Μειωμένο και σε δύο πληρωμές θα λάβουν και φέτος το δώρο Πάσχα οι εργαζόμενοι που μέσα στο 2022 τέθηκαν σε αναστολή και πληρώθηκαν μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (επίδομα 534 ευρώ) ή εντάχθηκαν στο μηχανισμό Συν-εργασία.
Οι εργαζόμενοι αυτοί θα λάβουν την αναλογία του δώρου για την περίοδο που εργάστηκαν από τον εργοδότη τους και το υπόλοιπο ποσό από το κράτος.
Το ποσό που θα δουν οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι μειωμένο καθώς το κράτος υπολογίζει την αναλογία του δώρου που του αντιστοιχεί βάσει των επιδομάτων που δίνει και όχι βάσει του πραγματικού ονομαστικού μισθού του κάθε εργαζομένου.
Έτσι οι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογία από το κράτος βάση του επιδόματος των 534 ευρώ για τους μήνες που η σύμβαση τους είχε τεθεί σε αναστολή.
Διαβάστε την απόφαση, πατώντας ΕΔΩ.
Πότε πληρώνονται
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ορίζει την διαδικασία και τις ημερομηνίες καταβολής του δώρου Πάσχα 2022 για εργαζόμενους σε αναστολή, το κράτος θα καταβάλλει το μερίδιο που του αναλογεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, έως τη Μεγάλη Τετάρτη του έτους 2022.
Στην περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:
για το έως την 31η.3.2022 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μεγάλης Τετάρτη του έτους 2022 (20.4.2022),
για το διάστημα υπαγωγής από 1.4.2022 έως 30.4.2022, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.5.2022.
Υπενθυμίζουμε, ότι έως τη Μεγάλη Τετάρτη, που φέτος πέφτει στις 20 Απριλίου 2022, έχουν τη δυνατότητα και οι εργοδότες στον Ιδιωτικό Τομέα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους τους.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ΦΕΚ, το επίδομα εορτών Πάσχα του έτους 2022 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους. Έτσι ναι μεν οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα πληρωθούν στην ώρα του το δώρο Πάσχα αλλά για πολλούς θα είναι και φέτος μειωμένο.
Για τη διαδικασία απόδοσης στους εργαζόμενους, του μέρους του επιδόματος εορτών, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ορίζεται ως αρμόδιος φορέας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η πληρωμή γίνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) εκάστου δικαιούχου-εργαζόμενου σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».
Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα
Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται κάθε χρονιά εντός της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου και αφορά την καταβολή μισού έξτρα μισθού για όσους μισθωτούς εργάζονταν όλο το παραπάνω διάστημα.
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, στην περίπτωση που η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση, όμως, που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου, η οποία υπολογίζεται, ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό, συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).
Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του, λόγω ασθένειας, 60 ημέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.