Το κεντρικό πλαίσιο της εργασίας με τους νέους, που εκκινεί από την Εθνική Στρατηγική «Νεολαία ’17-’27», βρίσκεται αυτό το διάστημα στο επίκεντρο των εργασιών της γενικής γραμματείας Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης. Πιο συγκεκριμένα, το κομμάτι της συμβουλευτικής και της υποστήριξης των νέων.
Μάλιστα, την έναρξη του διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να αναγνωριστεί και να κατοχυρωθεί στην Ελλάδα το επάγγελμα του συμβούλου νέων (youth worker), σηματοδότησε μία πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ του γενικού γραμματέα, Παυσανία Παπαγεωργίου, και νομικών και φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της νεολαίας.
Εκπρόσωποι από το ελληνικό σωματείο των συμβούλων νέων, φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ως σύμβουλοι νέων, εκπρόσωποι δήμων που ασχολούνται με το κομμάτι της νεολαίας συζήτησαν για το πώς μπορούν να εξασφαλιστούν ποιοτικές υπηρεσίες από τους youth workers, πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο συμμετοχής των νέων σε δραστηριότητες καθοδηγούμενες από youth workers, καθώς επίσης και για τον συντονισμό που πρέπει να υπάρξει μεταξύ των φορέων, των ατόμων και των δήμων που είτε προσφέρουν, είτε έχουν ανάγκη από τέτοιες υπηρεσίες.
Από την πρώτη αυτή συζήτηση, έγινε σαφές ότι θα πρέπει το επάγγελμα και η ταυτότητά του να γίνει γνωστό στην κοινωνία, προτού αναγνωριστεί θεσμικά, καθώς επίσης και να υλοποιηθούν προγράμματα του Erasmus+ Υouth για την επιμόρφωση και κατάρτιση των συμβούλων νέων.
Μάλιστα, στόχος της γενικής γραμματείας είναι να προκύψει μία νέα γενιά συμβούλων νέωνμέσα από τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα και τους ήδη υπάρχοντες λειτουργούς.
Τέλος, τονίστηκε ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην όλη διαδικασία και συμφωνήθηκε, μέσα από το πρόγραμμα “Europe goes local” να επιδιωχθεί η εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών της σε θέματα νεολαίας.