Τις αντιλήψεις των Ελλήνων για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και τη χρήση των ρομπότ αποτυπώνει έρευνα της εταιρείας aboutpeople για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Όπως σημειώνει σε αναλυτικό σημείωμά του το ΙΔΚΚ, «συνολικά η Τεχνητή Νοημοσύνη εκτιμάται ότι θα προσθέσει 12,8 τρισ. ευρώ στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030, ήτοι μία αύξηση 14% στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Υπολογίζεται επίσης, ότι 7,4 τρισ. ευρώ θα προέλθουν από τη ζήτηση νέων προϊόντων και άλλα 5,4 τρισ. ευρώ από την αύξηση της παραγωγικότητας που θα επιφέρει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η αύξηση αυτή εκτιμάται σε 40% έως το 2035!».
«Η επένδυση σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως ακολουθεί πλέον φρενήρεις ρυθμούς. Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από το 2012 έως το 2017 παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 85%. ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Καναδάς, Μ. Βρετανία, Ινδία, Καναδάς, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Γερμανία, Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα, Ιαπωνία, είναι οι χώρες που ή έχουν ήδη εκπονήσει ή εκπονούν σχέδια για την κατάκτηση των πλεονεκτημάτων από την Τεχνητή Νοημοσύνη», υπογραμμίζεται ακόμα.
Με αυτό το δεδομένο, αναφέρεται ότι η Ελλάδα απουσιάζει από τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, με τον μόνο που έχει μιλήσει για το ζήτημα να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πολλάκις στις δημόσιες παρεμβάσεις του επισημαίνει την ανάγκη η Ελλάδα να μην χάσει το τρένο της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Εν προκειμένω, η έρευνα για λογαριασμό του ΙΔΚΚ εστιάζεται σε «δυναμικές ηλικίες», με τους συμμετέχοντες να είναι έως 55 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα της aboutpeople πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου και συμμετείχαν 704 χρήστες του ίντερνετ ηλικίας 17-55 ετών.
Με δεδομένο ότι σε αυτές τις ηλικίες η διείσδυση του ίντερνετ αγγίζει το 90%, εκτιμάται ότι υπάρχει επαρκής αντιπροσώπευση στο δείγμα της έρευνας.
Τα βασικά ευρήματα:
-Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι η ταχύτατη εξέλιξη των νέων τεχνολογιών έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία (77%), στην ποιότητα ζωής (75,1%) και στην κοινωνία (72,1%).
-Όσον αφορά στις δεξιότητες των ερωτώμενων σχετικά με τη χρήση του ίντερνετ, το 26,1% θεωρεί ότι διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα, ώστε να ανταποκριθεί απόλυτα στις ανάγκες της εργασίας του, το 45,6% αρκετά, ενώ το 26,4% απαντά όχι πολύ και καθόλου. Παράλληλα το 36,1% αισθάνεται απόλυτα άνετα στο να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες, το 38,2% αρκετά, ενώ το 25,4% όχι πολύ και καθόλου. Τέλος σε σχέση με τις αγορές μέσω ίντερνετ, το 42,4% απαντά απόλυτα, το 33,8% αρκετά και το 22,7% όχι πολύ και καθόλου.
-Οι μισοί ερωτώμενοι έχουν ακούσει/διαβάσει κάτι για την τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους 6 μήνες. Υψηλότερα ποσοστά απαντώνται στους άνδρες, στις ηλικίες 17-34 και στους κατοίκους της Αττικής.
-7 στους 10 (69,6%) απάντησαν ότι έχουν θετική άποψη για τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη.
-Όσον αφορά στο μέλλον, το 67,6% εκτιμά ότι κάποιες από τις δουλειές που κάνουν σήμερα οι άνθρωποι θα γίνονται από ρομπότ, το 52,4% πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες θα δημιουργήσουν νέες δουλειές για τους ανθρώπους, το 77,3% απαντά ότι τα ρομπότ είναι απαραίτητα γιατί θα κάνουν εργασίες που είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους, ενώ 7 στους 10 θεωρούν ότι τα ροµπότ και η τεχνητή νοηµοσύνη θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων στο µέλλον.
-Τα ροµπότ και η τεχνητή νοηµοσύνη είναι πιθανό να καταστήσουν τους ανθρώπους «σκλάβους» τους, φοβάται το 36,7%, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (47,8%) φοβάται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει τη δουλειά του από τα ρομπότ στο μέλλον.
-Στην υπόθεση εργασίας «ότι εξαιτίας της τεχνητής νοηµοσύνης και των ροµπότ, οι άνθρωποι θα δουλεύουν στο µέλλον τις µισές ώρες από όσο δουλεύουν σήµερα», το 44% απάντησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τους έκανες περισσότερο χαρούμενους, το 22% λιγότερο χαρούμενους, το 38,4% περισσότερο δημιουργικούς και το 28,% περισσότερο τεμπέληδες (απαντήσεις πολλαπλής επιλογής).
-Τέλος, ετέθησαν 3 ερωτήσεις σχετικά με την πρακτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα. Μόλις το 27% απάντησε ότι θα εµπιστευόταν ένα αυτοκινούµενο όχηµα χωρίς οδηγό, το 74% ότι χρησιμοποιεί οδηγούς πλοήγησης και οι μισοί ότι χρησιµοποιούν κάποια υπηρεσία µετάδοσης µουσικής και video. Το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει το ΙΔΚΚ, είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας (περίπου 3 στους 4) είναι θετική απέναντι στις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υποεκτιμάται α) το ότι 1 στους 2 φοβάται ότι οι εξελίξεις θα τον ξεπεράσουν όσον αφορά στην απασχόληση του και β) ότι 1 στους 3 (36,75%) εκφράζει την ανησυχία του γενικότερα για τον τρόπο ζωής στο μέλλον εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων.