Αν αγαπάς τη δημιουργία, αν θέλεις να ανακαλύψεις την τέχνη της απόλαυσης των γεύσεων, αν σου αρέσουν τα γευστικά ταξίδια στον κόσμο των εξεζητημένων και εκλεπτυσμένων αρωμάτων και στους πολιτισμούς όλων των λαών της Γης, που ορίζονται μέσα από την κουζίνα τους, εδώ είναι το ταξίδι της γαστρονομίας, στον Όμιλο ΞΥΝΗ.
Σπούδασε στη Σχολή Επισιτισμού των Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ και μάθε τις πιο πολύπλοκες τεχνικές, συνδύασε μαγικά τις πιο ασύνδετες τροφές και δημιούργησε συνταγές ονειρικές που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις. Κάνε το χόμπι σου επάγγελμα και κυνήγησε το όνειρό σου σε έναν τομέα που έχει πολλές επαγγελματικές διεξόδους, εξαιτίας και της άρρηκτης σχέσης της μαγειρικής με το τουριστικό προϊόν.
Οι καθοδηγητές σου θα είναι γνωστοί σεφ, με μεγάλη εμπειρία και γνώση, που θα σε μυήσουν στα μυστικά της τέχνης τους και θα σε προετοιμάσουν άριστα για την αγορά εργασίας, ώστε να γνωρίσεις την επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση με ιδιαίτερα υψηλές απολαβές.
Τα Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ παρέχουν τις πλέον αναγνωρισμένες και ποιοτικές σπουδές, μεταξύ των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ, και λειτουργούν την κορυφαία σχολή Μαγειρικής, που θα σου δώσει τα φτερά να πετάξεις και να διακριθείς σε αυτό που αγαπάς: τη μαγειρική τέχνη.
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης (σεφ)
Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι με την κουζίνα των αλμυρών και πικάντικων γεύσεων, αν έχεις ετοιμάσει ιδιαίτερες δημιουργίες και θέλεις να αναπτύξεις ακόμη περισσότερο το ταλέντο σου δίπλα σε επαγγελματίες σεφ και σε ένα περιβάλλον με όλες τις προοπτικές επιτυχίας των συνταγών σου, έλα στα Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ και γίνε Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης.
Η Μαγειρική, ως επάγγελμα, διακρίνεται για:
- Την έντονη απορρόφηση των νέων επαγγελματιών, καθώς παραμένει ένας ακόρεστος κλάδος.
- Τις διευρυμένες προοπτικές εργασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
- Τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, εξαιτίας της πληθώρας των εφαρμογών της.
- Τις αμέτρητες ευκαιρίες εξέλιξης που παρέχει, μέσω της διαρκούς επιμόρφωσης.
Ως απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)» από τα Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ:
- Αναλαμβάνεις την οργάνωσηκαι λειτουργία επαγγελματικής κουζίνας.
- Ελέγχεις την ποιότητατων πρώτων υλών.
- Γνωρίζεις και εφαρμόζειςτους κανόνες υγιεινής στις μονάδες μαζικής εστίασης.
- Τηρείς τιςαγορανομικές διατάξεις.
- Ελέγχεις την αγοράκαι τις τιμές των τροφίμων.
- Παρασκευάζεις εδέσματαάριστης ποιότητας.
- Παρουσιάζεις καιδιακοσμείς τα εδέσματα.
- Έχεις γνώσεις γιατον τεμαχισμό και την απόδοση των κρεάτων, πουλερικών, ψαριών στη Μαγειρική.
- Συνθέτεις menu, για κάθε περίσταση.
Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης
Αν σου αρέσει να κάνεις πειράματα με τη σοκολάτα και τις γλυκές απολαύσεις, η Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική είναι αυτή που σου ταιριάζει. Ο Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης είναι μεταξύ των πλέον δυναμικών και δημοφιλών επαγγελματιών, με αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας, άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και υψηλές οικονομικές απολαβές.
Ο κλάδος της Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς πυλώνες της βιομηχανίας τροφίμων. Ο θεμελιώδης ρόλος των αρτο-ζαχαροπλαστικών σκευασμάτων στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες έχει επιβάλει την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, αυξάνοντας σημαντικά τόσο τη ζήτηση, όσο και τις οικονομικές απολαβές του κλάδου.
