1η ημερίδα για τη μείωση πρόσληψης αλατιού

Την 1η ημερίδα με θέμα τη μείωση πρόσληψης αλατιού συνδιοργανώνουν, την Παρασκευή 4  Νοεμβρίου 2016, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Πανελλήνιος  Σύλλογος  Διαιτολόγων-Διατροφολόγων στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Κύριος σκοπός της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση όλων και η ενημέρωση σχετικά με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και τη στρατηγική και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν με σκοπό τη μείωση πρόσληψης αλατιού στην Ελλάδα.

Το αλάτι αποτελεί μέσο συντήρησης και συνεπώς μπορεί να συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων. Η ψύξη και η κατάψυξη καθώς και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας των τροφίμων καθιστούν ολοένα και λιγότερη την αναγκαιότητα χρήσης του αλατιού για λόγους ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή κατανάλωση αλατιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακή νόσο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2012 εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση αλατιού τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Για τους ενήλικες ο στόχος είναι μείωση της πρόσληψης αλατιού σε λιγότερο από 5 γρ. την ημέρα από όλες τις τροφές. Τόσο στην Ελλάδα, όμως, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η πρόσληψη αλατιού είναι υψηλότερη από αυτόν το στόχο. Τα κενά στις γνώσεις των Ελλήνων, καθώς και μεμονωμένες δημοσιευμένες μελέτες με μεθοδολογικές ατέλειες, καθιστούν ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη για ορθή ενημέρωση στο θέμα αυτό.

Διακεκριμένοι ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα, από φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και από διεπαγγελματικούς συλλόγους και ενώσεις θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα μείωσης αλατιού στην Ελλάδα, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ωστόσο απαιτείται προηγουμένως εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://bit.ly/efetHDA_reduceSALT.

Δείτε επίσης x

scroll to top

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο e-dimosio.gr συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close