Παρατείνεται μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου και στις πέντε Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής των ανέργων στο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης-πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης, που υλοποιούν στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και η Επιτελική Δομή Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας.
Οι αιτήσεις των ανέργων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποβάλλονται απευθείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://edu.sepve.org.gr/, η οποία έχει δημιουργηθεί απ τον ΣΕΠΒΕ.
Η δράση ολοκληρώνεται με τη δυνατότητα πιστοποίησης στις ειδικότητες της Πληροφορικής που επέλεξαν να καταρτιστούν (web design, e-commerce) και στη συνέχεια μπορούν να αναζητήσουν μία θέση εργασίας στον κλάδο της Πληροφορικής.
Όλοι οι ωφελούμενοι του προγράμματος λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα για τις ώρες θεωρητικής κατάρτισης που παρακολουθούν (5 ευρώ/ώρα Χ 120 ώρες) και της πρακτικής άσκησης (3 ευρώ/ώρα Χ 260 ώρες). Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επιπρόσθετα, σε ποσοστό 6.45% επί του εκπαιδευτικού επιδόματος.
Για την άρτια υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται η υλοποίηση Θεωρητικής Κατάρτισης 120 ωρών και Πρακτικής Άσκησης 260 ωρών. Ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται:
- υλοποίηση 120 ωρών θεωρητικής κατάρτισης ανά ωφελούμενο (σε 2 φάσεις των 60 ωρών η κάθε μία)
- πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων ανά ωφελούμενο
- εξατομικευμένη προσέγγιση – συμβουλευτική υποστήριξη για την προώθηση των ωφελούμενων στην απασχόληση.
Η Θεωρητική Κατάρτιση θα γίνει αποκλειστικά από Πάροχο Κατάρτισης που θα επιλεγεί. Ο Πάροχος Κατάρτισης, θα αναλάβει:
- Το συνολικό σχεδιασμό και οργάνωση της κατάρτισης.
- Την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού, βάσει του σχεδιασμού που θα εκπονηθεί από τον ΣΕΠΒΕ.
- Την επιλογή των εκπαιδευτών, την επιλογή εκπαιδευτικών μεθόδων και μέσων που θα χρησιμοποιηθούν.
- Την οργάνωση της διαδικασίας για την πιστοποίηση των γνώσεων των ωφελούμενων.
- Την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ο Ανάδοχος θα διαμορφώσει τη διδακτέα ύλη στα παρακάτω ενδεικτικά αντικείμενα κατάρτισης, εξειδικεύοντας κατά περίπτωση το περιεχόμενό τους, ανάλογα με τις διαγνωσμένες εκπαιδευτικές ανάγκες των καταρτιζομένων και το εκπαιδευτικό επίπεδο εκάστου τμήματος:
- Web development
- Mobile development
- Cloud computing
- Digital Marketing
- Web Design
- Robotics
- E-commerce
Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά κατά 20% τις εξής θεματικές ενότητες:
- Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.
- Βασικές αρχές εργατικού δικαίου.
- Προετοιμασία του εκπαιδευομένου για την αγορά εργασίας, όπως εκμάθηση τεχνικών σύνταξης βιογραφικού, ανάπτυξη προσωπικής στρατηγικής, επαγγελματικός προσανατολισμός, εκμάθηση τρόπων εξεύρεσης εργασίας, προσομοίωση συνέντευξης με τον εργοδότη κ.ά.
Επίσης κάθε πρόγραμμα κατάρτισης δύναται να περιλαμβάνει σε ποσοστό έως 10% και τις ακόλουθες θεματικές ενότητες :
- Team Building
- Negotiation Skills
- Ηγεσία
- Δημιουργικότητα
Η Πρακτική Άσκηση θα υλοποιηθεί ως εξής:
Κατά την έναρξη των δράσεων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) θα αναλάβει δράσεις ενημέρωσης των δυνητικά ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων στις Περιφέρειες αναφοράς της Πράξης (δηλαδή στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου), με στόχο τη δημιουργία «Μητρώου Επιχειρήσεων».