Εκτός της κλασικής αρτοζαχαροπλαστικής, που προσφέρει πληθώρα θέσεων εργασίας σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εταιρίες catering κ.α., ένας εξειδικευμένος Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλάστης έχει τη δυνατότητα να εργασθεί και στην τουριστική βιομηχανία, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ως απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης» από τα Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ:
- Αναλαμβάνεις την οργάνωση και λειτουργία αρτοζαχαροπλαστείου.
- Ελέγχεις την ποιότητα των πρώτων υλών.
- Γνωρίζεις και εφαρμόζεις τους κανόνες υγιεινής στις μονάδες μαζικής εστίασης.
- Ελέγχεις την αγορά και τις τιμές των πρώτων υλών.
- Παρασκευάζεις αρτοσκευάσματα άριστης ποιότητας.
- Παρουσιάζεις και διακοσμείς αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα.
Μεγάλες συνεργασίες του τομέα Επισιτισμού του Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας
Τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, με στόχο την όσο το δυνατόν αρτιότερη εκπαίδευση των σπουδαστών του, αλλά και τις άμεσες επαγγελματικές προοπτικές τους, έχει συνάψει στρατηγικής σημασίας συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες του κλάδου: Κάποιες από αυτές: ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά, Σωματείο Μαγείρων, Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Chef’s Club), αλυσίδες ξενοδοχείων GRECOTEL, ALDEMAR, SANI S.A., RELAIS CHATEAUX, CAPSIS HOTELS, ξενοδοχεία MEDITERRANEAN PALACE, GERAKINA BEACH, BEST WESTERN VERGINA HOTEL, DOLPHIN BEACH, PORTO MYRINA, LINDOS MARE, PORTO CARRAS, ΔΙΟΝΥΣΟΣ Hotel, εταιρείες ΦΑΓΕ, ΕΛΑΪΣ, UNILEVER, DEGOUSTIBUS, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ.
Event γαστρονομίας αλλά και γεύματα αγάπης από τους σπουδαστές του Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ
Με πλήθος βιωματικών σεμιναρίων, event γαστρονομίας αλλά και φιλανθρωπικές δράσεις κατά τη διάρκεια του έτους, οι σπουδαστές Επισιτισμού του Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας, είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να κάνουν πειράματα gourme πιάτων και γλυκών απολαύσεων, αλλά και να προσφέρουν τη γνώση που αποκομίζουν κατά τις σπουδές τους σε φιλανθρωπικές δράσεις.
Συνεργασία με την AMC Hellas
Σε συνεργασία με την εταιρία AMC Hellas, οι μάγειρες του Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας έβαλαν το ταλέντο τους και δημιούργησαν συνταγές υψηλής γαστρονομίας χρησιμοποιώντας μαγειρικά σκευή υψηλών προδιαγραφών, ενώ συμμετείχαν στην εκδήλωση φιλανθρωπικού και πολιτιστικού περιεχομένου στη Στοά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης, όπου μέρος των εσόδων διατέθηκε στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο.
Μάλιστα με την καθοδήγηση του γνωστού σεφ Δανιήλ Μασμανίδη περιηγήθηκαν σε μεσογειακά γαστρονομικά μονοπάτια οι μάγειρες του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας, ενώ ετοίμασαν και πρόσφεραν γεύματα αγάπης σε αδύναμες ομάδες του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης.
Σεμινάρια ζαχαροπλαστικής και ιταλικής πίτσας με γνωστούς σεφ
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι σπουδαστές Επισιτισμού είχαν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων. Ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο αφορούσε τη χρήση της ζαχαρόπαστας στο στόλισμα τούρτας, από την κ. Μαρία Μανωλάκη, Τεχνολόγο Τροφίμων, ενώ στα μυστικά της ιταλικής πίτσας τους μύησε ο chef Αχιλλέας Χαρίτος και την τέχνη στο μαγείρεμα ψαριού τους παρουσίασε ο Διεθνής Chef Νίκος Τζούμας.
Πληροφορίες:
ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας, Βαλαωρίτου 9 – Θεσσαλονίκη, Τ: 2310 552406
http://www.iek-xini.edu.gr/tomeis-spoydwn/security
http://www.iek-xini.edu.gr/| iek@xinis.net| www.facebook.com/iekxinithessaloniki