Το «πείραμα» της Ισλανδίας με την τετραήμερη εργασία – Πόσο ωφέλιμο είναι για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Αδιανόητη επιτυχία χαρακτηρίζει τα δοκιμαστικά για την τετραήμερη εργασία στην Ισλανδία. Το εγχείρημα, που δοκιμάστηκε από το 2015 έως το 2019 οδηγεί εργοδότες και εργαζόμενους να υιοθετήσουν ευέλικτες μορφές εργασίας και μικρότερα ωράρια. Όσοι πήραν μέρος στο πρόγραμμα πληρώνονταν κανονικά, εργάζονταν, όμως, λιγότερες ώρες. Στους περισσότερους εργασιακούς χώρους όπου εφαρμόστηκε το πείραμα η παραγωγικότητα, είτε παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, είτε αυξήθηκε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Μετά την μεγάλη επιτυχία της Ισλανδίας, το εγχείρημα της τετραήμερης εργασίας δοκιμάζουν και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία. Στην Ισλανδία, τα δοκιμαστικά διαχειρίστηκε, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, το δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε πάνω από 2.500 εργαζόμενους (περίπου το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας συνολικά).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι εργάστηκαν, 35 ή 36 ώρες εβδομαδιαίως, από τις 40 που εργάζονταν μέχρι την αρχή του προγράμματος. Σύμφωνα με το Association for Sustainable Democracy (Alda) της χώρας, το πείραμα είχε ως αποτέλεσμα την επαναδιαπραγμάτευση, από μέρους των συνδικάτων, των συμβάσεων και, πλέον, οι λιγότερες ώρες εργασίας (με τους ίδιους μισθούς) αποτελούν πραγματικότητα για το 86% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Άλλο ένα όφελος του μικρότερου ωραρίου ήταν και τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και εξάντλησης. «Το ισλανδικό ταξίδι για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα μας λέει ότι όχι μόνο είναι δυνατό να δουλεύεις λιγότερο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και πως αυτή η αλλαγή είναι επίσης δυνατή», δήλωσε σχετικά ο ερευνητής της Alda, Gudmundur Haraldsson.

Δείτε επίσης x

scroll to top

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο e-dimosio.gr συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close