Το «Μητρώο Επιχειρήσεων» έχει ως στόχο την ορθολογικότερη κατανομή των προσφερόμενων θέσεων ανά ειδικότητα. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για την απασχόληση ανέργων και για τη συμμετοχή τους στην «Πρακτική Άσκηση», θα υποβάλλουν προς τις υπηρεσίες του ΣΕΠΒΕ το ενδιαφέρον τους για την απασχόληση συγκεκριμένου αριθμού ατόμων για την υλοποίηση της «Πρακτικής Άσκησης».
Στη συνέχεια ο ΣΕΠΒΕ, θα προβεί στη διαδικασία σύζευξης των ωφελούμενων με τις θέσεις πρακτικής άσκησης, η οποία δυνητικά θα προσδώσει στους ωφελούμενους τις καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης. Ο ΣΕΠΒΕ σε συνεργασία με τον καταρτιζόμενο, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις, τις δεξιότητες, το προφίλ και τις προτιμήσεις του καταρτιζόμενου σε συνάρτηση με τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης, θα επιλέξουν τη θέση πρακτικής άσκησης, στην οποία θα τοποθετηθεί ο καταρτιζόμενος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θεωρητικής κατάρτισης.
Την εξατομικευμένη Συμβουλευτική Υποστήριξη των ωφελούμενων θα διεκπεραιώσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ). Η Συμβουλευτική Υποστήριξη θα είναι ατομική (5 συνεδρίες ανά ωφελούμενο).
Στην περίπτωση της ατομικής συμβουλευτικής, η συμβουλευτική παρέμβαση γίνεται με τρόπο εξατομικευμένο με τη βοήθεια της ατομικής συνεδρίας. Με τη μέθοδο αυτή εξειδικευμένοι Σύμβουλοι θα συζητούν κατ’ ιδίαν με τους ενδιαφερόμενους (δια ζώσης ή εξ αποστάσεως με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες) με σκοπό να τους βοηθήσουν να αναδείξουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά (γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες) και να μάθουν τον τρόπο να σχεδιάζουν τη σταδιοδρομία τους και να επιλέγουν τις εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές διαδρομές, που ανταποκρίνονται στα προσόντα, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά τους.
Κατά τη διάρκεια των ατομικών συνεδριών θα τηρείται απόλυτη εμπιστευτικότητα, ενώ το περιεχόμενο των συνεδριών αυτών εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων, καθώς και το επίπεδο προσωπικής και επαγγελματικής ωριμότητας τους. Τονίζεται ότι η αξία της ατομικής συμβουλευτικής έγκειται στην προσωπική σχέση εμπιστοσύνης, που αναπτύσσεται ανάμεσα στο σύμβουλο και το συμβουλευόμενο άνεργο.
Αρχικά, η Συμβουλευτική Υποστήριξη θα επικεντρωθεί στην τοποθέτηση των ωφελούμενων σε σεμινάριο κατάρτισης, που ταιριάζει απολύτως με το προφίλ, τις υφιστάμενες δεξιότητες και τους επαγγελματικούς τους στόχους. Ένας αριθμός από τις συνεδρίες Συμβουλευτικής Υποστήριξης, που θα πραγματοποιηθούν, θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός δυνητικού «μονοπατιού καριέρας» για τον κάθε ωφελούμενο.
Η πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων των ωφελούμενων θα γίνει από αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης.
Οι ενδιαφερόμενοι για το χρόνο που απομένει μέχρι την λήξη της προθεσμίας (6 Σεπτεμβρίου 2018) και προκειμένου να επωφεληθούν της ευκαιρίας, μπορούν να ζητούν πρόσθετες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 365130 ή να στείλουν email στη διεύθυνση sepve.ict4youth@gmail.com