Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ), με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ψηφιακού αποθετηρίου «Ευτέρπη», σας προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα «Ευτέρπη: Ένα ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο για το τραγούδι στο σχολείο».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Η ημερίδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Α’ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας (Δρ. Γεωργία Μαρκέα, Σύμβουλος Μουσικής) του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τον Ιούλιο του 2012 απονεμήθηκε στην Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ) και τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» το Βραβείο ISME – Gibson Award από τη Διεθνή Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME) ως αναγνώριση για την προσφορά τους στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ως στήριξη για την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος για τη μουσική εκπαίδευση της Ελλάδας.
Η ομάδα εργασίας αποτελούμενη από μέλη των δύο παραπάνω φορέων, μετά από δύο έτη εργασιών έχει τη χαρά να ανακοινώσει την ολοκλήρωση του Ψηφιακού Μουσικού Ανθολογίου Ευτέρπη, το οποίο περιέχει τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση, με μουσική σημειογραφία συνοδευόμενα από προτάσεις για εκπαιδευτική εφαρμογή και μουσικολογικά σχόλια.
Το Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο Ευτέρπη παραδίδεται στο κοινό και παρουσιάζεται μέσα από τη συνεργασία των δύο παραπάνω φορέων με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), στο πλαίσιο της νέας υπηρεσίας αποθετηρίων SaaS (Software as a Service) του ΕΚΤ. Η νέα υπηρεσία του ΕΚΤ προσφέρεται σε φορείς έγκριτου ψηφιακού πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου και συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου φορέων για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του ψηφιακού περιεχομένου της χώρας.
Η ημερίδα έχει ως στόχο να παρουσιάσει το ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο Ευτέρπη και τα ζητήματα που απασχόλησαν τις Ομάδες Εργασίας των συνεργαζόμενων φορέων. Απώτερος στόχος είναι να προκληθεί ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος για το παρόν και το μέλλον της σχολικής μουσικής εκπαίδευσης και ειδικότερα για τις παραμέτρους που μεγιστοποιούν τη συμβολή του τραγουδιού και της τεχνολογίας στη διδασκαλία-μάθηση.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή