτής της κατηγορίας στις περιπτώσεις (α ι, ιι, ιιι), και (β) αίτηση μπορούν να υποβάλουν μόνο κάτοχοι διδακτορικού τίτλου (Ph.D.). Οι επιχορηγούμενοι επιστήμονες και ερευνητές που θα τιμηθούν με χορηγία κατηγορίας Α θα προσκαλούνται, κατά περίπτωση, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, να δώσουν διάλεξη, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα ή σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή άλλο επιστημονικό, ερευνητικό ή πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδος. Επίσης, κατά περίπτωση, οι επιχορηγούμενοι θα προσκαλούνται να προσφέρουν σεμιναριακές διαλέξεις σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα ΑΕΙ της Ελλάδος.
Αντικείμενο της έρευνας: Η έρευνα πρέπει να αφορά θέμα το οποίο να ενδιαφέρει άμεσα την παιδεία, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδος ή να έχει άμεση κοινωνική ανταποδοτικότητα για την Ελλάδα.
Απαιτήσεις:
-Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προτείνουν συγκεκριμένο επίσημα αναγνωρισμένο ερευνητικό πρόγραμμα.
-Οι επιχορηγούμενοι θα δεσμεύονται στην έκδοση ενός επιστημονικού άρθρου ή κεφαλαίου σε συλλογικό τόμο ή βιβλίο εντός διαστήματος είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από το τέλος της χρήσης της χορηγίας και να αναφέρουν το Ίδρυμα ως χορηγό.
-Συγκεκριμένη συνεργασία με Έλληνα Τακτικό ή Αναπληρωτή Καθηγητή Α.Ε.Ι.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ & ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ
Αριθμός Χορηγιών: Δέκα [10]
Διάρκεια: Από πέντε [5] έως δέκα [10] μήνες κατά το ακαδ. έτος Οκτ. 2012–Σεπτ. 2013
Απευθύνονται σε: α) Μεταπτυχιακούς Φοιτητές β) υποψηφίους Διδάκτορες
Όριο Ηλικίας: Σαράντα [40] έτη κατ’ ανώτατο όριο
Προϋποθέσεις: α) ο κλάδος έρευνας του υποψηφίου να ανήκει στους κλάδους που καλύπτονται από το Πρόγραμμα β) ο υποψήφιος να είναι ήδη εγγεγραμμένος σε Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ή του εξωτερικού για μεταπτυχιακές σπουδές ή διδακτορικό πρόγραμμα γ) οι υποτροφίες καλύπτουν μόνο την έρευνα που διεξάγεται στην Ελλάδα.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 29η Φεβρουαρίου 2012 (ως απόδειξη εμπρόθεσμης αποστολής λαμβάνεται η ημερομηνία της σφραγίδας του ταχυδρομείου από τη χώρα αποστολής του φακέλλου υποψηφιότητος). Η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται μόνον ταχυδρομικώς ή ηλεκτρονικώς ή αυτοπροσώπως ή μέσω αντιπροσώπου στα γραφεία του Ιδρύματος κατά τις εργάσιμες ώρες, καθημερινώς 10:00- 15:00. Αιτήσεις που θα ταχυδρομηθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν θα γίνονται δεκτές. Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους ηλεκτρονικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2012.
Καμία αίτηση δεν θα γίνεται δεκτή προς εξέταση αν δεν συνοδεύεται από όλα τα δικαιολογητικά (συμπεριλαμβανομένων των συστατικών επιστολών).
1.Οι συστατικές επιστολές πρέπει να έχουν συνταχθεί ειδικά για την αίτηση της χορηγίας ή της υποτροφίας του Ιδρύματος και να απευθύνονται στο Ίδρυμα Ωνάση, Πρόγραμμα Υποτροφιών προς Αλλοδαπούς. Σημειώνεται ότι φωτοτυπίες συστατικών επιστολών δεν γίνονται δεκτές. Οι επιστολές μπορούν να σταλούν απ’ ευθείας στο Ίδρυμα από τους συστήνοντες ή να περιλαμβάνονται εξ’αρχής στον φάκελο του υποψηφίου.
