Η αποστολή Euclid έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA) στο πλαίσιο του ευρύτερου Προγράμματος Επιστημονικών Αποστολών Cosmic Vision 2015 – 2025 με προβλεπόμενη εκτόξευση το 2020.
Βασικός στόχος της αποστολής είναι η κατανόηση της προέλευσης της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος. Πιο συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης (Euclid) θα μελετήσει την εξέλιξη του Σύμπαντος τα τελευταία 10 δισεκατομμύρια χρόνια ώστε να απαντηθούν βασικά ερωτήματα σχετικά με τη φύση και τις ιδιότητες της σκοτεινής ενέργειας, της σκοτεινής ύλης, της βαρύτητας καθώς και τη φυσική του πρώιμου Σύμπαντος και των αρχικών συνθηκών υπό τις οποίες δημιουργήθηκε η δομή του.
Η ESA έχει τη συνολική ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της αποστολής, συμπεριλαμβανομένης και της εκτόξευσης. Για την ανάπτυξη, την προμήθεια, την κατασκευή, την ολοκλήρωση, τον έλεγχο, την επιβεβαίωση καλής λειτουργίας και, τελικά, την έγκαιρη παράδοση της τελικής μορφής του διαστημικού σκάφους, υπεύθυνος είναι o βιομηχανικός Κύριος Εργολάβος (Prime Contractor) Thales Alenia Space Italy (TAS-I). Στην παρούσα φάση, η TAS-I έχει εξουσιοδοτηθεί να υλοποιήσει την ανταγωνιστική διαδικασία προμηθειών, ώστε να ολοκληρωθεί η σύνθεση της βιομηχανικής ομάδας (industrial team). Για την επιλογή των υπεργολάβων, θα τηρηθούν οι σχετικοί κανόνες της ESA. Παράλληλα, διοργανώνεται σχετική Ημερίδα (Industry Day) στις 15 Ιανουαρίου 2014 στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών & Τεχνολογίας Διαστήματος (ESTEC) της ESA, στην Ολλανδία:
European Space Research and Technology Centre
(ESTEC)
Keplerlaan 1
2200 AG Noordwijk
The Netherlands
Στόχος της Ημερίδας είναι να παρουσιαστούν στην ευρωπαϊκή βιομηχανία η αποστολή Euclid συνολικά, οι σχετικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, η διαδικασία των Προκηρύξεων και το χρονοδιάγραμμα σύστασης της βιομηχανικής ομάδας του διαστημικού σκάφους του Euclid.
Δεδομένου ότι η Βιομηχανική Ημερίδα μιας επιστημονικής αποστολής αποτελεί κομβικό σημείο για την επαφή εταιριών από τα Κ-Μ της ESA με τους Prime Contractors και, στη συνέχεια, για την ένταξή τους στις κοινοπραξίες που θα δημιουργηθούν για την υλοποίηση των πολλαπλών υποσυστημάτων του διαστημικού σκάφους, η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) καλεί την Ελληνική διαστημική βιομηχανία να δηλώσει συμμετοχή, ώστε να επιτευχθεί η εμπλοκή της από τις πρώτες φάσεις μιας επιστημονικής αποστολής και, επομένως, να αυξηθούν οι πιθανότητες συμβολαίων και βελτίωσης της γεωγραφικής επιστροφής.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στο:
http://www.congrexprojects.com/14M18
όχι μετά την 13η Ιανουαρίου 2014.
Επίσης, στο συνημμένο αρχείο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν μια – προκαταρκτική – Ημερήσια Διάταξη της εκδήλωσης και το χρονοδιάγραμμα προμηθειών ανά υποσύστημα.
Τέλος, η ΓΓΕΤ καλεί την ελληνική διαστημική βιομηχανία να την ενημερώσει για το ενδιαφέρον συμμετοχής της στην Ημερίδα. Αρμόδια στελέχη ΓΓΕΤ/ΔΙΕ/Τμήμα Διεθνών Οργανισμών: Καλερίδης Βασίλης, τηλ. 2107458190, ηλεκτρ. Διεύθυνση: vkas [at] gsrt.gr, Κώτσιας Μιχάλης, τηλ. 2107458189, ηλεκτρ. Διεύθυνση: m.kotsias [at] gsrt.gr.