Σε παράγοντα υψηλού αρνητισμού από πηγή ισχύος για την διεθνή εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταβλήθηκε ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης. Αυτό προκύπτει από την συστηματική ανάλυση που έγινε σε 1716 ειδήσεις τεσσάρων δικτύων παγκόσμιου βεληνεκούς: BBC, CNN, FOX και Al Jazeera, για μία περίοδο δύο ετών.
Η ανάλυση διενεργήθηκε από τους ερευνητές Αναστασία Μηνά και Αθανάσιο Ν. Σαμαρά για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη βάση εξειδικευμένου πρωτοκόλλου κωδικοποίησης του «Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και την Δημοσιογραφία».
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιασθούν σε ημερίδα την Πέμπτη 14 Μαΐου, 16.00-18.30, στο Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στην Αγ. Παρασκευή με την συμμετοχή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Διευθυντή Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, Μιχάλη Περσιάνη και του Διευθυντή Υπηρεσίας Οικονομικών Μελετών του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέα Ασσιώτη.
Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοίζος θα φωτίσει το ζήτημα των επιπτώσεων της κρίσης στον Τουρισμό, ο Γιώργος Κέντας θα εξετάσει τη σχέση της κρίσης με το Κυπριακό Ζήτημα και ο Γιώργος Παμπορίδης θα σταθεί στην συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο τραπεζικός τομέας μετά την ολοκλήρωση της φάσης κορύφωσης της κρίσης και μέχρι σήμερα, φαίνεται εγκλωβισμένος σε ένα έντονα αρνητικό πλαίσιο, καθιστώντας τις διαδικασίες ανάταξης της εικόνας του ιδιαίτερα δύσκολες.
Την ίδια ώρα, για την Κύπρο, η μείωση του αρνητισμού στην διεθνή εικόνα της σήμερα, οφείλεται στην αποσύνδεσή της από την εικόνα του τραπεζικού τομέα και την συγκρότηση της με βάση μία διαφορετική ειδησεογραφική θεματολογία.
Πώς μπορεί να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα του τραπεζικού τομέα; Πώς μπορεί να μην αποτελεί μοχλό για εκούσια ή ακούσια αποδόμηση της Κύπρου; Θα ξαναλειτουργήσει ως παράγοντας ισχύος για την Κυπριακή Δημοκρατία; Με ποιον τρόπο; Πώς μπορεί να συνδεθεί θετικά με τον δευτερογενή τομέα της χώρας; Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα, στα οποία θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις στην εν λόγω ημερίδα.