2.Η αλληλογραφία με το Ίδρυμα, τα έντυπα αιτήσεων και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα, δηλ. βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, συστατικές επιστολές κ.λπ., πρέπει απαραιτήτως να συντάσσονται στην ελληνική, την αγγλική ή τη γαλλική γλώσσα. Αν έχουν συνταχθεί σε άλλη γλώσσα θα πρέπει να μεταφράζονται επίσημα από αρμόδιες υπηρεσίες σε μία από τις ως άνω γλώσσες.
3.Τα δικαιολογητικά δεν επιστρέφονται. Οι υποψήφιοι παρακαλούνται να υποβάλουν επικυρωμένες από Δημόσια Αρχή φωτοτυπίες των επισήμων εγγράφων (σε σχήμα σελίδος Α4 [297 x 210 mm]).
4.Οι υποψήφιοι καλλιτέχνες υποχρεούνται να καταθέσουν μαζί με την αίτησή τους αντιπροσωπευτικά δείγματα εργασίας σε κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό. Πρωτότυπα έργα τέχνης δεν γίνονται δεκτά. Τα δείγματα των έργων τέχνης δεν θα επιστρέφονται στους αποστολείς μετά την παρέλευση δύο ετών από την υποβολή τους.
5.Οι υποψήφιοι παρακαλούνται να αποστείλουν τις αιτήσεις τους απ’ ευθείας στο γραφείο Αθηνών της ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., αντιπρόσωπο του Ιδρύματος Ωνάση στην Ελλάδα, στη διεύθυνση που αναφέρεται στην αίτηση.
Οι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση για χορηγία ή υποτροφία το τελευταίο έτος και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα με νέα αίτηση δεν υποχρεούνται να υποβάλουν εκ νέου όλα τα δικαιολογητικά. Απαιτούνται μόνο τα εξής: α) έντυπο αιτήσεως με φωτογραφία β) νέο βιογραφικό σημείωμα γ) νέα επιστολή με την περιγραφή του ερευνητικού τους σχεδίου.
6.Πρώην υπότροφοι του Προγράμματος Υποτροφιών προς Αλλοδαπούς δικαιούνται να υποβάλουν νέα αίτηση για χορηγία ή υποτροφία μόνον εφ’ όσον έχουν παρέλθει πέντε πλήρη (5) ακαδημαϊκά έτη από το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος κατά το οποίο έκαναν χρήση της προηγούμενης χορηγίας ή υποτροφίας.
7.Πρώην υπότροφοι του Προγράμματος Υποτροφιών προς Αλλοδαπούς, οι οποίοι έχουν λάβει χορηγία ή υποτροφία δύο φορές ήδη, δεν δικαιούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση.
1)Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παράτασης της χορηγίας πέραν του προβλεπόμενου από την προκήρυξη ορίου του ενός μηνός.
2)Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μετάθεσης της χορηγίας σε επόμενα ακαδημαϊκά έτη.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΦΑΚΕΛΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ
1.Έντυπο αιτήσεως (βλ. Έντυπα Αιτήσεων/Προθεσμία Υποβολής)
2.Αντίγραφο διαβατηρίου ή ταυτότητος όπου αναγράφεται η ημερομηνία γεννήσεως
3.Μία (1) φωτογραφία διαβατηρίου
4.Μία επιστολή όπου αναφέρονται οι κάτωθι πληροφορίες:
O τίτλος, ο σκοπός και το συγκεκριμένο αντικείμενο της έρευνας που επιθυμεί να διεξαγάγει στην Ελλάδα ο υποψήφιος και γιατί η μετάβαση του στην Ελλάδα κρίνεται απαραίτητη.
Συγκεκριμένο επίσημα αναγνωρισμένο ερευνητικό πρόγραμμα (μόνο για τις περιπτώσεις (α ι,ιι,ιιι & β)
Συνεργασία με Έλληνα Τακτικό ή Αναπληρωτή Καθηγητή Α.Ε.Ι. (μόνο για τις περιπτώσεις (α ι,ιι,ιιι & β)
Άλλες επιστημονικές/καλλιτεχνικές έρευνες υπό εξέλιξη στην Ελλάδα
Προηγούμενες συνεργασίες με ελληνικό πανεπιστήμιο, ερευνητικό ίδρυμα ή ινστιτούτο
Ονόματα μελών της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και πανεπιστημίων, ινστιτούτων ή ερευνητικών κέντρων με τα οποία θα συνεργαστεί ο υποψήφιος
Προτεινόμενη περίοδος χρήσης της ερευνητικής χορηγίας και πρόγραμμα ταξιδίων εντός Ελλάδος (εάν προβλέπονται) για τις ανάγκες της έρευνας
Γνώση της αρχαίας ή της νέας ελληνικής γλώσσας. Η γνώση της ελληνικής γλώσσας, όταν εξ ορισμού δεν απαιτείται για την αντιμετώπιση των επιστημονικών αναγκών, δεν είναι απολύτως απαραίτητη. Η στοιχειώδης, όμως, γνώση της θα συνεκτιμάται θετικά κατά την επιλογή των προτάσεων και αιτήσεων
5. Επιστολή αποδοχής συνεργασίας από Έλληνα Τακτικό Καθηγητή Α.Ε.Ι. ως υπεύθυνος για τον υποψήφιο (μόνο για τις περιπτώσεις (α ι,ιι,ιιι & β)
6. Επιστολή του Πανεπιστημίου που να υποστηρίζει το θέμα της έρευνας
7. Τέσσερις (4) συστατικές επιστολές: δύο [2] από την Ελλάδα (εάν αυτό είναι δυνατόν) και δύο [2] από το εξωτερικό. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος δεν έχει επαφές με την Ελλάδα, μπορεί να αποστείλει τέσσερις (4) συστατικές επιστολές από το εξωτερικό
8. Για τους υποψηφίους των περιπτώσεων (α ι,ιι,ιιι), (β): Φωτοαντίγραφο του Διδακτορικού Διπλώματος
9. Για τους υποψηφίους των περιπτώσεων (α ι,ιι,ιιι), πιστοποιητικό από το πανεπιστήμιο όπου διδάσκουν, με την ακριβή ακαδημαϊκή τους θέση
10. ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ/Κατάλογος εργογραφίας και δημοσιεύσεων
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΦΑΚΕΛΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
1.Έντυπο αιτήσεως (βλ. Έντυπα Αιτήσεων/Προθεσμία Υποβολής)
2.Μία (1) φωτογραφία διαβατηρίου
3.Αντίγραφα όλων των πτυχίων/διπλωμάτων πανεπιστημίων, μεταφρασμένα στην ελληνική ή την αγγλική ή τη γαλλική γλώσσα και επικυρωμένα από επίσημη Δημόσια Αρχή
4.Αναλυτική βαθμολογία όλων των ετών φοιτήσεως από όλα τα πανεπιστήμια όπου έχει φοιτήσει ο υποψήφιος, στην οποία να αναγράφεται ο τελικός βαθμός κάθε πτυχίου
5.Βεβαίωση εγγραφής από τη Γραμματεία της Σχολής, όπου είναι εγγεγραμμένος ο υποψήφιος για το μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών ή τη διδακτορική διατριβή του, στην οποία θα αναφέρεται επίσης ο ακριβής τίτλος της μεταπτυχιακής έρευνας ή της διδακτορικής διατριβής του
6.Επίσημο αποδεικτικό-πτυχίο της ελληνικής γλώσσας. Για το έγγραφο αυτό, οι υποψήφιοι παρακαλούνται να απευθύνονται στα σχετικά τμήματα του Πανεπιστημίου τους ή σε σχολές Ελληνικής γλώσσας ή στην Ελληνική Πρεσβεία/Προξενείο στη χώρα τους. Σημειώνεται ότι η γνώση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αιτήσεως στην κατηγορία αυτή, εκτός εάν η έρευνα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άλλη γλώσσα. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν είναι ακόμη κάτοχος του απαιτούμενου διπλώματος ή πτυχίου, οφείλει να μεριμνήσει για την αποστολή του το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2012
7.Τέσσερις (4) πρωτότυπες συστατικές επιστολές, δύο (2) από το εξωτερικό και εάν είναι δυνατόν δύο (2) από την Ελλάδα. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν έχει επαφές με την Ελλάδα, μπορεί να αποστείλει τέσσερις (4) συστατικές επιστολές από το εξωτερικό
8.Πλήρες Βιογραφικό Σημείωμα